08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2024 00:00 | Son Güncelleme: 11.07.2024 00:04

Ruslar sadece tankla tüfekle değil yapay zeka ile de saldırıyor

ABD yeni bir Rus operasyonunu deşifre ettiğini duyurdu. Rusların bir yandan Ukrayna'da savaşırken diğer yandan yapay zekanın gücünden yararlanarak başta ABD olmak üzere müttefik ülkelerde Rusya lehine gizliden gizliye propaganda yürüttüğünü tespit etti
Ruslar sadece tankla tüfekle değil yapay zeka ile de saldırıyor

Steven Lee Myers - Julian E. Barnes / The New York Times

ABD Adalet Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya desteği baltalamak ve iç siyasi bölünmeleri körüklemek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve İsrail'de propaganda yaymak için yapay zeka kullanan gizli bir Rus operasyonunu tespit etti ve ortadan kaldırmak için harekete geçildiğini açıkladı.

Yüzlerce bot hesap kapatıldı

Kanada ve Hollanda hükümetlerinin yanı sıra Elon Musk'ın sosyal medya platformu X'in yetkilileriyle birlikte çalışan bakanlık, ABD'de iki internet alanını ele geçirdiğini ve Rus hükümetinin 2022'de Ukrayna'ya yönelik saldırısının başlamasının ardından oluşturduğu 968 gerçek olmayan hesabı kapattığını belirtti.

Adalet Bakanlığı, FBI ve Pentagon'un Siber Görev Gücü'nden yetkililer yayınladıkları yeminli ifadelerde, bu çabayı Rusya Federal Güvenlik Servisi ile birlikte İngilizce ve diğer birçok dilde kanalları olan devlet televizyonu RT ile ilişkilendirdi.

Yapay zekanın tehlikesi gözler önüne serildi

Böylesine büyük ve küresel bir bot ağının ifşa edilmesi, hızla gelişen yapay zeka araçlarının yaygınlaşmasının şüpheli içerik üretmeyi ve yaymayı kolaylaştıracağı yönündeki yaygın uyarıları doğruladı. Yapay zeka ile herhangi bir kampanya sadece birkaç dakika içinde oluşturulabilir.

Rus şebekesi, X üzerinde çok sayıda hayali kullanıcı profili oluşturmak için yapay zeka ile geliştirilmiş bir yazılım paketi kullandı. Bunu da kullanıcıları mlrtr.com ve otanmail.com adlı iki internet alan adına e-posta hesaplarıyla kaydederek yaptı. (NATO'nun Fransa'da karşılığı OTAN). Yazılım daha sonra hesaplar için gönderiler oluşturabiliyor ve hatta ağdaki diğer botların gönderilerini yeniden paylaşabiliyor, beğenebiliyor ve yorum yapabiliyordu.

Her iki alan adı da Amerika Birleşik Devletleri merkezli olmakla birlikte, hesapları RT televizyon ağı tarafından üretilen propagandayı yaymak için kullanan Rus yöneticiler tarafından kontrol ediliyordu. FBI Direktörü Christopher Wray yaptığı açıklamada bunu yapay zeka ile geliştirilmiş bir sosyal medya bot çiftliği olarak nitelendirdi.

Tutuklamalar olmayacak

Ruslara yönelik diğer yasal işlemlerde olduğu gibi, iddiaların tutuklamalara yol açması pek olası değil, ancak yetkililer propaganda operasyonlarını açığa çıkarmanın onları bozmaya ve etkilerini köreltmeye yardımcı olabileceğini umduklarını açıkça belirttiler.

Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco yaptığı açıklamada, ABD'nin Rus hükümet aktörlerinin ve ajanlarının Amerikalılar arasında bölünmeyi körüklemek için yapay zeka kullanmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın paylaştığı bu operasyon, yetkililerin Rusya'nın ve İran dahil diğer ülkelerin etki operasyonlarının hedefi olduğu uyarısında bulunduğu Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde gerçekleşti.

Hedef ABD seçimleri ve Ukrayna

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi, FBI ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) yetkilileri Salı günü yaptıkları açıklamada, Rusya'nın botları kullanarak ABD'nin Ukrayna'ya verdiği destek konusunda kamuoyunu etkileme çabalarının, ABD seçimlerini etkilemeye yönelik çabalarıyla paralel olduğu uyarısında bulundular.

İstihbarat değerlendirmelerini tartışmak için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, Rusya'nın 2016 ve 2020'deki stratejisini sürdürdüğüne dikkat çekti. Yeminli ifadelerde ayrıntıları verilen Rusya operasyonu X'e odaklanmış olsa da ABD, Kanada ve Hollanda'daki yetkililer diğer sosyal medya şirketlerine Rusya'nın kötü niyetli dış etki faaliyetlerini azaltmak için platformlarındaki hayali hesapları tespit etmeleri çağrısında bulundu.

Operasyonlara Musk destek veriyor

X'in işbirliği, Musk'ın yetkililerin müdahalesinden arınmış bir kamusal alan yaratma yönündeki vaatlerine rağmen şirketin federal yetkililerle çalışmaya istekli olduğunu gösterdi.

Adalet Bakanlığı, X'in mahkeme belgelerinde tanımlanan bot hesapların hizmet şartları ihlalleri nedeniyle gönüllü olarak askıya aldığını söyledi. Şirket, Rus ağının kesintiye uğratılmasındaki rolü hakkında yorum yapmayı reddetti.

Adalet Bakanlığı, alan adlarının kullanımının, Biden yönetiminin Ukrayna'nın işgali sonrası Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulamak için başvurduğu yasa olan Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası'nı ihlal ettiğini söyledi. Bakanlık ayrıca alan adları için yapılan ödemelerin federal kara para aklama yasalarını da ihlal ettiğine dikkat çekti.

Rusya'nın X üzerinden yürüttüğü propaganda Haziran 2023'te bir hesap açan Minneapolis sakini Ricardo Abbott gibi gerçek gibi görünen sahte kullanıcılar yarattı. Bu hesap tarafından yayınlanan bir videoda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna, Polonya ve Litvanya'nın bir kısmının İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği tarafından bu ülkelere verilen hediyeler olduğunu iddia ettiği görüldü.

Bir başka bot ise Sue Williamson adını kullanıyor ve muhtemelen Oregon'un dışındaki bir şehir olan Gresham'da ikamet ettiğini iddia ediyor ve oldukça gerçekçi görünüyor.

Yetkililer, hesapların ABD dışında Polonya, Almanya, Hollanda, İspanya, Ukrayna ve İsrail de dahil olmak üzere çeşitli ülkelere odaklandığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nın Kremlin'in dezenformasyon ve propaganda aygıtında kritik bir oyuncu olarak tanımladığı RT Avrupa Birliği, Kanada ve diğer ülkelerde engellenirken, sosyal medya şirketleri de bu noktada kısıtlamalar getirmekte geri durmadı.

©️ 2024 The New York Times Company