10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.12.2023 20:31 | Son Güncelleme: 17.12.2023 20:34

The New York Times yazdı: ABD İsrail'i savaşta geri çekmeye zorlayacak

Savunma Bakanı Lloyd J. Austin bu hafta İsrail'i ve iki Basra Körfezi ülkesini ziyaret edecek. Bu ziyaretlerle Biden yönetimi yetkilileri, İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki geniş çaplı kara ve hava harekâtını daha hızlı sona erdirmeye ve Hamas'a karşı savaşında daha odaklı bir aşamaya geçmeye zorluyor
The New York Times yazdı: ABD İsrail'i savaşta geri çekmeye zorlayacak

Eric Schmitt / The New York Times

ABD'li yetkililer, Austin'in İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelerek İsrail güçlerinin Hamas liderlerini bulup öldürmek, rehineleri kurtarmak ve tünelleri yok etmek için daha küçük elit güç gruplarını içermesini öngördüğü yeni bir aşamayı ne zaman ve nasıl gerçekleştireceğini ayrıntılı olarak görüşeceğini söyledi.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisine göre, Bakan'ın İsrail'in Hamas'ın askeri operasyon kabiliyetini yok etmeye yönelik kampanyasına destek vermesi beklenirken, aynı zamanda operasyonlar sırasında sivillerin güvenliğinin dikkate alınmasının önemini ve insani yardımların artırılmasının kritik bir ihtiyaç olduğunu vurgulayacak.

Irak ve Afganistan'daki savaşı gördü

Pentagon'un Merkez Komutanlığı'nın eski dört yıldızlı başkanı olarak Austin, ABD silahlı kuvvetlerinin son yirmi yılda Irak ve Afganistan'daki büyük kara savaşlarından daha hedefe yönelik operasyonlara geçerken aldığı acı dersleri çok iyi biliyor ve bu dersleri İsrailli yetkililerle paylaşmak istiyor.

Kritik görüşmenin önemine vurgu yapmak adına, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown Jr. da İsrail'de Austin'e katılacak.

Ölü sayısı 20 bini aştı

Hamas'ın İsrail'e yönelik ilk saldırısından on hafta sonra, yerel sağlık yetkililerine göre Gazze Şeridi'ndeki ölü sayısı yaklaşık 20 bine yükseldi ve uluslararası insan hakları grupları buradaki insani krizin daha da derinleştiği noktasında uyarıda bulunuyor. Hamas ve diğer silahlı gruplar tarafından kaçırılan insanların (halen en az 100 kişinin esir tutulduğuna inanılıyor) karşı karşıya olduğu tehlike, Cuma günü İsrail güçlerinin yanlışlıkla üç İsrailli rehineyi öldürmesiyle açıkça ortaya çıktı.

Hamas'ın 7 Ekim'de yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesinden bu yana İsrail'e ikinci ziyaretini gerçekleştiren Austin'in bu ziyareti, yönetimin İsrail'i savaşın yüksek yoğunluklu kısmını bitirmeye teşvik etmek için yaptığı tam saha presin bir parçası. ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Perşembe günü İsrailli liderlerle çatışmanın gidişatı hakkında bir araya geldi. Sullivan bir zaman çizelgesi belirtmedi ancak ABD'li yetkililer Biden'ın İsrail'in yaklaşık üç hafta içinde daha kesin taktiklere geçmesini istediğini söyledi.

Bahreyn'e de uğrayacak

Bakan ayrıca büyük ölçüde bölgedeki havayolu ve deniz güvenliğini görüşmek üzere ABD Donanması'nın 5. Filosuna ev sahipliği yapan Bahreyn'e gidecek. ABD, İsrail'in Hamas'la savaşının İran destekli vekil güçler tarafından tırmandırılan bir uzantısı gibi görünen Husilerin ticari gemilere yönelik son saldırılarının ardından müttefikleriyle görüşmeler yürütüyor.

Austin daha sonra Pentagon'un Al Udeid hava üssünde büyük bir komuta merkezi işlettiği Katar'ı ziyaret edecek. Austin, 7 Ekim'de Hamas tarafından ele geçirilen rehinelerin serbest bırakılmasında önemli rol oynayan üst düzey Katarlı yetkililerle görüşecek.

Uçak gemisi de listede

Bakan'ın son olarak bölgeye gönderilen iki ABD uçak gemisinden ilki olarak Doğu Akdeniz'de İsrail yakınlarına gönderilen Gerald Ford uçak gemisinin mürettebatını kısa bir süre ziyaret etmesi bekleniyor.