26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.05.2022 10:44 | Son Güncelleme: 16.05.2022 11:15

Rusya kara kuvvetlerinin üçte birini kaybetti

Kiev'i ele geçirme girişimlerinde küçük düşürücü yenilgiye uğrayan Rus ordusu şimdi Doğu Ukrayna'nın daha fazlasını ele geçirmek için küçültülmüş bir askeri operasyon yürütüyor. İngiliz istihbaratına göre Donbas'taki taaruz bocalayan Rusya, kara kuvvetlerinin üçte birini kaybetti
Rus kuvvetlerinin çekilmesinden 6 hafta sonra dahi Kiev yakınlarındaki Borodianka hala harabe durumda. 15 Mayıs 2022. (İvor Prickett/The New York Times)
Rus kuvvetlerinin çekilmesinden 6 hafta sonra dahi Kiev yakınlarındaki Borodianka hala harabe durumda. 15 Mayıs 2022. (İvor Prickett/The New York Times)

Marc Santora / The New York Times

Rusya'nın kuvvetleri kuzeydoğudaki Harkov şehri çevresinden çekiliyor ve doğu Donbas bölgesindeki taarruzu bocalıyor. Öte yandan NATO ittifakı, Rusya sınırlarında Sovyetler Birliği’nin çöküşünden beri hiç olmadığı kadar geniş bir varlığa ulaşabilir.

Finlandiya hükümeti pazar günü yaptığı açıklamada NATO üyeliğine başvuracağını açıkladı. Saatler sonra da İsveç'in iktidar partisi ittifaka katılmayı desteklediğini duyurdu. Beklendiği gibi NATO'ya kabul edilirlerse, iki İskandinav ülkesinin de uzun süreli askeri bağlantısızlık tarihi Rus saldırganlığına karşı korunmak için son bulacak.

Başvuruları hızlandırılacak

NATO liderleri Finlandiya ve İsveç'in üyelik hedeflerini hızlandıracaklarını ancak onları ittifaka tam olarak dahil etme sürecinin zaman alacağını söyledi. NATO'nun muhtemel genişlemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bir başka stratejik gerilemeyi temsil edecek. Rus kuvvetleri yaklaşık üç ay önce başlattıkları işgalde, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ve kuzeydeki diğer şehirleri ele geçirme girişimlerinde küçük düşürücü yenilgilere uğradı. Şimdi aynı zamanda Doğu Ukrayna'nın daha fazlasını ele geçirmek için küçültülmüş bir askeri operasyonda yürütüyorlar.

Ruslar kara kuvvetlerinin üçte birini kaybetti

İngiliz askeri istihbarat teşkilatı pazar günü yaptığı açıklamada, savaşın ilk haftalarında elde edilen hızlı başarıların ardından Rusya'nın doğudaki yenilenen taarruzunda momentum kaybettiğini ve geçen ay yüksek düzeyde yıpratıldığını açıkladı. Rus askerleri yenilenen taaruzlarla Donbas bölgesindeki Ukrayna savunma mevzilerini parçalamaya çalışırken ciddi kayıplar meydana geldi. Teşkilat, Moskova'nın şubat ayındaki kara muharebe kuvvetlerinin muhtemelen üçte birini kaybettiğini iddia etti.

Diğer önemli gelişmeler:

  • ABD'nin eski NATO büyükelçisi Ivo Daalder pazar günü yaptığı açıklamada, NATO’nun üyelik başvuru sürecinden geçen İsveç ve Finlandiya'ya geçici güvenlik garantisi sağlayabileceğini söyledi.
  • Geçen hafta kuzeydoğu Ukrayna'da bir nehri geçmeye çalışan Rus taburunun uğradığı yıkım, savaşın en ölümcül çatışmalarından biri oldu.
  • ABD Senato Azınlık Lideri ve Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ısrar ettiği gibi Joe Biden’ın Rusya'yı terörizmi destekleyen devletler grubuna dahil etmesi gerektiğini söyledi. McConnell pazar günü Stockholm'de "Bence bu iyi bir fikir. Bunu desteklerim" diye konuştu. Cumartesi günü diğer üç kıdemli Cumhuriyetçi senatörle birlikte Zelenskiy ile görüşmek üzere Ukrayna'yı ziyaret etmişti.

© 2022 The New York Times Company