18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2022 10:57 | Son Güncelleme: 13.03.2022 11:13

Saldırıların Polonya sınırına yaklaşması endişeleri artırıyor

The New York Times muhabirleri, Ukrayna'daki son durumu raporladı
Saldırıların Polonya sınırına yaklaşması endişeleri artırıyor

Marc Santora, Yousur Al Hlou / The New York Times

Pazar günü şafaktan önce Ukrayna'nın dört bir yanına Rus roketleri yağmaya başladı. Saldırılar Lviv şehrinin eteklerinde, aralarında Amerikalılar da dahil olmak üzere yabancı savaşçıların eğitildiği bir askeri üssü de hedef aldı.

Batı Ukrayna'daki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ne yapılan saldırı savaşı, ABD'nin NATO güçlerini desteklemek için asker gönderdiği Polonya sınırına tehlikeli bir şekilde yakındı. Sınır aynı zamanda Ukrayna için bir cankurtaran simidi. 1 milyondan fazla mülteci bu bölgeden Polonya'ya kaçarken, Batı’nın yolladığı silahlar da aynı yerden ülke içine akıyor.

Rusya Cumartesi günü Ukrayna'ya gönderilen silahların Rus kuvvetleri için "meşru hedefler" olarak kabul edileceği konusunda uyardı. Sadece birkaç saat sonra ABD, Ukrayna için ek 200 milyon dolarlık silah ve teçhizat sözü vererek Moskova'ya meydan okudu. Hızlanan Rus ilerlemesine karşı koyabilmek için Ukrayna'nın yeni silahlara ihtiyacı var.

Rus ve Ukrayna kuvvetleri şu anda rutin olarak Kiev banliyölerinde topçu düellolarına ve sokak çatışmalarına giriyor.

Cumartesi boyunca Rus kuvvetleri, Ukrayna şehirlerine boyun eğdirmek için büyük kentsel alanları bombalamayı yoğunlaştırdı; apartmanları, mağazaları ve diğer sivil binaları bombalarla dövdü. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Moskova'yı halkın iradesini kırmak amacıyla ulusu terörize etmekle suçladı, bunu “imha savaşı” olarak nitelendirdi ve ilk kez Ukrayna’nın savaşta bin 300 askerini kaybettiğini söyledi.

Diğer gelişmeler ise şöyle

- Başkent Kiev'in dışında kent çevresindeki çemberi daraltmaya çalışan Rusya, banliyölerde şiddetli saldırılar yapıyor. Irpin’de Ukrayna ve Rus askerleri arasında Cumartesi günü yoğun sokak çatışmaları yaşandı.

- Ukrayna’nın güneyindeki Melitopol sokaklarında Cumartesi günü yüzlerce kişi, işgalci Rus güçleriyle işbirliği yapmayı reddeden belediye başkanının gözaltına alınmasını protesto etti.

- Batı Ukrayna’daki kentler mülteciler, iş insanları, gazeteciler ve diplomatlar için güvenli bir sığınak konumundaydı. Ancak bölgedeki iki kente yapılan saldırı, sığınanlar arasında endişe yarattı. 

©️ 2022 The New York Times Company