29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2022 16:28 | Son Güncelleme: 04.04.2022 16:53

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Rusya savaş suçları işledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü; Ukrayna'da görgü tanıkları, kurbanlar ve yerel sakinlerle gerçekleştirilen röportajlara dayanarak bir rapor yayınlandı. Rusların işlediği savaş suçları arasında tecavüz, infaz ve yasa dışı şiddet de var
Bir Ukrayna palamiliter grubu olan Azov taburundan askerler, yakın tarihte Rusların çekildiği Buça kasabasının yıkımını gözlemliyor. 2 Nisan 2022. (Daniel Berehulak/The New York Times)
Bir Ukrayna palamiliter grubu olan Azov taburundan askerler, yakın tarihte Rusların çekildiği Buça kasabasının yıkımını gözlemliyor. 2 Nisan 2022. (Daniel Berehulak/The New York Times)

Cora Engelbrecht / The New York Times

Önde gelen bir insan hakları grubu, Ukrayna'nın Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen Çernihiv, Harkov ve Kiev bölgelerinde, Ukraynalı sivillere karşı işlediği görünür savaş suçlarını belgelediğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından pazar günü yayınlanan rapor, 27 Şubat ile 14 Mart tarihleri arasında Rusya işgali altındaki topraklarda görgü tanıkları, kurbanlar ve yerel sakinlerle yapılan bir dizi röportaja dayanıyor. Rapor tecavüz, iki yargısız infaz ve sivillere yönelik diğer yasa dışı şiddet ve tehdit olaylarının da dahil olduğu savaş suçlarını belgeledi.

"Belgelenen vakalar Rus zulmünü gösteriyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya bölümü direktörü Hugh Williamson, "Belgelediğimiz vakalar, Ukraynalı sivillere karşı tarif edilemez kasıtlı zulmü ve şiddeti gösteriyor. Rus kuvvetlerinin gözetiminde bulunan kişilere yönelik tecavüz, cinayet ve diğer şiddet eylemleri savaş suçu olarak soruşturulmalıdır" diye konuştu. 

"Mahkemede kanıtlamak zor olacak"

Rapor, Rus birliklerinin başkentten çekilmelerinin bir parçası olarak son günlerde terk ettikleri Kiev'in kuzeybatısında bulunan Buça gibi kasabalardaki faaliyetleri kapsamıyor. Uzmanlar, savaş suçları davalarının Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülebileceğini ancak başarılı bir kovuşturmanın zorlu olacağını belirtiyor. Uluslararası hukuk uzmanı David Scheffer, "Mahkemede kanıtlamak muhtemelen zor olacak. Koşullar bilinmiyor. Onları kim idam etti? Kim ellerini bağladı? Bu çok zor ve detaylı bir araştırmayı gerektirir. Bu, bir şehre yapılan askeri saldırıdan çok farklı” diye konuştu.

Rusya veto hakkında sahip

Suçlamalar, Uluslararası Adalet Divanı'na da götürülebilir ancak bu durumda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Rusya'ya karşı herhangi bir kararın uygulanmasından sorumlu olacak. Rusya, Güvenlik Konseyi'nin beş üyesinden biri olarak herhangi bir karar üzerinde veto hakkına sahip.

Görgü tanığı sivillerin infazını anlattı

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunun, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da sivilleri infaz ettiği yönündeki iddialarının ardından, pazar günü Moskova'ya yönelik küresel bir öfke oluştu. Rus birliklerinin Kiev'in banliyölerinden geri çekilmesi, Başkan Vladimir Putin'in 6 haftalık savaşının sonuçlarını gösteriyor. Rapordaki bazı ifadeler, yaşanan vahşeti doğrudan yansıtıyor.

Buça kasabasından bir görgü tanığı, Mart ayı başlarında Rus askerlerinin beş kişiyi yol kenarında diz çökmeye, gömlekleriyle kafalarını örtmeye zorladıklarını, sonrasında da birini kafalarından vurdukları bir toplu infazı anlattı.

"Yaşadığım için şanslıyım"

Başka bir vakada, 31 yaşındaki bir kadın ailesiyle birlikte sığındığı Harkov’daki yerel bir okulda, bir Rus askeri tarafından defalarca dövüldüğünü ve tecavüze uğradığını anlattı. "Yaşadığım için şanslıyım" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunun yazarı Yulia Gorbunova, Buça’dan gelen son raporlara atıfta bulunarak "Belgelediğimiz vakalar bu son iddialarla destekleniyor. Şu anda ortaya çıkan şey doğrulanırsa oldukça korkunç. Bu Rus kuvvetlerinin vahşetlerinin ölçeğinin bir göstergesidir” diyor.

  © 2022 The New York Times Company