08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.12.2023 17:35 | Son Güncelleme: 12.12.2023 17:37

The New York Times yazdı: Benzin fiyatları ABD'de bir yılın en düşük seviyesine geriledi

Petrol fiyatları üzerinde oluşan baskı ile birlikte ABD'de yakıt fiyatları son bir yılın en düşük seviyesini gördü. The New York Times, benzin fiyatlarındaki son durumu ve perde arkasını yazdı
The New York Times yazdı: Benzin fiyatları ABD'de bir yılın en düşük seviyesine geriledi

Santul Nerkar / The New York Times

Enflasyonu düşürme mücadelesinde, Fed politikasının bununla çok az ilgisi olsa bile, benzin fiyatlarındaki düşüş öne çıkıyor. AAA'ya göre kurşunsuz benzin için ulusal ortalama 12 Aralık'ta galon başına 3,14 dolardı. Bu, bir ay öncesine göre 23 sent daha az ve yaklaşık bir yıldır en düşük seviye.

Petroldeki düşüş benzin fiyatlarını aşağı çekiyor

Gazın ucuzlamasının ardındaki en büyük etken petrol fiyatlarındaki düşüş. Uluslararası gösterge olan Brent ham petrolünün varil fiyatı Eylül sonunda 100 dolara yaklaştığından bu yana yaklaşık yüzde 20 düşerek 76 dolara geriledi.

Çoğu eyalet daha fazla bütan içeren daha ucuz bir yakıt karışımına geçtiğinden, benzin fiyatları genellikle sonbaharda düşmeye başlıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde en yoğun sürüş sezonu olan yaz aylarından sonra talep de düşüş gösteriyor.

Yüksek benzin fiyatları tüketiciler için, özellikle de gelirlerinin büyük bir kısmını yakıta harcayan düşük gelirli Amerikalılar için bir yük ve yetkililer için bir baş ağrısı. Ayrıca son iki yıldır yüksek enflasyonun en belirgin sembollerinden biri: Ortalama benzin fiyatı, genel enflasyonun yüzde 9'a ulaştığı Haziran 2022'de galon başına 5 doların üzerine çıktı.

Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü akaryakıt gibi değişken fiyatları dikkate almaz ve ekonomistler yapısal enflasyona bakarken akaryakıt fiyatlarını küçümseme eğiliminde. Petrol fiyatları büyük ölçüde jeopolitik ve dış piyasaların tutumuyla belirleniyor, ancak Başkan Biden'ın ülkenin acil ham petrol arzı olan Stratejik Petrol Rezervi aracılığıyla bir miktar deflasyonist baskı uygulama gücü bulunuyor.

Yakıt fiyatlarının seçmen üzerindeki etkisi büyük

Benzin fiyatları yine de Amerikalılar için, özellikle de ekonomi ve seçilmiş liderler hakkındaki görüşlerini oluştururken en önemli konuların başında geliyor.

Haverford College'da ekonomi profesörü olan Carola Binder'in araştırması, benzin fiyatları yükseldiğinde tüketici duyarlılığının önemli ölçüde daha kötümser hale geldiğini ve Amerikalıların yükselen benzin fiyatlarını ekonominin geneli için olumsuz bir işaret olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Siyaset bilimi araştırmalarına göre, gaz fiyatları başkanın halkın gözündeki başarısıyla da bağlantılı.

Benzin fiyatlarındaki düşüş, salgın öncesi seviyelerin altında kalmasına rağmen tüketici duyarlılığının toparlanmasıyla birlikte geldi. Michigan Üniversitesi'nin yakından izlenen bir gösterge anketine göre, Aralık ayında tüketici duyarlılığı bir önceki aya kıyasla yüzde 13 arttı. Genel olarak tüketici duyarlılığı, gaz fiyatlarının en son galon başına 5 dolara ulaştığı ve enflasyonun son on yılın en yüksek seviyesinde olduğu Haziran 2022'ye kıyasla yaklaşık yüzde 40 daha yüksek.

© 2023 The New York Times Company