25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2022 22:17 | Son Güncelleme: 01.04.2022 22:24

Sendika Alabama’daki Amazon oylamasında geride, itirazlar olası

New York eyaletindeki Staten Island Amazon çalışanları oy verme sırasında. 25 Mart 2022. (Fotoğraf: DeSean McClinton-Holland/The New York Times)
New York eyaletindeki Staten Island Amazon çalışanları oy verme sırasında. 25 Mart 2022. (Fotoğraf: DeSean McClinton-Holland/The New York Times)

Noam Scheiber / The New York Times

Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu perşembe günü yaptığı açıklamada, sendika destekçilerinin Alabama'daki bir Amazon deposunda yapılan sendika seçimlerinde muhalifleri az farkla takip ettiğini söyledi. Geçen seneki oylamada işçiler sendikalaşmayı 2'ye 1 oranında reddetmişti. Yani bu oylamada sendikalaşmaya yönelik büyük bir adım atıldı.

Sendika 993 hayır oyu, 875 evet oyu aldı. Ancak 400'den fazla itiraz eden oy, oylamanın sonucunu potansiyel olarak etkilemek için yeterli. Belirsizlik, önümüzdeki haftalarda yapılacak bir çalışma kurulu duruşmasında çözülecek.

Alabama, Bessemer'deki seçimlerde 6 bin 100'den fazla uygun çalışandan yaklaşık 2 bin 300’ü oy kullanıldı.

Çalışma kurulu, Amazon'un sendika seçimleri sırasında geçerli olması gereken laboratuvar koşullarını ihlal ettiği sonucuna vardıktan sonra, Şubat ayının başından Mart ayının sonuna kadar posta yoluyla gerçekleştirilen oylamayı zorunlu kıldı.

''Mümkün olduğunu gösterdiler''

İşçileri örgütlemeye çalışan Toptan Satış ve Büyük Mağazalar Sendikası başkanı Stuart Appelbaum, “Buradaki işçiler, nihai sonuçtan bağımsız olarak neyin mümkün olduğunu gösterdi. Bir hareketin ateşlenmesine yardımcı oldular” diye konuştu.

Oy sayımından sonra gazetecilerle bir video konferansta konuşan Appelbaum, Bessemer'deki örgütlenmenin REI ve Starbucks gibi şirketlerde ve ülkenin diğer bölgelerinde sendika kampanyalarının kıvılcımlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Amazon, yorum talebine yanıt vermedi.

New York Staten Island'daki bir Amazon deposunda yapılan bir diğer kritik oylamada emekçi kurulu tarafından oy sayımı yapıldı. İlk sayım sonunda oyların %57'si Amazon Emekçileri Sendikası tarafından temsil edilmeye oy verirken, yüzde 43'ü buna karşı çıktı. Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu, sayımın Cuma günü tamamlanması gerektiğini söyledi.

Sendikayı destekleyen bazı işçiler düşük ücret, yetersiz mola süreleri ve aşırı üretkenlik hedefleri konusundaki öfkelerini dile getirdiler. Amazon tam zamanlı, giriş seviyesi çalışanlar için saat başına neredeyse 16 dolarlık ücretin piyasa için uygun söyledi. Ayrıca, tam zamanlı çalışanların şirkete girer girmez hak kazandığı sağlık sigortası da dahil olmak üzere, yan hakların varlığına dikkat çektiler. Şirket, işletme hedeflerinin güvenlikle ilgili hususları ve bireysel çalışanların deneyimlerini yansıttığını söyledi.
Sendikayı destekleyen birkaç çalışan, iş arkadaşlarının bu yıl yönetimi sorgulamaktan veya sendikaya olan desteğini göstermekten daha az korktuklarını söyledi. Hem geçen yıl hem de bu yıl örgütlenme çabalarına öncülük eden çalışan Jennifer Bates, insanların Mart ayında daha çok sorguladığını söyledi: “Daha fazla çalışan reaksiyon gösteriyor ve konuşuyor."

 

Sendika, daha yakın tarihli seçimlere yaklaşımındaki önemli farklılıklara da değindi. Sendika geçen yıl, Covid-19 güvenlik endişeleri nedeniyle yüz yüze örgütlenme çabalarını kısıtladı. Ancak bu sefer işçileri evlerinde ziyaret ettiler. Diğer sendikalar, bu çabalara yardımcı olmaları için Alabama'ya organizatörler gönderdi.

İşçilerin de fabrikadaki örgütlenmede daha aktif oldukları görüldü. Desteklerini göstermek için haftada iki kez sendika tişörtleri giydiler. Bir grup yetersiz molalar ve dinlenme odası ekipmanlarından şikayet ederek, 100'den fazla imzalı bir dilekçe verdi.

Çalışma danışmanlarına 4 milyon dolar

Yine de Amazon elindeki avantajları korudu. Çalışanların yüksek devir hızı dolayısıyla hoşnutsuz çalışan işlerini bırakması sendikacıların ivmeyi sürdürmelerini zorlaştırdı.

Ayrıca, şirket Şubat ayı başlarındaki oylamalardan önce çalışanlarını sendikayı destekleyip danışman tutmaktan caydırmak için günde 20'den fazla sendika karşıtı toplantı yapmaktı. Amazon perşembe günü yayınlanan bir Çalışma Departmanı dosyasında, geçen yıl çalışma danışmanlarına 4 milyon dolardan fazla harcadığını açıkladı. Bu yıl danışmanlara ne kadar harcadığını henüz belli değil.

Sendika destekçileri, Amazon'u eleştirileri ve geri dönüşü susturmak için kendilerini toplantılardan dışlamakla suçladı. Ancak Amazon suçlamayı reddetti.

Sonuç, 2010'dan bu yana sendikaların yarısından fazlasının kaybettiği, tekrarlanan seçimler ile tutarlıydı.

© 2022 The New York Times Company