08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.02.2024 00:15 | Son Güncelleme: 18.02.2024 00:35

Rusya Ukrayna hatlarını aşmak için beş noktadan saldırıyor

Ukrayna, Rus saldırısını durdurmak için umutsuz bir mücadeleye girişmiş durumda. Kendine beş ana saldırı hattı belirleyen Rus güçleri Cumartesi günü şafak sökmeden Ukrayna'nın uzun süredir kalesi olan Avdiyivka'yı ele geçirerek savaş alanında büyük bir zafer elde etti
Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times
Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times

Marc Santora, Scott Reinhard, Josh Holder / The New York Times

Yaklaşık 950 km uzunluğundaki cephenin tamamında Ukrayna, ABD'nin yeni askeri yardımı olmadan mühimmat sıkıntısı çekiyor ve iki yıl süren acımasız savaşın ardından kendi tükenen kuvvetlerini yenilemekte zorlanıyor.

Rusya'nın saldırısı, doğu ve güney Ukrayna'daki cephenin büyük bölümündeki kasaba ve şehirleri kapsayan beş ana saldırı hattına bölündü. İşte Rusya'nın beş önemli muharebedeki taarruzunun durumu:

1. Avdiyivka: Ukrayna'nın kalesi ele geçirildi

Şimdi yıkılmış olan Avdiyivka şehri sadece 19 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Ancak on yıldan uzun bir süre boyunca cephe hattında önemli Rus lojistik operasyonlarını baltalayan bir çıkıntı oluşturdu. Rusya'nın 2014'ten beri işgal altında tuttuğu Donetsk şehrinden sadece birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Rus güçleri önemli bir ikmal hattını ihlal ederek Ukrayna askerlerini kuşatma tehdidinde bulundu. Ukrayna'nın güneydeki güçlerinin komutanı Oleksandr Tarnavskyi, Ukrayna'nın geri çekilmekten başka çaresi olmadığını söyledi ve ekledi:

"Düşmanın kendi askerlerinin cesetleri üzerinde 10'a 1 mermi avantajıyla, sürekli bombardıman altında ilerlediği bir durumda, bu tek doğru çözümdür" dedi.

Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times

 

Rusların bu savaşı Avdiyivka'nın ötesine ne kadar taşıyabileceği ya da Ukraynalıların sonraki savunma hatlarını ne kadar iyi inşa ettikleri belli değil. Ancak on binlerce sivile ev sahipliği yapan bir sonraki büyük nüfus merkezleri sadece 56 km batıda.

Bu doğrultuda sayıları dalgalanma gösterse de, yaklaşık 50 bin Rus askeri Avdiyivka için mücadeleye adandı. Batılı ve Ukraynalı yetkililere göre on binlerce Rus öldürüldü ya da yaralandı, ancak Rusya savaşa katılmak için mahkumları kullanmak da dahil olmak üzere saflarını sürekli olarak yeniledi.

Ruslar şehri ele geçirdikten sonra hatlar istikrara kavuşsa bile, şehrin düşmesi Rus ordusunun diğer yönlere doğru ilerlerken birliklerini ve teçhizatını hattın gerisine daha etkin bir şekilde taşımasına olanak tanıyacak.

2. Marinka: Yıkılmış kasaba Rus saldırıları için üs oldu

Geçtiğimiz ay Rus güçleri, uzun süredir cephe hattında yer alan bir başka kasaba olan Marinka'daki son Ukraynalı askerleri de temizlemişti.

İki yıl süren Rus bombardımanları ve çatışmaların ardından Marinka'dan geriye çok az şey kaldı. Ancak Marinka'nın ele geçirilmesi Rusların dikkatlerini güneye ve Ukrayna'nın bir diğer hayati kalesi olan Vuhledar'a çevirmelerini sağladı.

Geçen yıl Ruslar defalarca Vuhledar'a güneyden saldırmaya çalışmış ve savaşın en büyük tank muharebelerinden birinde uğradıkları yıkıcı yenilgi de dahil olmak üzere büyük kayıplar vermişlerdi.

