19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 18.04.2022 11:19 | Son Güncelleme: 18.04.2022 12:51

Rus kruvazörü Moskova'yı batıran Neptün nedir?

Moskova kruvazörü'nün batması hem Rus Deniz Kuvvetleri'ni bekleyen zor günlerin habercisi oldu hem de gözleri Ukrayna'nın askeri kapasitesine çevirdi. The New York Times, Moskova’yı vuran ve savaşın gidişatını değiştirmesi beklenen Neptün füzeleri hakkında merak edilenleri yazdı
Rus kruvazörü Moskova'yı batıran Neptün nedir?

John Ismay /  The New York Times

Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki Moskova kruvazörü' batırmak için kullanılan Neptün füzeleri, düşman radarlarından saklanmak ve karşı saldırılardan kaçınmak için tasarlanmış bir kıyı savunma sisteminin parçası olarak Ukrayna'da üretildi.

ABD, Ukrayna ordusunu doğruladı

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen hafta savaş gemisi Moskova kruvazöründe kaza sonucu çıkan bir yangının mühimmat patlamalarına ve nihayetinde geminin batmasına neden olduğunu ileri sürdü. Ancak ABD'li yetkililer, Ukrayna ordusunun Moskova'nın iki Neptün füzesi tarafından batırıldığı iddiasını doğruladı.

Neptün nedir?

Ukrayna devletinin silah geliştiricisi Luch tarafından yayınlanan belgelere göre; Neptün kıyıdan 305 kilometre açıktaki düşman savaş gemilerine saldırmak için tasarlanmış bir kıyı savunma füzesi. Silah büyük kamyonların arkasına monte edilmiş rampalardan fırlatılıyor. Kamyonlar sayesinde füzeler kıyıdan yaklaşık 25 kilometre uzakta ateşlenebiliyor. Bu da araçların düşman gemilerinden ve gözetleme uçaklarından daha iyi saklanabilmesini sağlıyor.

65 kilometre hızla gidebilen kamyonda taşınıyor

Her kamyon, aracın pozisyon almasından sonraki 15 dakika içinde fırlatılabilen dört adet R-360 Neptün- gemisavar seyir füzesi taşıyabiliyor. Daha sonra asfalt yollarda 65 kilometre hızla gidebilen kamyonlar hızla yeni atış pozisyonlarına geçebiliyor.

Radarları ekarte edebiliyor

Her Neptün füzesi 150 kiloluk bir patlayıcı savaş başlığı taşıyor ve toplam ağırlığı 860 kilodan biraz daha fazla. Yani Neptün, ABD Donanması tarafından kullanılan Harpoon gemisavar füzelerinden biraz daha büyük.

Alçaktan uçtuğu için radarda görünmesi zor

Neptün, gemi karşıtı füzeleri tespit edip vurmak için tasarlanmış karşı önlemleri ekarte etmek için okyanus yüzeyinin yaklaşık 3 ila 9 metre üzerinde, alçaktan uçuyor ve yaklaşırken radarda görünmesini zorlaştırıyor. Alçaktan uçması, bir düşman savaş gemisinin füzeyi çarpmadan önce görse bile tepki vermesi gereken süreyi azaltıyor.

Ruslar füzeleri görmemiş olabilir

Moskova gibi kruvazörlerin ana görevi hava savunmasıdır. Uçak gemileri gibi yüksek değerli gemileri tehdit eden düşman savaş uçaklarını düşürme konusunda uzmandırlar. (Rus donanmasının böyle bir taşıyıcısı var) Modern donanmalarda hem kruvazörler hem de muhripler genellikle Neptün gibi gemisavar seyir füzelerine karşı kendilerini savunabilir. Füzeyi fırlatan kişiyi şaşırtıp hedefini ıskalamasına neden olmak için karşı önlemler başlatmanın yanı sıra, füzeyi vurmak için savunma füzeleri ve otomatik silahlar konuşlandırabilirler. Moskova'nın gelen füzeleri gördüğü veya kendini savunmaya çalıştığı belli değil.

Yüksek rütbeli askerler komuta ediyor

Kruvazörler tipik olarak muhriplerden daha büyüktür. Daha yüksek rütbeli ve daha deneyimli subaylar tarafından komuta edilir. ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü'nün Sovyet donanması kılavuzuna göre Moskova gibi Rus kruvazörleri, çatışma için tam olarak yüklendiğinde genellikle 12 bin tondan fazla su yer değiştirir (deplasman ton).  Karadeniz, Azak Denizi ve Akdeniz'in çoğu için deniz uyarılarını yöneten İspanyol hükümetinin bu bilgiyi önümüzdeki günlerde bir bildiri ile açıklaması beklense de, Moskova'nın son dinlenme yeri henüz kamuoyuna açıklanmadı.

Pentagon: Moskova Sivastopol yolundaydı

Pentagon cuma sabahı, Moskova'nın iki Neptün füzesi çarptığında liman kenti Odesa'nın yaklaşık 65 deniz mili güneyinde olduğunu söyledi. Gemi battığında Sivastopol yolundaydı, bu da muhtemelen 120 metreden daha az derinlikteki sularda olduğu anlamına geliyor. Geminin yüksekliği ve direği, konumu bir kez bilindiğinde diğer denizcilerin gemiden kaçabilmeleri için büyük olasılıkla uyarılacağı anlamına geliyor.

Rus yetkilinin bir bilgisi yok

Ocak ayında Japon sahil güvenliği, ABD Donanması'na ait bir F-35'in Güney Çin Denizi'nde uçak gemisi Carl Vinson'ın güvertesinden düşmesinden sonra ticari gemileri kurtarma operasyonları konusunda uyarmak için benzer bir bildiri yayınladı. Cuma öğleden sonra telefonla ulaşılan, Rusya Denizcilik ve Oşinografi Dairesi'nde enkazın yerini İspanyol makamlarına bildirmekten sorumlu temsilci, konuyla ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

© 2022 The New York Times Company