29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.04.2022 13:36 | Son Güncelleme: 15.04.2022 13:48

Rus Deniz Kuvvetleri'ni zor günler bekliyor olabilir

Ukrayna Rus kruvazörünü Neptün füze sistemleriyle vurduğunu, Rusya ise geminin fırtınada battığını iddia ediyor. Saldırı teyit edilirse Ukrayna'nın askeri kapasitesinin önemli bir işareti olacak ve bu Rus Deniz Kuvvetleri'ni zor günler beklediğinin bir işareti
Rus Deniz Kuvvetleri'ni zor günler bekliyor olabilir

Dan Bilefsky ve Matina Stevis-Gridneff / The New York Times

Rusya Savunma Bakanlığı, hasarlı deniz amiral gemisi Moskva'nın Karadeniz’de bir fırtınada battığını açıkladı. Ukrayna ise kruvazörü iki füzeyle vurduğunu iddia etti. Moskova geminin vurulduğunu reddetse de yandığını kabul etti. Savaş gemisinin batması Rus kuvvetlerine stratejik sonuçlar doğurabilecek bir darbe.

Caydırıcı bir işlev görebilir

Analistler geminin kaybının savaşın gidişatını değiştirmeyeceğini belirtiyor ancak Neptün füze sistemleri tarafından yapılan saldırı teyit edilirse Ukrayna'nın askeri kapasitesinin önemli bir işareti olacak. İleride Rus deniz saldırılarına karşı caydırıcı bir işlev görebilir. Aynı zamanda, büyük bir Rus savaş gemisine limandan ziyade denizde yapılan ilk başarılı Ukrayna saldırısı olacak.

Rus petrolüne ambargo tasarlanıyor

Avrupalı ​​yetkililer Moskova'yı Ukrayna işgalinden dolayı cezalandırmak için şimdiye kadarki en tartışmalı önleme hazırlanıyor. Rus petrol ürünlerine bir ambargo tasarlanıyor. Almanya kendisine yansıyacak maliyetler, olası politik istikrarsızlık ve enerji fiyatlarının artacağı sebebiyle bu hamleye uzun süredir direniyordu.

Bütün üyelerin onaylaması gerekecek

Daha önce siyasi olarak uygulanamayacağı görülen bu adım etrafında artan fikir birliği, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası dünyanın en büyük ticaret bloğunun Rus saldırganlığı karşısında ne ölçüde birleştiğini gösteriyor. Rus petrol ambargosunun yürürlüğe girmesi için Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi tarafından onaylanması gerekiyor.

Avrupa Rus enerjisine büyük ölçüde bağımlı. AB geçmişte ekonomik kargaşa korkuları nedeniyle böylesine sert bir hamle konusunda ikilemdeydi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzun zamandır Rus enerjisini jeopolitik bir silah olarak kullanma taktiği konusunda da endişeler var.

İşte diğer önemli gelişmeler:

- CIA direktörü Putin'in Ukrayna'da zafer görüntüsü yaratma konusundaki olası çaresizliğinin, onu taktiksel veya küçük bir nükleer silah kullanma emri vermeye itebileceğini söyledi. Daha önce Beyaz Saray'da tartışılan bu endişe kamuoyu önünde konuşulmamıştı.

- Cumhuriyetçi partiden Senatör Steve Daines ve Kongre üyesi Victoria Spartz Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ve şehrin banliyölerindeki hak ihlallerinin yaşandığı yerlere giden ilk ABD'li yetkililer oldular. ABD önümüzdeki günlerde Kiev'e üst düzey bir yetkili gönderip göndermemeyi düşünüyor.

- Rusya, doğudaki güçlerini Kırım ile bağlamak için güney Ukrayna'yı hedef almaya devam ediyor. Bu hedefin önündeki en büyük engel, kuşatma altındaki güneydeki Mariupol kenti.

-Rusya'nın eski başbakanı Dmitry Medvedev, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması halinde Moskova'nın Baltık'taki savunmasını ciddi şekilde güçlendirmek zorunda kalacağını söyledi.

- Moskova perşembe günü yaptığı açıklamada Ukrayna helikopterlerinin Ukrayna sınırına yakın bir Rus kasabasına hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

- Ukraynalı yetkililer, ayrılan Rus askerlerinin ülkenin büyük bir bölümünü gömülü kara mayınları ve bombalarla bıraktığını iddia ediyor.

© 2022 The New York Times Company