Ancak Marinka'nın kontrol altına alınmasıyla birlikte Ruslar kuzeyden Vuhledar'a saldırıyor. Şu anda yaklaşık 20 km kuzeydoğudaki Novomykhailivka köyü üzerinden ilerliyorlar.

Fotoğraf: Nicole Tung/The New York Times

 

Rusların bu yönde ne kadar kuvvet yığdığı net değil ancak Ukraynalı yetkililer Rusya'nın güneyden gelebilecek saldırılara karşı konuşlandırılmak üzere Mariupol bölgesinde 40 bin civarında asker bulundurduğunu söyledi.

Vuhledar bölgesinde savaşan askerler, 88 km kuzeydoğudaki Avdiyivka'nın düşmesinin Rus güçlerinin kuzeyden saldırılarını artırmasına yol açacağını söyledi.

3. Robotyne: Rusya kayıplarını geri alıyor

Ukrayna'nın geçen yıl başarısızlıkla sonuçlanan karşı taarruzu sona erdiğinde, kuvvetleri güney cephesinde sadece 16 km kadar ilerleyebilmiş ve küçük bir köy olan Robotyne'nin ötesine ulaşabilmişti.

Rusya şimdi kaybettiklerini geri kazanmaya kararlı görünüyor. Güneyde savaşan Ukraynalı askerlerin sözcüsü Dmytro Lykhovii geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Rus ordusunun bu cephede Avdiyivka cephesinden daha fazla asker bulundurduğunu söyledi.

Lykhovii "Görünen o ki Ruslar, tıpkı Avdiyivka'da yapmaya çalıştıkları gibi, oraya da saldırarak bir başarı elde etmeyi hedeflemişler" dedi.

4. Kreminna: Rusya kuzeydoğudaki kasabaları istiyor

Ruslar bir yıldan uzun bir süre önce Ukrayna'nın kuzeydoğusunda işgal ettikleri topraklardan sürüldüklerinden beri - 11 bin kilometrekareye yayılmış 500'den fazla yerleşim yerinin kontrolünü kaybettiklerinden beri - buraları geri almak için savaşıyorlar.

Geçen yıl, bu cephe boyunca uzanan orman kuşaklarındaki yoğun çatışmalara rağmen çok az toprak el değiştirdi. Şimdi ise Rusya, Ukrayna'nın şiddetli direnişi karşısında yavaş da olsa yeniden ilerlemeye başlıyor.

Rus güçleri Kreminna kentinden iki yöne doğru ilerliyor: Kuzeydeki Kupiansk kentine ve 80 mil güneydeki Lyman'a doğru. Bölgedeki ordu sözcüsü Illia Yevlash bu ay gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın kayıplara rağmen aylardır bölgede toplam 110 bin civarında asker bulundurduğunu söyledi.

5. Bahmut: İnisiyatif Rusların elinde

Rusya, geçtiğimiz hafta Avdiyivka'ya ilerlemeden önce savaş alanındaki son önemli toprak kazanımı olan Bahmut şehrini Mayıs ayında yok etti ve ardından ele geçirdi. Ruslar Bahmut'u aldıklarında güçleri tükenmişti ve savaşı yöneten Wagner paralı asker grubu Rus savunma bakanlığına karşı açık bir isyan halindeydi.

Ukrayna'nın bu kargaşadan yararlanarak şehrin kanatlarından karşı saldırıya geçme umutları büyük ölçüde suya düştü. Şimdi inisiyatif Rusların elinde.

Ukrayna kuvvetlerinin yeni atanan komutanı General Oleksandr Syrsky, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Rusların Chasiv Yar çevresindeki savunmalarını kırmaya kararlı olduklarını, bu sayede bölgedeki hakim tepelerin kontrolünü ele geçireceklerini ve Kramatorsk kentini daha fazla topçu ateşine maruz bırakacaklarını söyledi. Ukrayna'nın tahminlerine göre Bahmut yönünde yaklaşık 62 bin Rus askeri bulunuyor.

Syrsky bu ay yaptığı açıklamada "Durum gergin, genel durumun sürekli izlenmesini ve sahada hızlı karar alınmasını gerektiriyor" dedi.

© 2024 The New York Times Company