16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 18.04.2022 10:19 | Son Güncelleme: 18.04.2022 10:34

Rusya-Ukrayna arasındaki Mariupol restleşmesi barış görüşmelerini tehdit ediyor

Moskova kruvazörünün batması sonrası Rusya misillemelerini artırdı. Mariupol için karşılıklı restleşmeler kanlı bir çatışmanın işareti olmakla kalmadı barış görüşmelerini şimdiden riske attı
Rusya-Ukrayna arasındaki Mariupol restleşmesi barış görüşmelerini tehdit ediyor

Cora Engelbrecht ve Austin Ramzy / The New York Times

Rusya pazar günü, Mariupol'da kalan Ukraynalı askerlerin teslim olmadığı takdirde ortadan kaldırılacakları konusunda uyarıda bulundu. Bu, Moskova güçlerinin yaklaşık iki aydır kuşattığı güney liman kentindeki son Ukrayna tabyasını ele geçirmek için olası kanlı bir çatışmanın işareti oldu.

“Hepsi ortadan kaldırılacak”

Rusya Savunma Bakanlığı kentteki çelik fabrikasında bulunan Ukrayna kuvvetlerine silahlarını derhal bırakmaları talebini tekrarladıklarını söyledi. Ancak ele geçirdikleri bir telsiz yayınına atıfta bulunarak Ukraynalıların “Teslim olma müzakerelerini yasakladığını" iddia etti. Bakanlık "Daha fazla direniş halinde hepsi ortadan kaldırılacak" dedi.

Zelenskiy barış görüşmelerini reddedebilir

Tehdit, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin on binlerce insanın öldürüldüğünü söylediği Mariupol'da daha fazla kan dökülmesine ilişkin korkuları artırdı. Yetkililer 100 binden fazla kişinin gıda ve suya uygun erişim olmadan mahsur kaldığı konusunda uyarıyor. Rusya'yı orada bulunan herkesi kasten yok etmeye çalışmakla suçlayan Zelenskiy, cumartesi günü yaptığı açıklamada Rus kuvvetlerinin kentte daha fazla vahşet yaşanması halinde Moskova ile barış görüşmelerini sürdürmeyi reddedeceğini söyledi.

Rus ordusunun kısıtlamaları

Kenti ele geçirmek Ukrayna'nın güneydoğu kıyılarını kontrol etme, işgal altındaki Kırım'a bir kara köprüsünü tamamlama ve güçlerinin çoğunu doğuda önemli bir savaşa odaklama hedefinde Rusya için önemli bir ilerleme olacaktır. Ancak Mariupol'da kararlı Ukraynalı güçlere karşı verilen mücadele, Rus ordusunu yaklaşık iki ay meşgul etti ve kısıtlamalarını gün yüzüne çıkardı. Moskova kuvvetleri Kiev çevresindeki bölgelerden çekilme, savaşta birkaç generalin ölümü ve Karadeniz'deki güdümlü füze kruvazörü Moskva'nın geçen hafta aşağılayıcı kaybı da dahil olmak üzere başka yerlerde de haftalarca süren aksiliklerle karşılaştı.

Rusya misilleme peşinde

Rusya Savunma Bakanlığı, analistlerin muhtemelen geminin batmasına misilleme olduğunu söylediği Kiev ve Mıkolayiv'deki askeri hedefleri cumartesi günü imha ettiğini söyledi. Ukrayna başkentinin dışındaki bir askeri tesis de pazar günü vuruldu. Bir füze ise doğudaki Harkov kentine çarparak apartman binalarını ve bir marketi ateşe verdi. En az beş kişinin öldüğü bildirildi.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler:

- Rusya Savunma Bakanlığı cumartesi günü Sivastopol'da bir amiral ile buluşan düzinelerce mürettebat üyesinin videosunu yayınlamasına rağmen Moskova'nın 500 kişilik mürettebatının çoğunun akıbeti belirsizliğini koruyor.

-Ukrayna hükümeti pazar günü güney ve doğu Ukrayna'daki çatışmalardan kaçmak isteyen siviller için herhangi bir insani koridor açılması konusunda Rusya ile bir anlaşmaya varamadığını söyledi. Doğudaki Luhansk bölgesinin valisi, çıkmaza rağmen insanları tarifeli tren ve otobüsler ile tahliye etmeye teşvik etti ve bir Telegram gönderisinde “Size yardım edebiliyorken kendinizi kurtarmak için acele edin” dedi.

- Papa Francis, Aziz Petrus Meydanı'ndan gönderdiği bir Paskalya mesajında ​​barış vurgusunda bulundu. Savaşın milyonlarca Ukraynalı kurbanını ve mültecileri ile birlikte olduğunu söyledi ve savaştan kaçan sığınmacıları evlerine kabul eden ailelere teşekkür etti.

© 2022 The New York Times Company