20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 13.09.2024 00:04

Ruslar Ukrayna'nın stratejik şehrini vurarak altyapısını çökertti

Ukraynalı yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada ülkenin doğusundaki Pokrovsk ve çevresinde artan Rus bombardımanlarının su kaynaklarını kestiğini ve stratejik şehirden çıkış için önemli bir yolu kapatan bir üst geçidi tahrip ettiğini söyledi
Fotoğraf: David Guttenfelder/The New York Times
Fotoğraf: David Guttenfelder/The New York Times

Andrew E. Kramer / The New York Times

Yetkililer, Rus birliklerinin saldırıya devam ettiğini ve şu anda kentin yaklaşık 5 mil ötesinde olduklarını belirterek, tüm sakinlerin tahliye edilmesi çağrılarını yineledi. Yerel ve bölgesel yetkililer, Ağustos ayı başında yaklaşık 62 bin olan şehir nüfusunun Çarşamba günü itibariyle 18 bin kişiye düştüğünü söyledi.

Ruslar Kursk'ta karşı saldırıya geçti

Aynı zamanda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Perşembe günü yaptığı açıklamada Moskova güçlerinin Rusya'nın Kursk bölgesindeki Ukrayna mevzilerine doğru karşı saldırıya geçtiğini söyledi. Bu açıklama, Rus askeri blog yazarlarının sosyal medyadaki paylaşımları ve analistlerin Ukrayna'nın son çatışmalarda birkaç köyün kontrolünü kaybettiğine dair yorumlarının ardından geldi.

Ukraynalı yetkililere göre 6 Ağustos'ta başlayan saldırıda Ukrayna, Rus topraklarının yaklaşık 1300 kilometrekarelik bir bölümünü hızla ele geçirmiş, zayıf sınır savunmalarını aşmış ve yaklaşık 100 kasaba ve köyü ele geçirmişti.

Fotoğraf: Nicole Tung/The New York Times

 

Ancak Ukrayna, bugüne kadar elindeki topraklarla Rus ordusunun ciddi bir karşı saldırısıyla sınanmamıştı. Rus karşı saldırısının Ukrayna'nın elindeki bölgenin batı sınırını hedef aldığı görülüyor. Rus askeri blog yazarları 10 köyün geri alındığını paylaştı. Ancak bu hesaplar bağımsız olarak doğrulanamadı.

Zelenskiy, “Rusya karşı saldırı faaliyetlerine başladı” dedi.

Ukrayna içindeki Pokrovsk'u, Donbas'ın doğusundaki Sievierodonetsk ve Bahmut gibi diğer şehirlerin, Rus topçularının menziline girmeleri söz konusu.

İmkanı olan kaçtı, geride yaşlılar kaldı

Bu şehirlerde ışıklar söndü, musluklar akmaz oldu ve maddi durumu iyi olan insanların çoğu kaçtı, geriye az sayıda vatandaş kaldı. Çoğu yaşlı olan bu insanlar sık sık bombardıman nedeniyle etraflarındaki binalar harabeye dönerken bodrum katlarına sığındı.

Kent sakinlerine göre Pokrovsk'ta kalanlar artık apartman bloklarının yakınında kazılan kuyulardan gelen suya güvenmek zorunda. Kentin büyük bölümünde doğalgaz ve elektrik de yok.

Ukrayna'nın Donetsk bölgesi askeri idaresi başkanı Vadym Filashkin, Pokrovsk'taki su kesintileriyle ilgili olarak Telegram mesajlaşma uygulamasında yaptığı paylaşımda “Durum vahim ve yakın zamanda da düzelmeyecek. Ayrılmak tek akıllıca seçenek” dedi.

Fotoğraf: Nicole Tung/The New York Times

 

Şehir, Ukrayna'nın Ağustos ayında Rusya'nın Kursk bölgesini işgal ederek düşman kuvvetlerini başka yöne çekmek için yaptığı riskli hamleye rağmen aylardır devam eden Rus saldırısının odağında yer alıyor.

Ruslar önce altyapıyı vuruyor

Kentin askeri yöneticisi Serhiy Dobryak geçen ay verdiği bir röportajda, Rus ordusu kente yaklaştıkça bombardımanın önce altyapıyı, ardından da yerleşim alanlarını hedef almasını beklediğini söyledi.

Ukrayna ordusu Pokrovsk'ta şehir savaşı için hazırlık yaparak bazı yol kenarlarına beton koruganlar kurdu. Rusya'nın son 10 gündeki saldırıları kentin güneyindeki kırsal bölgelere yoğunlaşmıştı ancak Pokrovsk hala risk altında.

Ukrayna, kentten günlük tahliye trenlerini durdurarak kentteki güvenliğin çözüldüğünün bir başka sinyalini verdi. Gece boyunca süren bir bombardıman bir üst geçidin çökmesine yol açtı.

Ukraynalı yetkililer, sivillerin hala yan yolları kullanarak araba veya otobüsle tahliye edilebildiğini ancak su kesintisi ve köprülerin yıkılmasının Pokrovsk'taki koşulların kötüleştiği yeni bir aşamanın habercisi olduğunu söyledi.

© 2024 The New York Times Company