12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.11.2023 22:58 | Son Güncelleme: 22.11.2023 22:59

The New York Times yazdı: Fed için faiz artırımı hala masada

Fed’in son toplantısına ilişkin tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsediklerini ve enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olması durumunda faiz artırımına gidebileceklerini gösterdi
Fed'in Kasım ayı başındaki toplantısının tutanakları yeni bir faiz artışının mümkün olduğunu ancak yetkililerin acele etmediğini gösterdi. (Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times)
Fed'in Kasım ayı başındaki toplantısının tutanakları yeni bir faiz artışının mümkün olduğunu ancak yetkililerin acele etmediğini gösterdi. (Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times)

Jeanna Smialek / The New York Times

Fed yetkilileri, ekonomiyi soğutmak ve yüksek enflasyonun ortadan kalkmasını sağlamak için faiz oranlarını yeniden yükseltmeleri gerekip gerekmeyeceğini düşünüyor ve bu ayın başlarında yaptıkları toplantının tutanakları bu tartışmanın ana hatlarını ortaya koydu.

Salı günü açıklanan Merkez Bankası'nın 31 Ekim-1 Kasım tarihli toplantı tutanaklarında, "Katılımcılar, gelen bilgilerin komitenin enflasyon hedefine yönelik ilerlemenin yetersiz olduğuna işaret etmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılması uygun olacak" ifadelerine yer verildi.

Fed yetkilileri önümüzdeki aylarda gelecek verilerin enflasyondaki düşüş sürecinin ne ölçüde devam ettiğinin netleşmesine yardımcı olacağını düşünüyor.

Fed yöneticiler, son toplantılarında faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 5,25 ila 5,5 aralığında bırakma kararı aldı ve şimdiye kadar yaptıkları önemli faiz hamlelerinin talep üzerinde baskı yaratıp yaratmadığını değerlendirmek için kendilerine daha fazla zaman tanıdı.

Fed'in Aralık ayında faiz artırması beklenmiyor

Wall Street, yetkililerin bundan sonra ne yapacağına odaklanmış durumda. Fed politika yapıcıları Eylül ayındaki ekonomik projeksiyonlarında 2023'te bir faiz hamlesi daha öngörmüştü, ancak yatırımcılar 12-13 Aralık'taki yılın son toplantısında faizleri artırma ihtimallerinin düşük olduğunu düşünüyor. Salı günkü tutanaklar, yetkililerin ekonominin aylar boyunca nasıl şekilleneceğini izlemeyi planladıklarını gösteriyor ve faizler bu doğrultuda bir süre daha sabit kalabilir.

Fed gözlemcileri şimdi yetkililerin faiz oranlarını artırmayı kesin olarak bitirip bitirmediklerini ve aksine ne zaman indirime başlayacaklarını anlamaya çalışıyorlar. Politika yapıcılar Aralık ayı toplantılarının sonunda yeni bir dizi üç aylık ekonomik tahmin yayınlayacak. Bunlar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla birlikte, gelecek hakkında önemli ipuçları sağlayabilir.

Faiz indirimi yılın ilk yarısında bekleniyor

Eylül ayı itibariyle politika yapıcıların faizleri 2024 yılı sonundan önce düşürmesi bekleniyordu. Eğer bu tahmin değişmez ve Powell politika yapıcıların faizleri tekrar yükseltmeye istekli olmadıklarını ima ederse, yatırımcılar tüm dikkatlerini faiz indirimlerinin ne kadar yakında geleceğine çevirebilir. Şu an itibariyle piyasa fiyatlaması, Wall Street'in politika yapıcıların 2024'ün ilk yarısında bir noktada faiz oranlarını düşürmeye başlamasını beklediğini gösteriyor.

Ancak Fed yetkilileri Aralık ayı ekonomik projeksiyonlarını faizlerin daha uzun süre yüksek kalabileceğini öngörmek için kullanırsa ya da Powell gelecek yıl bir faiz artışının masada olduğunu öne sürerse işin rengi değişebilir. Son haftalarda birçok Fed yetkilisi, faiz oranlarını artırmayı tamamladıklarından emin olmadıklarını açıkça ifade etti.

Sıkılaştırma hala masada

Boston Fed Başkanı Susan Collins geçen hafta CNBC'ye verdiği bir mülakatta "Ek sıkılaştırma masadan kalkmadı" dedi.

Fed'in Kasım ayındaki toplantısının tutanakları, politika yapıcıların görünüm hakkında nasıl düşündüklerini ortaya koydu. Yetkililer, enflasyonun yüzde 2'lik hedefe zamanında geri dönmesini sağlamak için ekonomiyi yeterince soğuttuklarından emin olmak isterken, faizleri çok fazla artırarak aşırıya kaçmaktan ve acı verici bir durgunluk (resesyon) riskini almaktan da kaçınmak istiyor.

Enflasyonda artış beklentisi

Tutanaklara göre Fed yetkilileri para politikasının kısıtlayıcı bölgede durmasıyla birlikte, komitenin hedeflerine ulaşmasına yönelik risklerin daha çift taraflı hale geldiğini düşünürken, çoğu katılımcı enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler görmeye devam etti.

Tüketici fiyat endeksi enflasyonu Ekim ayında yüzde 3,2'ye gerileyerek 2022 yazında yüzde 9'un üzerine çıkmıştı. Buna rağmen yetkililer, enflasyonun geri kalanını normale döndürmenin zor olabileceğinden endişe ediyor.

Fed yetkilileri enflasyon hedeflerini daha gecikmeli olarak açıklanan kişisel tüketim harcamaları endeksini kullanarak tanımlıyor. Ekim ayı PCE rakamları 30 Kasım'da açıklanacak.

Fed istihdam verilerini yakından izliyor

Fed yetkilileri, enflasyonun tamamen kontrol altına alınıp alınmayacağını anlamaya çalışırken istihdam piyasasındaki ve ekonomideki gücü dikkatle izliyorlar. Eğer ekonomi çok fazla canlılığını korursa - tüketiciler özgürce harcama yapar ve işletmeler işçileri kapışırsa - şirketler fiyatları normalden daha hızlı bir şekilde artırmaya devam edebilir.

Son toplantılarından bu yana, Fed bu konuda bazı olumlu haberler aldı. İşverenler Ekim ayında işe alım yapmaya devam ederken, alım hızının yavaşladığı görüldü: Sadece 150 bin kişiyi işe aldılar ve daha önce açıklanan işe alım rakamları da daha düşük bir rakama revize edildi.

Tutanaklar, politika yapıcıların işgücü piyasalarının arz ve talep arasında daha iyi bir dengeye ulaştığına dair işaretleri izlediğini öne sürdü.

© 2023 The New York Times Company