20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 17.04.2022 14:41 | Son Güncelleme: 17.04.2022 17:12

Putin’e bedava öneri: Barış yap, seni aptal!

ABD’nin önde gelen askeri strateji öğretmenlerinden John Arquilla, New York Times'ın üç Pulitzer ödüllü yazarı Thomas L. Friedman'a konuştu. Ukrayna’nın başarısını 3 modern savaş taktiğine bağlayan Arquilla ilginç bir de tespitte bulundu: iPhone’ları olan anneanneler uyduları yenebilir
Thomas L. Friedman
Thomas L. Friedman
Putin’e bedava öneri: Barış yap, seni aptal!

Putin, gayri meşru savaşını haklı çıkarmak için Ukrayna’nın en azından doğusunda küçük bir parça almayı amaçlayan askeri operasyonuna, yani B planına yönelirken ona en iyi tavsiyeyi kimin verebileceğini düşündüm. Amerika'nın önde gelen büyük strateji öğretmenlerinden biri olan ve kısa süre önce ABD Deniz Kuvvetleri Yüksek Lisans Okulu'nda seçkin savunma analizi profesörlüğünden emekli olan John Arquilla’da karar kıldım. Arquilla'yı arayıp bugün Putin'e ne söyleyeceğini sorduğumda, tereddüt etmedi: Barış yap, seni aptal Bu aynı zamanda çukurların ilk kuralıdır. Birinin içindeyseniz kazmayı bırakın.

“Bu cümleyi yoktan var etmedi”

Arquilla bu cümleyi yokta var etmedi. 6 Haziran 1944’de Normandiya Çıkarması’ndan sonra Almanların sahili koruyamayacağı hızlıca bariz oldu. 1 Haziran’da Almanların Caen’deki karşı taaruzu başarısız olunca, cephedeki en üst rütbeli kumandan Mareşal Gerd von Rundstedt durumu bildirmek için Berlin’de Genelkurmay Wilhelm Keitel’i aradı. Keitel ona “Ne yapmalıyız” diye sorunca Rundstedt ünlü cevabını verdi: “Barış yapın, sizi aptallar! Başka ne yapabilirsiniz ki?”

Rundstedt sonraki gün görevden alındı. Putin de yakın zamanda, Suriye’de düşmanlarını vahşice dize getirmeye yardım etmiş kıdemli generali Ukrayna savaşının ikinci aşaması için başa getirerek benzer bir şey yaptı. Bu hamle Almanların işine yaramamıştı ve Arquilla herhangi bir öngörüde bulunmadan Putin’in ordusunun da asker ve mühimmat eksikliği yaşayan Ukraynalılar tarafından bu yeni aşamada sert bir direniş göreceğini anlattı. Böyle düşünmesinin sebebinin Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği yenilikler olduğunu belirten Arquilla, “Bu savaş pek çok açıdan çağımızın İspanya İç Savaşı. Almanlar o savaşta Stuka uçakları ve panzer tankları gibi birçok silahı denemiş, müttefikler de II. Dünya Savaşı öncesi yeni şeyler öğrenmişti. Yeni kuşak savaşları söz konusu olduğunda, aynısı Ukrayna’da yapılıyor” diyor.

 Arquilla’nın ilk kuralı

Arquilla yakın zamanda, gelecek kuşak savaşları hakkında Bitskrieg: The New Challenge of Cyberwarfare isimli kitabını yayımladı. “O kitapta savaş için üç yeni kural anlattım. Şu anda Ukraynalı askerlerin üç kuralı da uyguladığını gözlemliyorum” diyen Arquilla ilk kuralını şöyle anlatıyor: “İlk kural, ‘Çok ve küçük; büyük ve ağırı yener.’ Ukraynalılar, akıllı silahlarla donanmış manga seviyesindeki birimlerde faaliyet gösteriyor. Çok daha büyük oluşumları bozabiliyor ve yavaş hareket eden, yüksek sesli helikopterlere ve benzerlerine saldırabiliyorlar. Bu nedenle Ruslar tarafından sayıca az olsalar da, Ukraynalılar çok, çok daha fazla eylem birimine sahip. Birimleri genellikle sekiz ila 10 asker arasında”. Arquilla uçaksavarlar, dronelar ve hafif tanksavarlar gibi akıllı ve isabetli silahlara sahip olan küçük Ukrayna birliklerinin “Rusların çok daha büyük ve ağır tank kolonlarını yok edebileceğini” anlatıyor.

