23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.10.2022 15:28 | Son Güncelleme: 20.10.2022 16:15

The New York Times bu yılın kazananını yazdı: Booker Ödülü Shahan Karunatilaka’nın

Edebiyat dünyasının en prestijli ödüllerinden Booker Ödülü'nü bu yıl, The Seven Moons of Maali Almeida adlı romanıyla Shehan Karunatilaka kazandı. New York Times Sri Lankalı romancıyı yazdı
Instagram/thebookerprizes
Instagram/thebookerprizes

Alexandra Alter / The New York Times

1980'lerde Sri Lanka'nın iç savaşını yaşayan bir çocuk olan Shehan Karunatilaka, siyasi şiddeti manzaranın bir parçası olarak düşündü. Savaş, korkutucu olmaktan çok sıradan, günlük hayatın bir zeminiydi. 

Bu yüzden, Karunatilaka siyasi şiddet kurbanlarıyla dolu bir dünyada ölü olarak uyanan Maali Almeida adında bir Sri Lankalı savaş fotoğrafçısı hakkında roman yazma fikri aklına geldiğinde bunu ölümden sonraki hayatın en gerçekçi versiyonu gibi hissettiren işlevsiz bürokrasiye benzetti. 

"Hırsına ve becerisine hayran kaldık"

Bu hafta Karunatilaka’nın The Seven Moons of Maali Almeida adlı romanı, dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Booker Ödülü'ne layık görüldü. British Museum'un eski müdürü ve bu yılki jürinin başkanı Neil MacGregor bir basın toplantısında, “Yorum biçiminin hırsına, kapsamına ve becerisine, cüretkarlığına ve de neşesine son derece hayran kaldık. Okuyucuyu yaşam ve ölüm arasında bir roller coaster yolculuğuna çıkaran bir kitap” dedi. 

The Seven Moons of Maali Almeida, Booker jürisi tarafından bu yıl dikkat çeken birkaç siyasi hicivden biriydi. Altı finalist arasında ayrıca Zimbabweli yazar NoViolet Bulawayo'nun Afrikalı bir diktatör hakkında konuşan hayvanlardan oluşan romanı Glory ve Percival Everett'in bir çift Siyah dedektifi konu alan tüyler ürpertici ve kara komik romanı The Trees de vardı. 

Karunatilaka, ünlü kayıp bir kriket yıldızını aramaya giden ve çok içen bir gazeteci hakkında ilk romanı Chinaman’i yayınlanmasıyla 2011 yılında uluslararası edebiyat sahnesine çıktı. Onu komedi alanında yetenekli bir romancı olarak öne çıkaran kitabıyla 2012 yılında  Commonwealth Kitap Ödülü'nü kazandı. 

The Seven Moons of Maali Almeida, Ağustos ayında İngiltere'de bağımsız bir İngiliz yayınevi olan Sort of Books tarafından yayınlandı. Kitap, ABD’de gelecek ay W.W. Norton. tarafından yayınlanacak. 

50 bin sterlin veya kabaca 57 bin dolar nakit ödülle gelen Booker ödülü her yıl İngilizce yazılmış ve İngiltere veya İrlanda'da yayınlanan en iyi romana verilir. Geçmişte ödülü  kazananlar arasında V.S. Naipaul, Kazuo Ishiguro, Salman Rushdie, Margaret Atwood ve Ian McEwan gibi isimler var. Ayrıca Booker Ödülü, Douglas Stuart ve Arundhati Roy gibi ilk romancıların kariyerlerini başlattı.

© 2022 The New York Times Company