29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.03.2022 21:32 | Son Güncelleme: 20.03.2022 14:07

Rusya'nın Ukrayna'da ilk kez hipersonik füze kullandığı iddia ediliyor

Rusya'nın batı Ukrayna'daki bir mühimmat deposuna yaptığı saldırıda ilk kez hipersonik hıza sahip bir füze fırlattığı iddia edildi. Sesten 5 kat daha hızlı mesafe kat eden füzelerin ateşlendiği doğrulanırsa bir savaşta ilk kez kullanılmış olacaklar
Rusya'nın Ukrayna'da ilk kez hipersonik füze kullandığı iddia ediliyor

John Ismay / The New York Times

Rusya şu ana kadar Ukrayna'ya çok sayıda güdümlü füze ateşledi. Ancak bugün, batı Ukrayna'daki bir mühimmat deposuna yapılan saldırıda, ilk kez hipersonik hıza sahip bir füze fırlatıldığı iddia edildi. Rapor bağımsız olarak doğrulanamadı; ama doğruysa, savaşta hipersonik bir silahın ilk kullanımı olabilir.

Hipersonikler, genellikle Mach 5'in veya ses hızının beş katı üzerinde uçabilen silahlar olarak tanımlanır. Bu tip silahlar ABD, Rusya ve Çin arasındaki silahlanma yarışının merkezinde yer alıyor.

Kongre Araştırma Servisi tarafından perşembe günü yayınlanan bir rapora göre, ABD 2000'li yılların başından beri bu tür silahların geliştirilmesini iki farklı çeşide odaklanarak sürdürüyor. Bunlardan birincisi roketten fırlatılan ve daha sonra hedefe yönelmeden ayrılan “hipersonik süzülme araçları”. İkincisi ise denizaltılar, gemiler, uçaklar ve kara araçları ile fırlatılabilen seyir füzelerinin daha hızlı versiyonu.

Pentagon, 2022 mali yılında hipersonik araştırmalar için 3.8 milyar dolar talep etti. ABD Savunma Bakanlığı'nın, kısmen, Rusya ve Çin'in kaydettiği ilerlemeler nedeniyle bu silahları geliştirmeye ilgi gösterdiği belirtiliyor. Rapora göre, bu ülkeler "bir dizi hipersonik silah programına sahipler. Ve muhtemelen nükleer savaş başlıklarıyla donanmış, hipersonik süzülme araçlarına sahipler".

Ukrayna ordusu sözcüsü doğruladı

The Associated Press, Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Igor Konashenkov’un, Kinjal adlı hipersonik füzelerin Ukrayna'nın batı Ivano-Frankivsk bölgesindeki Ukrayna füzeleri ve havacılık mühimmatını barındıran bir yeraltı deposunu imha ettiğini söyledi. Ukrayna ordusu sözcüsü Yuriy Ignat, bugün Rus kuvvetlerinin batı Ukrayna'da bir yeraltı deposunu vurduğunu doğruladı. Ancak söz konusu füzenin türünün "henüz belirlenmediğini" söyledi. Pentagon, bu sabah Rusya'nın iddiasıyla ilgili yorum talebine hemen karşılık vermedi.

Pentagon'daki son brifinglerde savunma yetkilileri, Rus kuvvetlerinin havada parçalanarak daha küçük bombalar yayan misket bombaları veya diğerlerine göre daha güçlü, daha uzun süreli patlama dalgaları yaratan termobarik patlayıcılar kullandığına dair raporlar hakkında yorum yapmayı reddetti.

Ancak, Rus kuvvetleri tarafından ateşlenen kısa ve orta menzilli balistik füzeler, seyir füzeleri ve karadan havaya füzelerin sürekli bir çetelesini teklif ettiler.

 Çarşamba günü, Ukrayna'daki savaşın ayrıntılarını görüşmek üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir savunma yetkilisi, Rus birliklerinin 24 Şubat'ta savaşın başlamasından bu yana bin 080'den fazla füze fırlattığını söyledi.

©️ 2022 The New York Times Company