18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 16.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 16.09.2022 23:21

Söküp takılabilir akıllı telefon mümkün

Amsterdam’lı Fairphone parçaları değiştirilebilen telefonunu tornavidayla beraber satıyor
Fairphone 4’ün bileşenleri.  JIm WIlson/The New York TImes
Fairphone 4’ün bileşenleri. JIm WIlson/The New York TImes

The New York Times / Brain X. Chen 

Birçok akıllı telefon her iki veya üç yılda bir değiştirilmek üzere tasarlanıyor. Fakat bir an için şunu hayal edin: Telefonlar on yıl dayanacak şekilde tasarlansaydı, parçalarını pil ya da ekran değiştirir gibi kolayca yenileyebilirdik. Bileşenlerinin çoğunun modeli yükseltilebilirdi. Mesela daha iyi bir kamera istiyorsanız, eskisini hemen değiştirebilirdiriz. Yazılım güncellemelerini de süresiz olarak indirebilirdiniz. Mantıklı ve sürdürülebilir, değil mi?

Daha uzun ömürlü telefon fikri tamamen fantezi değil. Amsterdam merkezli bir startup olan Fairphone, 580 dolara Fairphone 4 modelini satıyor. Sadece Avrupa'da satışa sunulan Fairphone 4 içindeki parçaların kolayca çıkarılabilmesini sağlayan plastik bir kapağa sahip. Bileşenleri, birkaç basit vidayı sökerek dakikalar içinde değiştirilebilir.
iPhone veya Android telefonunuza yakından bakın. Özel tornavidalar gerektiren benzersiz vidalarla nasıl sıkıca kapatıldığını göreceksiniz. Apple kendi vidasını bile yaptı. Fairphone, telefonu açmanız için küçük bir tornavidayla birlikte satılıyor.