08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.10.2023 23:00 | Son Güncelleme: 16.10.2023 23:00

The New York Times yazdı: Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar İsrail'in hedef listesinin en tepesinde

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın sertlik yanlısı lideri Yahya Sinvar'ı "kötülüğün yüzü" olarak adlandırıyor ve üst düzey subaylar, kıyı bölgesini işgal etmeye ve liderliğini yok etmeye hazırlanan on binlerce İsrail askerinin en önemli hedefinin o olduğunu söylüyor
The New York Times yazdı: Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar İsrail'in hedef listesinin en tepesinde

Matthew Rosenberg / The New York Times

Uzun süredir Hamas içinde acımasız bir infazcı ve İsrail'in amansız bir düşmanı olarak görülen Sinvar, 2011'deki esir takasında serbest bırakılmadan önce İsrail hapishanelerinde 20 yıldan fazla hapis yattı. Sinvar, 2017'de Hamas'ın Gazze'deki lideri olarak ortaya çıktı.

Bin Ladin gibi kötülüğün yüzü

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Richard Hecht, Hamas saldırganlarının 7 Ekim'de başlayan saldırıda 1300'den fazla İsrailliyi öldürmesinin ardından yaptığı açıklamada "Yahya Sinvar kötülüğün yüzüdür" dedi ve "Bin Ladin gibi o da bu işin arkasındaki beyindir" ifadelerini kullandı.

İsrail kendisine yapılan saldırıya hava saldırıları ve Gazze'ye yönelik geniş çaplı bir işgalden önce büyük bir askeri yığınakla karşılık verdi. En azından şimdilik.

Sinvar ve ekibi hedefimizde

Hecht, Sinvar'ı kast ederek "O adam ve tüm ekibi hedefimizde. O adama ulaşacağız" sözlerini kaydetti.

60-61 yaşlarında olduğu tahmin edilen Sinvar, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde büyüdü. Hamas'ın askeri kanadının öncüsü olan ve Arapça'da "zafer" anlamına gelen Mecd'in kurulmasına yardım etti ve 1987'de ayaklanmalar ve şiddetli protestoların patlak verdiği dönemde Hamas'ın kurulmasına yardımcı oldu.

Ömür boyu hapis cezası

Görevi grubun güvenlik birimini yönetmekti. Bu görev "ahlak" polisliğini ve İsrail ile iş birliği yaptığından şüphelenilen Filistinlilerin cezalandırılmasını da içeriyordu. 1988 yılının başlarında Sinvar, İsrail güçleri tarafından tutuklandı ve iki İsrail askerini öldürdüğü gerekçesiyle dört kez ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

İsrail'in 2006 yılında Hamas tarafından sınır ötesi bir baskınla esir alınan Gilad Şalit adlı askerine karşılık takas ettiği 1100 Filistinli mahkûmun en kıdemlisi olan Sinvar, 2011 yılında serbest bırakıldı. Sinvar o dönemde hapishanede geçirdiği zamanı İsraillileri inceleyerek ve nihayetinde esir takasının müzakere edilmesine yardımcı olarak geçirdiğini söyledi.

Cezaevlerini eğitim merkezine çevirdik

Sinvar serbest bırakıldıktan sonra "Hapishanenin bizim için bir mezar olmasını istediler. İrademizi, kararlılığımızı ve bedenlerimizi öğütecek bir değirmen gibi" dedi ve ekledi: "Ama Allah'a şükür, davamıza olan inancımızla cezaevini ibadet mabetlerine ve eğitim merkezine dönüştürdük"

Altı yıl sonra Gazze'de Hamas'ın liderliğine seçildi ve gücünü pekiştirdi. Zimmetine para geçirmek ve "ahlaki suçlar" işlemekle suçlanan Hamas komutanlarından Mahmud İştivi'nin 2015'te gözaltına alınması, işkence görmesi ve öldürülmesinin arkasında Sinvar'ın olduğuna inanılıyor.

© 2023 The New York Times Company