26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2022 13:41 | Son Güncelleme: 14.03.2022 13:53

Rusya'daki protestolarda 14 bin 500'den fazla kişi tutuklandı

Rusya'da, Ukrayna ile savaşın durdurulması ve barışın sağlanması talebiyle yapılan gösterilerde tutuklananların sayısı 14 bin 500'ü geçti
Rusya'daki protestolarda 14 bin 500'den fazla kişi tutuklandı

İvan Nechepurenko / The New York Times

Rus hükümeti, Ukrayna'daki savaşına karşı olan halk gösterilerine çok az tolerans gösteriyor. Rusya genelinde en son düzenlenen düzinelerce protestoya katılım azdı. Gösterilerde açıkça muhalif olanların çoğu polis tarafından hızla toplandı. Göstericiler Savaşa hayır ve Ukrayna bizim düşmanımız değil sloganları atarken, bazılarının ellerinde Ukrayna, haklısın yazılı posterler ve boş kağıtlar vardı. Ancak bu, yüzleri maskelerle kapalı olan çevik kuvvetler için yeterliydi.

Üç kişilik grupları bile engellediler

İnsanların üç kişilik küçük gruplar halinde toplanmasını dahi engellediler. Rusya'daki tutuklamaları takip eden bir insan hakları grubu olan OVD Info'ya göre, pazar günü düzenlenen protestolarda 860'tan fazla Rus gözaltına alındı.Savaş karşıtı gösterilerde tutuklananların toplam sayısı ise 14 bin 500’ü aştı.

Alexei Navalny'den protesto çağrısı

Pazar günkü protesto, Rusya genelindeki şehirlerde iki günde bir düzenlenen bir dizi gösteriyi izledi. Kremlin'in en önde gelen muhaliflerinden Alexei Navalny, başka bir davayla karşı karşıya olduğu hapishaneden Rusları savaşı protesto etmeye çağırdı. Pazar günkü protestolardan önce Instagram'da bir gönderi yayınlayan Navalny "Yalnız olsanız bile, başkasının katılabileceği kişi sizsiniz. Gezegendeki en önemli kişi sensin" mesajı verdi.

Protestolar riskli olmaya devam ediyor

"Rusya'daki pek çok kişi, yaygın olarak kardeş ulus olarak kabul edilen Ukrayna’yı işgal eden ülkelerinin şokunu üzerinden hâlâ atamadı. Milyonlarca Rus'un Ukrayna'da akrabaları ve arkadaşları var. Çoğu, büyükanne ve büyükbabalarıyla Ukrayna şehir ve köylerinde geçirdikleri çocukluk anılarına sahip. Ukrayna'daki birçok tanınmış kişi ve politikacı Rusları ayaklanıp savaşa karşı protesto etmeye çağırdı. Ancak normal şartlar altında bile protestoların hoş karşılanmadığı bir ülkede bunu yapmak riskli olmaya devam ediyor.

Başkan Vladimir Putin, Rus birliklerine 24 Şubat'ta Ukrayna sınırını geçme emrini verdiğinden beri, Rus hükümeti muhalefeti susturma çabalarını ikiye katladı. Moskova'da polis, Kremlin'in önündeki Manezhnaya Meydanı'nı kordon altına aldı. Bir video yayınına takılan anda, polisler hoparlörlerden bölgeyi terk etmeyenlerin izinsiz bir protesto mitingine katıldıkları için gözaltına alınma ihtimaliyle karşı karşıya kalacaklarını söylüyordu.

Tutuklanma riski fazla yüksek

Polis her türlü halk protestosunu önlemeye çabalarken, bir noktada Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırıyı başlatma kararı lehinde konuşan bir kadını bile gözaltına aldı. Sibirya'nın en büyük şehri Novosibirsk'te protestoya sadece birkaç kişi katıldı. Buna karşılık yerel bir belediye vekili, pek çok insan için tutuklanma riskinin fazla yüksek olduğunu söyledi.

"Hayal bile edemiyorum"

Şehir merkezindeki Lenin Meydanı'nda konuşan vekil Khelga Pirogova "Akıllı bir insanın nasıl barışa karşıyken savaştan yana olduğunu söyleyebileceğini hayal bile edemiyorum” dedi.

Savaşın başlangıcında protestolara katılan birçok Rus tutuklanma ve diğer tepkilerden korkarak ülkeyi terk etti. Örneğin Alexei Kudasov: Savaşın ilk gününde bir mitingde tutuklandıktan sonra Rusya'dan Türkiye'ye kaçtı. Bir daha tutuklanması, kabul edemeyeceği riskler aşıyabilirdi. Protestocular hakkında konuşurken “Bu insanların ne kadar cesur olduklarını hayal bile edemiyorum” dedi.

©️ 2022 The New York Times Company