29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 04.04.2022 18:51 | Son Güncelleme: 04.04.2022 19:10

Sivil katliamın görüntüleri, yabancı gönüllüleri savaşmaya teşvik ediyor

Rusya işgalini başlattığından beri binlerce gönüllü yabancı Ukrayna’ya savaşmaya gitti. Kimi yaşanan vahşette kız kardeşini anımsıyor, kimi Avrupa’yı savunmayı amaçlıyor. NYT muhabiri bu gönüllülerden üçüyle konuştu
North Carolina'lı eski deniz gazisi Will ve Meksika ordusundan Luis. 1 Nisan 2022 (Fotoğraf: Mauricio Lima/The New York Times)
North Carolina'lı eski deniz gazisi Will ve Meksika ordusundan Luis. 1 Nisan 2022 (Fotoğraf: Mauricio Lima/The New York Times)

Jane Arraf / The New York Times

Meksika ordusu gazisi Luis, Rus hava saldırısından sonra Ukraynalı doğum hastanesinden yaralı hamile bir kadının fotoğrafını görünce kız kardeşini anımsadı. 

Kuzey Carolina'dan bir deniz gazisi olan Will, bir Rus tankının yaşlı Ukraynalı çiftin içinde olduğu bir arabaya birkaç tur ateş ettiğini gösteren videoyla sarsıldı. Alman ordusunda bir zamanlar patlayıcıları etkisiz hale getiren çiftçi Martin ise Rusya'nın işgalini belgeleyen televizyon görüntülerine öfkelendi.

Eğitim sürecindeler

Cuma günü üçü de, Ukrayna hükümetinin eğitimden önce gönüllüleri yerleştirdiği, batı Ukrayna'da bulunan Lviv kentindeki bir hostelde bekleyen yabancı askerler arasındaydı. 

Ukrayna Şubat ayındaki Rus işgalinden sonra yabancı bir lejyon oluşturacağını duyurdu ve askeri deneyime sahip olanları savaşa katılmaya davet etti.

The New York Times'ın röportaj yaptığı küçük gönüllü grupları, kendi ülkelerindeki Ukrayna büyükelçilikleriyle temasa geçtiklerinde bir yanıt alamasalar da yola koyulmaya karar verdiler. Yabancıların çoğu sosyal medyada ve televizyonda gördüklerinden ilham aldıklarını söyledi.

“20 bini aşkın kişi gönüllü oldu”

Gönüllüler, yabancı bir ordu için savaşmak üzere ülkelerine döndüklerinde yargılanabilecekleri endişesiyle yalnızca ilk isimlerinin kullanılmasını istedi. 18. yüzyıldan kalma bir ABD yasası, vatandaşların ABD ile savaş halinde olmayan ülkelerle savaşmasını yasaklıyor. Ancak bu yasa nadiren uygulanıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, 52 ülkeden 20 bini aşkın kişinin savaşmak için gönüllü olduğunu söyledi. Bu sayı doğrulanamadı. Ukraynalı yetkililere göre iki hafta önce Lviv yakınlarındaki yabancı gönüllüler için kullanılan bir eğitim üssüne yapılan Rus füze saldırısı, en az 35 askeri personel ve sivili öldürdü. Rusya 180 yabancı gönüllü askeri öldürdüğünü açıkladı. Yine, her iki rakam da bağımsız olarak doğrulanamadı.

Cuma günü pansiyonda bekleyen gönüllüler yılmamıştı.

Meksika ordusu gazisi Luis, Ukrayna'da savaştığı için kendi ülkesinde yargılanabileceği korkusuyla sadece isminin kullanılmasını rica etti. 1 Nisan 2022 (Fotoğraf: Mauricio Lima/The New York Times)

“O kadında kardeşimin yüzünü gördüm”

29 yaşındaki Luis, on yıl önce Meksika ordusundayken uyuşturucu kartelleriyle savaştığını söyledi. Ancak geçen haftaya kadar, Meksika'nın Chihuahua şehrinde çoğunlukla düğünleri fotoğraflayan bir etkinlik fotoğrafçısıydı. Reddit'te gezindiği sırada, Mariupol'da bulunan doğum hastanesindeki kurtarma görevlileri tarafından sedyede kimliği belirsiz hamile bir kadını görüntüleyen bir Associated Press fotoğrafına denk geldi. Rus yetkililer, Ukrayna güçlerinin hastaneyi üs olarak kullandığını ve görüntülerin sahte olduğunu iddia etti.

Luis, “O kadında kız kardeşimin yüzünü gördüm. Henüz çocuğum yok ama bebeğin babasının, kadının ve ailesinin nasıl hissettiğini hayal ettim” diyor. 

Avrupa'ya uçmadan önce hiç bir Ukraynalıyı tanımayan Luis, kadının ve bebeğinin öldüğünü okuduğunda stüdyosunu kapatmaya, kameralarını satmaya ve Polonya'ya gitmek için dört uçuş rezervasyonu yaptırmaya karar verdiğini, oradan da Ukrayna sınırına gittiğini anlatıyor.

Ailesine, 25 yaşındaki kız kardeşine ve dört yıllık kız arkadaşına tatile gideceğini söylemiş. Luis “Asla anlamayacaklar" diyor ve ekliyor: “O konuşmaya nasıl başlayacağımı bilmiyorum”. 

“Onlar sivildi, sadece günlerini geçiriyorlardı”

Will, tankın sivil bir araca ateş ettiğini gördüğünde kamyon şoförü ve postacı olarak çalışıyordu. Ukrayna haber medyası tarafından yayılan ve sokakta güvenlik kameraları tarafından çekildiği anlaşılan videoda, arka tarafında engelli yolcular olduğunu belirten bir çıkartma olan sivil araba tank ateşinden önce bir kavşağın yakınında duruyor. Sürücü ve bir yolcu hayatını kaybetti.

33 yaşındaki Will “Onlar sivildi. Sadece günlerini geçiriyorlardı, anlıyor musunuz? Bu anlamsız. Bu tamamen başka bir düzeyde vahşet” diye gördüklerine isyan ediyor. Kayıtsız kalamayacağını, eski bir deniz piyadesi olarak eğitimi ve yetenekleri olduğunu da sözlerine ekliyor. 

“Avrupa’yı savunmak istiyorum”

Almanya'dan bir çiftçi olan 35 yaşındaki bir başka gönüllü Martin, Avrupa topraklarındaki bir savaşın televizyon görüntülerinin kendisini Ukrayna'ya gelmeye ikna ettiğini söyledi.

Ukraynalı bir yetkili onları eğitim üssüne götürmek için dışarı çıkarmadan önce "Ordu deneyimim var ve Avrupa'yı savunmak istiyorum" diye konuştu.

© 2022 The New York Times Company