06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 09:27 | Son Güncelleme: 06.09.2023 09:28

The New York Times: Rusya ordusunu güçlendirmek için Küba'da insan avına çıktı

Rusya Ukrayna işgalinin ardından ordusuna asker bulmakta zorlanırken çareyi kendisine yakın ülkelerdeki vatandaşları çekmekte buldu. The New York Times, Kübalıları Rusya topraklarına savaşa davet eden bir insan kaçakçılığı şebekesini yazdı
Fotoğraf: Nanna Heitmann /The New York Times
Fotoğraf: Nanna Heitmann /The New York Times

Valeriya Safronova / The New York Times

Küba Dışişleri Bakanlığı'na göre Küba hükümeti, Küba vatandaşlarını Rusya'nın Ukrayna ile olan savaşına katılmak üzere silah altına alan bir insan kaçakçılığı şebekesine karşı cezai işlem başlattı.

Küba Ukrayna'daki savaşta taraf değil

Bakanlık Pazartesi günü bir açıklama yaparak Kübalı yetkililerin Rusya için asker toplayan grubu dağıtmaya başladığını duyurdu. Açıklamada, şebekenin Ukrayna'daki operasyonlarda yer almak üzere "orada yaşayan Küba vatandaşlarını ve hatta Küba'da yaşayan bazılarını" orduya dahil etmeyi amaçladığı belirtildi.

Açıklamada Küba'nın paralı askerliğe karşı duruşunun altı çizilerek Küba'nın Ukrayna'daki savaşın bir parçası olmadığı ifade edildi. Açıklamada kaçakçılık ağının arkasında kimin olduğu ya da kaç kişinin etkilendiği ise belirtilmedi. İddialar ise henüz doğrulanmış değil.

Rus ordusuna davet eden ilanlar

Moscow Times gazetesi, Elena Shuvalova adlı bir sosyal medya hesabının aylardır "Moskova'daki Kübalılar" adlı bir Facebook grubunda Rus ordusuyla bir yıllık sözleşme teklif eden ilanlar yayınladığını paylaştı. Salı günü grubun yaklaşık 76 bin üyesi vardı. Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise gruptan söz edilmedi.

Küba Rusya'nın Karayipler'deki en önemli dostu

Küba, 1959'daki Küba Devrimi'nden bu yana Rusya'nın yakın bir müttefiki oldu. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetler'in başındaki isim olan Álvaro López Miera Haziran ayında Moskova'yı ziyaret etti. Rus mevkidaşı Sergey Şoygu tarafından kabul edilen Miera, Küba'nın Rusya'nın Karayipler'deki "en önemli müttefiki" olduğunu söyledi.

Rus devlet medya ajansı Tass'ın haberine göre Şoygu, Miera'nın ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "Kübalı dostlarımız, Ukrayna'da özel bir askeri operasyonun başlatılmasının nedenlerini tam olarak anladıklarını gösterdi ve ülkemize yönelik tutumlarını teyit etti" şeklinde konuştu. Karşılıklı olarak 180 günün 90 günü vizesiz rejime sahip olan iki ülke arasında doğrudan uçuşlar bulunuyor. Rus devlet medyasına göre 2023 yılının ilk yarısında yaklaşık 70 bin Rus turist Küba'yı ziyaret ederken, Rusya Tur Operatörleri Birliği'ne göre 2022 yılında yaklaşık 11 bin Kübalı Rusya'yı ziyaret etti.

Kazakistan'da da benzer bir durum yaşandı

Küba'da yaşananlar, bir ülkenin vatandaşlarının Ukrayna'da Rusya için savaşmak üzere askere alındığını iddia ettiği ilk olay değil. Haziran ayı sonlarında, Kazakistan'ın kuzeyindeki Kostanay bölgesindeki bir savcılık, sosyal medyada ve internette başka yerlerde "Ukrayna'daki silahlı çatışmaya katılmaları" için insanları toplamaya çalışan reklamlar görüldüğünü kaydetti.

Açıklamada, paralı askerlik faaliyetlerinin Kazak Anayasası tarafından yasaklandığı ve yabancı bir ülkedeki askeri operasyonlarda görev almanın cezai bir suç olduğu belirtildi.

Rus vatandaşı olma vaadi

2022 yılında bazı bağımsız Rus medya kuruluşları, Rusya'daki Orta Asyalı göçmenlerin savaş için askere alındığını ve bu kişilerin savaşa katılmaları halinde Rus vatandaşlığı başvurularının hızlandırılacağı vaadini aldıklarını paylaştı.

Rusya Parlamentosu üyesi Mikhail Matveyev kısa bir süre önce, Rus vatandaşlığına geçen kişilerin askerlik kaydı ya da seferberlikten kaçtıklarının tespit edilmesi halinde bu vatandaşlıklarını kaybedebilecekleri anlamına gelen bir yasa tasarısı önerdi.

Rusya ordusuna asker bulmakta zorlanıyor

Şoygu geçen yılın sonlarında Rus ordusunun mevcudunun 1,15 milyondan 1,5 milyona çıkarılması gerektiğini açıkladı ve ABD'li yetkililer Rusya'nın asker çekmekte zorlandığını söyledi. Bu çerçevede Rus hükümeti askeri saflarını güçlendirmek için askerlikten kaçmayı zorlaştırmak ve askerlik hizmetini tamamlamak için gereken azami yaşı 27'den 30'a yükseltmek de dahil olmak üzere bir dizi önlem aldı.

© 2023 The New York Times Company