29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.03.2022 21:47 | Son Güncelleme: 19.03.2022 21:56

Ruslar sivilleri hedef alıyor: 5 Ukraynalıdan 1’i evini terk etti

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Ukrayna'da yaşayan 44 milyon insanın beşte birinden fazlası ülke içinde yerinden edildi veya başka ülkelere kaçtı
Ukrayna güvenlik güçleri Odessa'dan tahliye edenlerin başında. 15 Mart 2022. (Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times)
Ukrayna güvenlik güçleri Odessa'dan tahliye edenlerin başında. 15 Mart 2022. (Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times)

Marc Santora / The New York Times

Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre Rusya’nın geçen ay ülkeyi işgal etmesiyle, Ukrayna'da yaşayan 44 milyon insanın beşte birinden fazlası ülke içinde yerinden edilmiş veya başka ülkelere kaçmış durumda.

Ülkede kalan milyonlarca insan, her gün hayatta kalmak için mücadele ediyor. Savaştan büyük zarar gören şehirlerde gıda sıkıntısının yanı sıra, temiz suya ve tıbbi bakıma erişim yok. Ayrıca, birçok yerde ısı ve elektrik de yok.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü bu ay yayınladığı bir raporda, “12 milyondan fazla insanın, artan güvenlik riskleri, köprülerin ve yolların tahrip edilmesi ve kaynak yetersizliği nedeniyle etkilenen bölgelerde mahsur kaldığı veya ayrılamadığı tahmin ediliyor. Bu insanlar aynı zamanda güvenlik ve konaklama yerlerinin nerede olduğu bilgisine de ulaşamıyor” diye bildirdi.

BM cuma günü, Doğu Ukrayna'da ağır vurulan bir şehre, ilk acil insani yardım konvoyunu tamamladı. Sumi’deki yaklaşık 35 bin kişiye yardım etmek için tıbbi malzeme, şişelenmiş su, hazır yemekler ve konserve yiyecekler teslim edildi. Ukrayna'daki krizin BM koordinatörü Amin Awad, "Bunun, savaşta mahsur kalan insanlara teslim edilen birçok sevkiyattan ilki olmasını umuyoruz" dedi.

3 milyondan fazla insan Ukrayna'yı terk etti

İnsani krizin ortaya çıkış hızı modern Avrupa tarihinde emsalsiz. Barışçıl bir ulus, birkaç hafta içinde bir yıkım ve ölümün kabusuna dönüştü. IOM'ye göre, Rus işgalinin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana 3 milyondan fazla insan Ukrayna'dan kaçtı ve yaklaşık 6.5 milyon kişi çatışmalar dolayısıyla evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sivil kayıpların tam bilançosu hakkında güvenilir veri yok. Ancak BM cuma günü yaptığı açıklamada, işgalin başlamasından bu yana 59'u çocuk olmak üzere en az 816 Ukraynalı sivilin öldüğünü söyledi.

Doğu ve güney Ukrayna'daki şehirlerden yüz binlerce insanı tahliye etme çabaları, bugünkü yoğun çatışmalar ve ateşkes ihlalleriyle baltalanmaya devam etti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece ulusa hitap ettiği konuşmasında, "Kuşatılmış Mariupol'dan 9 binden fazla insan tahliye edildi. Toplamda 180 binden fazla Ukraynalı insani yardım koridorları tarafından kurtarıldı” diye konuştu.

Ancak bu, hala savaşta kısılıp acil yardım bekleyen veya kaçış ihtiyacı içinde olduğu düşünülen milyonların sadece bir kısmını temsil ediyor. Zelenskiy, Rus güçlerini kuşatma altındaki şehirlere insani yardımı kasten engellemekle suçladı.

 “Bu bir savaş suçudur" diyen Ukrayna lideri sözlerine, “Bu emirleri veren her Rus yetkili ve bu emirleri yerine getiren her Rus askeri belirlenecek. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu şehir olan Lahey'e zorunlu tek yön bilet alacaklar" diyerek devam etti.

©️ 2022 The New York Times Company