İkinci kural

Ukrayna’da izlenen, modern savaşın ikinci kuralı ise ‘Bulmak her zaman kalabalığı yener.’ Düşmanı önce keşfederseniz onu alt edebilirsiniz. Hatta düşman 65 kilometrelik tank ve zırhlı araçların kolonları gibi birkaç büyük birlikten oluşuyorsa, sayıca eşitlenmeye gerek duymadan onların canına okursunuz.
Arquilla’ya Ukrayna’nın bulmakta neden bu kadar iyi olduğunu sordum (NATO'dan biraz keşif yardımı aldıklarını varsayıyorum) “Ukraynalılar özellikle Türklerin droneları gibi küçük droneları çok iyi kullanıyor. Bu onlara büyük fayda sağlıyor" dedi ve şöyle devam etti:

iPhone’ları olan anneanneler uyduları yenebilir

Ama asıl olay insanlar. Ukraynalıların resmi olmayan gözlemci birlikleri Rusları mahvediyor. iPhone’ları olan anneanneler uyduları yenebilir. Arquilla “Ukrayna gözlemci birliği babuşkalardan, çocuklardan ve akıllı telefonu olan herkesten oluşuyor. Rus birliklerinin bulunduğu ve hareket ettikleri yerleri arıyorlar. Bu yüzden Ukrayna kuvvetleri, bu büyük ülkede Rusları bulma konusunda büyük bir avantaja sahip. Bu da küçük birliklerine akıllı silahlarla gerçek zamanlı, eyleme geçirilebilir istihbarat sağlıyor” diyor.

Üçüncü kural

Arquilla Ukrayna’da gerçekleşen üçüncü modern savaş kuralın ‘Birlik olmak her zaman ani atakları yener’ olduğunu söylüyor. Kuralı “Savaş artık yalnızca bir sayı meselesi değil. Küçük akıllı silahlarla düşmanınızı boğmak için büyük sayılara ihtiyacınız yok. Eminim Rus tanklarının ve sütunlarının videolarından bazılarını görmüşsünüzdür. Aniden öndeki bir tank sonra da arkada bir başkası vuruluyor. Böylece Ruslar manevra yapamıyor ve birdenbire yakalanıyor” diye anlatıyor.

Bu savaşın bir sonraki aşaması ve Ruslar aptal değil, ikinci aşamada elbette ki adapte olacaklar; değil mi?
Rusların büyük bombardımanlara devam edeceğini ve doğu Ukrayna’da batıdaki cephelere kıyasla daha kontrolsüz olacağını öngören Aquilla, “Ancak enkaz savaşları kazanmayı zorlaştırır. Stalingrad’ı anımsayın” diyor. Naziler II. Dünya Savaşı’nda Rusya’nın Stalingrad kentini yerle bir etti ama sonrasında enkazın arasından küçük birliklere faaliyet göstermesi gerekti ve başaramadı.

Ruslar adapte oluyor

Bu sebeple Rusların taktiklerini yenilemesine dikkat edin. Arquilla “Ruslar öğrenme ve adapte olmakta yetenekli olduklarını gösterdi. 1939 ve 1940 arasında Finlandiya’yla gerçekleşen ilk kış savaşında, Ruslar işgalinin başında benzer şeyler yaşadı. Bu küçük birlik taktiklerini kullanan Finliler tarafından engellendiler. Ruslar daha sonra geri çekildiler, yeniden örgütlendiler ve sonra biraz daha akıllı bir şekilde geri dönüp sonunda rakibi ezdiler. Anladığım kadarıyla Ruslar, daha küçük ekipler halinde hareket etmeye alışık olan deniz piyade birimlerinin çoğunu harekete geçiriyor” diyor. Bu nedenle, bir sonraki aşamada daha fazla piyade ağırlıklı ve daha az tank ağırlıklı olmalarını bekleyin.

