17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.04.2022 15:55 | Son Güncelleme: 03.04.2022 16:32

Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çıkabilir

Rusya’nın uzay ajansı başkanı ülkesinin programdan çekilmesini istiyor. Ancak Batılı yetkililerin açıklamaları ortaklığın devam ettiği yönünde
Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çıkabilir

Matthew Mpoke Bigg ve Kenneth Chang / The New York Times

Rusya'nın uzay ajansı başkanı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu programındaki işbirliklerini sona erdirmek için Rus hükümetine bir teklif sunacağını söyledi.

Rusya'nın uzay programını yürüten devlet şirketi Roscosmos'un genel müdürü Dmitry Rogozin Telegram hesabında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uyguladıkları yaptırımların işbirliğini tehlikeye attığını belirterek Batılı devletleri suçladı.

Rogozin "Uluslararası Uzay İstasyonu ve diğer ortak projelerde, taraflar arasındaki normal ilişkilerin düzeltilmesi ancak yasa dışı yaptırımların tamamen ve koşulsuz olarak kaldırılmasıyla mümkün" diye konuştu. 

Rogozin, Rusya'nın yörüngedeki laboratuvara katılımını ne zaman sona erdirmesini isteyeceğine dair bir zaman çizelgesi veya farklı bir ayrıntı vermedi.

Soğuk Savaş sonrası iş birliğiydi

Uzay istasyonu yıllardır Soğuk Savaş sonrası dünyada Moskova ve Washington arasındaki işbirliğin bir örneği olarak görüldü. Rogozin'in geleceğine ilişkin son önerileri, Moskova'nın 24 Şubat’taki Ukrayna işgali üzerine Batı ve Rusya arasındaki gerilimin ciddiyetinin bir göstergesi oldu. 

Ancak NASA yetkilileri, Rogozin'in açıklamalarını değerlendirmekten özenle kaçındı ve uzay istasyonundaki operasyonların normal şekilde devam ettiğini söyledi.

NASA astronotu Mark Vande Hei ve iki Rus meslektaşı çarşamba günü Dünya'ya döndü. Geri dönüş kapsülleri Kazakistan'a indi. Astronotlar, güvenli bir şekilde karşılanmaları için işbirliği yapan Rus ve NASA personeli tarafından iniş alanında karşılandı.

Anlaşma 2024'e kadar geçerli

NASA, Rusya ve uzay istasyonu programına katılan diğer ülkeler arasındaki anlaşma 2024'e kadar sürüyor. ABD ortaklığı 2030'a kadar uzatmak istiyor. NASA'nın uzay operasyonlarından sorumlu yardımcı yöneticisi Kathy Lueders, konuşmaların sürdüğünü söyledi.

Perşembe günü düzenlediği, SpaceX Falcon 9 roketiyle uzay istasyonuna yaklaşan dört astronot hakkındaki basın toplantısında, "Roscosmos dahil tüm uluslararası ortaklarımız, istasyonun 2030'a kadar uzatılması yönünde ilerleme kaydediyor. Gerçekten zor zamanlarda bile, bu devam eden ortaklığın önemini anlıyoruz" dedi.

NASA, Rusya ile başka anlaşmalar üzerinde de çalışıyor. Lueders, bazı Rus astronotların gelecekteki ABD roketlerine binmesine izin verecek, bazı NASA astronotlarının ise Rusya'nın Soyuz roketini fırlatmaya devam etmesini sağlayacak bir anlaşmanın Rusya tarafından gözden geçirilmesini beklediğini söyledi.

NASA, uzay araçları emekli olduktan sonra astronotları için Soyuz roketlerinden koltuk satın alıyor. Ancak bu anlaşma takasa dayanacak.  

NASA'daki uzay istasyonu programının müdür yardımcısı Dana Weigel, “Hala üzerinde ortaklaşa çalışıyoruz” dedi.

NASA astronotu Tom Marshburn tarafından yönetilen ve üç Rus da dahil olmak üzere yedi kişilik bir ekip şu anda uzay istasyonunda.

© 2022 The New York Times Company