20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2022 04:31 | Son Güncelleme: 08.01.2024 17:49

Ricotta'ya övgü: Makarna

New York Times'tan özel bir tarif...
Marketteki riccotta da iyi sonuç verir
Marketteki riccotta da iyi sonuç verir

Melissa Clark / The New York Times 

Bu yıl yediğim en lezzetli şeylerden biri, Sicilya'daki bir çiftlikte ateşten yeni çıkmış sıcak ricotta idi.

Beyaz, titrek kütlenin bir kısmını tabağıma aldım, tuz serptim ve bir damlasını bile ziyan etmemek için kaşıkla yedim. Aynı baş döndürücü ricotta, bir sonraki tabakta karşıma makarna sosu olarak çıktı. Parmesan ile tatlandırılmış ve bahçeden yeni toplanmış bir yığın yabani otla süslenmiş, sulu sos harikaydı.

Gündelik yaşama taşınamayacak, harika bir tatil anıydı. Bu tür yemeklerin tekrarı elbette imkansız: Ama yine de taze ricotta’yla makarna yapıp evde de tadını çıkarmak mümkün. 

Sicilya’daki o çiftlikteki sıcak ricotta'yı bulamasanız da süpermarketteki ürünler de iyi sonuçlar verecektir. 

Tarif oldukça basit, malzeme sayısı da az. Sadece taze ricotta ve iyi bir zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Otlar konusunda kendinizi sınırlamayın. Maydanoz, fesleğen, kişniş, nane, dereotu, Frenk soğanı, rezene yaprakları, yaban mersini, hatta kereviz yaprakları gibi yumuşak otlar iyi sonuç veriyor.      Son olarak servis öncesi canlandırıcı bir dokunuş için bolca ögütülmüş karabiber kullanın.

Malzemeler

Tuz, deniz kabuğu, dirsek ve kelebek gibi küçük türlerden bir pakete yakın makarna, 1.5 su bardağı tam yağlı ricotta, 3/4 fincan taze rendelenmiş parmesan, yarım su bardağı sızma zeytinyağı, 1 yemek kaşığı iri çekilmiş karabiber, 2 buçuk su bardağı kadar iri kıyılmış yumuşak ot (En az 3 çeşidin kombinasyonunu deneyin)

Hazırlanışı

1. Tuzlu suyu yüksek ateşte kaynatın. Makarnayı ekleyin ve paketteki talimatlarına uygun olarak al dente olana kadar pişirin. Makarnanın piştiği suyun iki  bardağını ayırıp süzün. 

2. Sosu aynı tencerede hazırlayın: Ricotta, parmesan, zeytinyağı, karabiber ve tuzu iyice karıştırın.

3. Sosa 1 su bardağı makarna suyunu ekleyin ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Makarna ve otları ekleyin, karıştırmaya devam edin. Pürüzsüz, çorbaya yakın kıvamda bir sos için gerektiği kadar makarna suyu ekleyin. Gerekirse daha fazla tuz ekleyin.

4. Servis yapmak üzere makarnayı kaselere alın ve biraz daha parmesan, zeytinyağı ve karabiberle tamamlayın.

© 2022 The New York Times Company