"Ukraynalılar hala üstün olacaktır"

Arquilla bununla birlikte, Ukraynalıların "Bulma sorunu açısından hala üstün olacaktır ve bu çok küçük birimlerde çalışmaya zaten alıştılar. Ruslar çok daha merkezi. Bu kadar çok generalin öldürülmesinin nedenlerinden biri, çatışmada taktik düzeyinde bu hızlı kararları verme yetkisine sahip insanların olmaması. Bunu sadece generaller yapabiliyor. Bu yüzden cepheye yaklaşmak ve Amerikan ordusundaki teğmen ve çavuşların rutin olarak yaptığı şeyleri yapmak zorunda kaldılar” diyor.

Rusların yetersiz siber saldırıları

Ukrayna'daki çatışmanın daha ilgi çekici yönlerinden biri Rusya’nın siber savaş yetersizliği. Arquilla, "Ruslar Ukrayna komuta ve kontrolünü bozmak için siber uzay tabanlı saldırı araçları kullandılar. Ancak Ukrayna'nın düzenli ve milis savunma kuvvetlerinin çok merkezi olmayan operasyonları nedeniyle genel olarak çok az etkisi oldu" diyor.

Aynı zamanda Ruslar, ABD'deki altyapıya ve Ukrayna'ya yardım eden diğer NATO ülkelerine karşı büyük bir siber saldırı başlatmaya isteksiz görünüyor. Bu saldırıları şimdi gerçekleştirirlerse NATO’nun bunları öğrenip ona göre savunmalar oluşturmasından çekiniyorlar. Yani Rusya'nın siber silahlarını Batı ile büyük bir savaş için saklaması gerekiyor. Bu nedenle, Arquilla'nın gözlemine göre stratejik siber savaş söz konusu olduğunda, her tarafta karşılıklı garantili kesintiyle karşılaşma olasılığı, aslında bir tür siber caydırıcılık üretebilir.”

Ruslar havada savunmasız olmaya devam edecek

Arquilla Rusya'nın övülen hava üstünlüğüne gelince "Jetlerinin ve helikopterlerinin Stinger'lara karşı ne kadar savunmasız olduğunu zaten gördük. Bu, savaşın bir sonraki aşamasında değişmeyecek” diyor.
Özetle Arquilla, “Rusların doğu Ukrayna'dan püskürtüleceğini söylemiyorum. Şu soruyu cevaplamaya çalışıyorum: Ukraynalılar neden bu kadar iyi iş çıkardılar? Modern savaşın tüm bu yeni kurallarını uyguladıkları için.”

Putin itibarını korumanın peşine düşecek

Bunu yapmaya kesinlikle devam edecek olması; iki tarafın da muhtemelen bir nakavt darbesi vuramayacağı uzun, korkunç, karşılıklı olarak yıkıcı yeni bir savaş aşamasına işaret ediyor. Ondan sonra, kim bilir? Aptal Putin'in eninde sonunda Rusya'nın geri çekilmesini, Rus yanlısı doğu bölgeleri Donetsk ve Luhansk için bir tür bağımsız statüsünü, Ukrayna NATO'ya üyesi olmasa da AB üyeliğine yeşil ışık verilmesini içeren kirli, itibarını kurtaran bir anlaşmanın peşine düşeceğini umuyorum. Aynı zamanda Başka bir Rus işgaline karşı güvenlik garantisi de verilecektir. Yakında gerçekleşsin.

© 2022 The New York Times Company