25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2022 11:21 | Son Güncelleme: 09.04.2022 11:39

Savaşta sivillerin ödediği bedel net şekilde görüldü

Kramatorsk Tren Garı'nda yaşananlar Rusya-Ukrayna savaşının birinci gündem maddesi oldu. Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği tartışılsa da sivillerin ödediği bedeli net bir şekilde görüldü
Savaşta sivillerin ödediği bedel net şekilde görüldü

Megan Specia / The New York Times

Ukraynalı yetkililer Rusya'yı bölgeden kaçmaya çalışan sivilleri hedef almakla suçluyor. Cuma günü doğu Ukrayna'dan kaçmaya çalışan insanlarla dolu bir tren istasyonuna füze saldırısı düzenlendi. En az 50 kişi öldü ve yaklaşık 100 kişi yaralandı. 

 “Sadece çocuklar var!”

Saldırı, günlerdir Ukrayna'nın batısındaki daha güvenli bölgelere akın eden insanlarla dolu Kramatorsk kentinin istasyonunda gerçekleşti. Etrafa saçılmış bavullar ve enkazla çevrili cesetler görüntülendi. Yetkililer, saldırı sırasında tren istasyonunda yaklaşık 4 bin kişinin bulunduğunu söyledi. Olay yerinde kaydedilmiş bir videoda kadının “Çok fazla ceset var; çocuklar var, sadece çocuklar var!” diye bağırdığı duyuluyor. 

Rusya saldırıyı yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Kramatorsk'taki saldırıdan Rusya'nın sorumlu olduğu yönündeki raporları provokasyon olarak nitelendirdi ve Ukrayna'yı suçladı. Saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini bağımsız olarak doğrulamanın bir yolu yok. Ancak savaş yedinci haftasına girerken, bu saldırı sivillerin ödediği bedeli gözler önüne serdi.

Ölüm ve yıkımın çoğundan, Harkov ile Mariupol gibi kentlerde sivilleri ve altyapıyı hedef alarak Ukrayna’nın moralini bozmayı amaçlayan Rus kuvvetler sorumlu. Ancak şimdiye kadar Ukrayna’nın şaşırtıcı savunmasıyla karşı karşıya kaldılar.

Tahliyeler için zaman tükeniyor

Yetkililer, Rus birlikleri doğuda büyük bir saldırı hazırlığının parçası olarak Ukrayna’nın kuzeyinden çekilirken, sivillerin bölgeden kaçması için zamanın tükendiği uyarısında bulundu. Ukrayna demiryolu servisi cuma günkü saldırının ardından ülkenin doğusundaki tahliyelerin yakınlardaki Slovyansk'tan kentinde devam edeceğini söyledi. Batı'yı Rusya'ya karşı daha da ileri gitmeye çağıran Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova'yı sivil nüfusu alaycı bir şekilde yok etmekle suçladı.

AB’nin beşinci yaptırım paketi

Batılı ülkeler, Buça ve Kiev'in diğer banliyölerinde belgelenen vahşetlere yanıt olarak Rusya’ya yeni yaptırımlar uyguladı. Avrupa Birliği cuma günü, kömür ithalatı yasağının yanı sıra yüksek profilli Ruslara ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki kızına yönelik yaptırımları resmen onayladı. Bu, savaşın başlamasından bu yana bloğun beşinci yaptırım paketi oldu.

 Diğer gelişmeler:

- Zelenskiy perşembe günü geç saatlerde yaptığı bir konuşmada haftalardır bombalanan güneydoğu Mariupol kentindeki yıkımın daha da büyük olacağı konusunda uyarıda bulundu. Ukraynalı lider “Rus birliklerinin geri çekilmesinden sonra, dünyanın Buça'da ve Kiev bölgesindeki diğer kasabalarda gördüğü şey Mariupol’un neredeyse her sokağında mevcut” diye konuştu.

- Zelenskiy, Mariupol'daki Rus kuvvetlerinin öldürülmüş sivillerin suçunu Ukrayna askerlerine yıkmayı deneyebileceğini söyledi. Yerel yetkililer, Rus destekli güçlerin Mariupol'un merkezini ele geçirdiği iddialarını reddediyor ancak güney kentindeki durumun vahim bir hal aldığını da söylüyorlar.

- Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ve Slovakya başbakanı cuma günü Kiev'i ziyaret edeceklerini söylediler.

- Microsoft, Rus ordusunun istihbarat koluna bağlı bir grubun faaliyetlerini engellemek için ABD mahkemesi emri aldığını söyledi. Microsoft, siber casusluk grubunun medya kuruluşları da dahil olmak üzere Ukrayna kurumlarının yanı sıra ABD ve Avrupa'daki düşünce kuruluşlarını da hedef aldığını söyledi.

 © 2022 The New York Times Company