Marc Santora / The New York Times
Devasa Mariupol çelik fabrikasında Rus güçlerine karşı son bir direniş sergileyen yüzlerce Ukraynalı asker, Ukrayna ordusunun salı günü teslim olmalarını emretmesinden sonra Kremlin gözetiminde belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kaldı.
Ruslar Mariupol’ü aldı
Pazartesi günü geç saatlerde yayınlanan teslim olma açıklaması, yaklaşık 3 aylık Rus işgalinin şimdiye kadarki en uzun süren savaşını fiilen sonlandırdı. Rusya diğer cephelerde sorunlar yaşasa da liman kenti Mariupol’ü ele geçirmeleri sayılı başarılardan biri oldu. Ancak Mariupol büyük ölçüde harabeye döndü, on binlerce sakininin öldürüldüğü raporlandı ve şehir savaşın korkunç dehşetini sembolize etmeye başladı.
Salı günü erken saatlerde, Rusların haftalardır kuşattığı Azovstal çelik fabrikasındaki 200’ü aşkın Ukraynalı asker savaş esiri olarak teslim oldu. Üzerinde Putin’in iddia ettiği özel askeri operasyonun amblemi Z olan otobüslerle Kremlin’in kontrol ettiği topraklara tahliye edildi.
Teslim olma şartları belirsiz
Ukraynalı yetkililer, iki ülke arasındaki mahkumların takas edileceğini açıklamaları dışında teslim olma şartları hakkında çok az şey söyledi. Ancak Rus yetkililer olası bir takasa değinmedi. Ülkenin FBI'a eşdeğer Rusya Soruşturma Komitesi salı günü yaptığı açıklamada müfettişlerin yakalanan askerleri sivillere karşı işlenen suçlara katılımlarını değerlendirmek için sorgulayacaklarını söyledi.
Azak Taburu terörist örgütü ilan edilebilir
Başsavcılık, yakalanan çoğu askerin ait olduğu Azak Taburu’nun terör örgütü ilan edilmesi için Rusya Yüksek Mahkemesi'ne talepte bulundu. Rus haber medyası, Kremlin kuvvetlerinin Ukrayna'da Nazilerle savaştığına dair yanlış iddialarına bir güvenilirlik sağlamak için Azak taburunun aşırı sağ hareketlerle olan bağlantılarına yoğunlaştı.
Ruslar kara köprüsü oluşturmaya çok yakın
Rusların mahkumlara yönelik tehditleri, Ukrayna'nın Moskova ile teslim olmak için yaptığı anlaşmanın uygulanabilirliği ve çelik fabrikasında kalan yüzlerce askerin buna uyup uymayacağı konusunda soruları gündeme getirdi. Kremlin teslimiyet tamamlanırsa, Rusya'nın kendi topraklarından sekiz yıl önce ele geçirdiği Ukrayna’nın güneyindeki Kırım Yarımadası'na kadar uzanan geniş bir alanı kontrol edecek.
Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki saldırıları devam ediyor ancak güneydeki gelişmeler Moskova'nın bölgeyi ne denli ele geçirdiğini gösteriyor. Ukrayna kuvvetleri bu bölgeyi geri kazanmaya çalışırken büyük zorluklara karşılaşabilir.
Diğer önemli gelişmeler:
- Finlandiya ve İsveç liderleri salı günü, İskandinav ülkelerin ortaklaşa NATO üyeliği başvurularını bu hafta sunacaklarını ve ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere Washington'a gideceklerini doğruladı. Putin, ittifakın genişlemesinin doğrudan bir tehdit oluşturmadığını ancak Rusya'nın yaratılan tehlikelere göre yanıt vereceğini söyledi.
- Rusya ve Ukrayna müzakerecileri haftalarca barış anlaşması yapmaya çalıştıktan sonra bugünlerde amaçlarına neredeyse hiç olmadıkları kadar uzak görünüyorlar.
- Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri salı günü yaptığı açıklamada, Mariupol'de olası kolera salgını hakkında endişelerin devam ettiğini söyledi.
© 2022 The New York Times Company