01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 21:47 | Son Güncelleme: 20.11.2023 21:54

The New York Times yazdı: Sürücüsüz taksi yollara indi, vatandaşın tadı kaçtı

Sürücüsüz araçlar asfalta indikleri ilk günlerde büyük bir ilgiyle karşılaştı. Ancak zaman içinde bu araçların karıştığı kazalar ve beraberinde trafiği alt üst etmeye başlamasıyla işin rengi değişti. The New York Times sürücüsüz taksilerin yollardaki düzeni nasıl bozduğunu yazdı
San Francisco'da bir Cruise Sürücüsüz araç. Robot taksi hizmetleri şehir çalışanlarının yükünü giderek artırıyor. (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)
San Francisco'da bir Cruise Sürücüsüz araç. Robot taksi hizmetleri şehir çalışanlarının yükünü giderek artırıyor. (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)

Yiwen Lu / The New York Times

19 Mart günü saat 02:00 sularında, San Francisco'da görevli bir itfaiyeci olan Adam Wood, 911'den bir çağrı aldı ve acil tıbbi bir durum yaşayan bir kişiye yardım etmek için şehrin Mission mahallesine koştu. Hastayı ambulansa bindirdikten sonra siyah-beyaz bir araba yanaştı ve yolu kesti.

Bu araç, Google'ın ana şirketi Alphabet'in sahibi olduğu otonom otomobil şirketi Waymo tarafından işletilen sürücüsüz bir araçtı. Yoldan çekilme talimatı verecek bir insan sürücü olmadığı için Wood, araçtaki bir cihaz aracılığıyla uzaktaki bir operatörle konuştu ve operatör birinin gelip aracı götüreceğini söyledi.

San Francisco'da itfaiye eri olan Adam Wood, 30 Ekim 2023 tarihinde bağlı olduğu sendikanın ofisinde. Wood sürücüsüz araçların acil müdahale sürelerini yavaşlattığını söyledi. (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)

 

Wood, bunun yerine başka bir otonom Waymo aracının geldiğini ve caddenin diğer tarafını kapattığını söyledi. Ambulans yedeklenmek zorunda kaldıktan sonra nihayet ayrılabildi ve durumu kritik olmayan hasta hastaneye ulaştırıldı. Ancak sürücüsüz araçların acil durum müdahalesine yedi dakika eklediğini söyledi.

55 yaşındaki Wood yaşanan bu gecikmeyle ilgili "Tüm bu yaşananlar sebepsiz yere zaman kaybına yol açtı" şeklinde konuştu.

Şehre yük olmaya başladı

Yaşadığı deneyim, sürücüsüz taksilerin şehir hizmetlerine giderek daha fazla zarar vermeye başladığının bir işaretiydi. Polis memurları, itfaiyeciler ve diğer şehir çalışanları, San Francisco ve Austin'de bu tip araçların acil müdahale sürelerini yavaşlattığını, kazalara neden olduğunu, trafik sıkışıklığını artırdığını ve yerel yetkililerin iş yükünü artırdığını söyledi.

Şehrin Belediye Ulaşım Ajansı'na göre, San Francisco'da Haziran 2022'den Haziran 2023'e kadar 600'den fazla sürücüsüz araç vakası belgelendi. General Motors'un bir yan kuruluşu olan Cruise'a ait sürücüsüz bir aracın bir yayayı ezip sürüklediği bir olayın ardından, California düzenleyicileri geçen ay şirketin hizmetlerini askıya almasını emretti. Cruise'un CEO'su Kyle Vogt ise Pazar günü istifa etti.

Austin'de şehir yetkilileri, 8 Temmuz'dan 24 Ekim'e kadar, direksiyonu olmayan prototip bir robotaksinin trafoya çarpması da dahil olmak üzere 52 otonom araç kazası yaşandığını söyledi.

Otonom araçlara karşı timler kuruluyor

San Francisco bu durumun üstesinden gelebilmek için en az bir şehir çalışanını otonom araç politikaları üzerinde çalışmak üzere görevlendirdi ve iki ulaşım ajansından 911 çağrıları, sosyal medya paylaşımları ve çalışan raporlarına dayalı bir olay veri tabanı derlemelerini ve yönetmelerini istedi. Bu yaz Austin de sürücüsüz araç vakalarının kaydedilmesine yardımcı olmak üzere bir iç görev gücü oluşturdu.

Austin İtfaiyesi'nde eğitim kaptanı olarak görev yapan Matthew McElearney, "Görev gücündeki pek çok kişi hem bu işle hem de diğer normal günlük işlerle uğraşıyor. Benim iş tanımımda 'görev gücü üyesi' yazmıyor"

San Francisco ve Austin iki pilot bölge gibi

San Francisco ve Austin, başka yerlerde nelerle karşılaşılabileceğine dair bir önizleme sunuyor. Sürücüsüz araçlar yıllar boyunca iki düzineden fazla ABD şehrinde test edilmiş olsa da, bu denemeler, bir zamanlar otonom araç yolculuklarına eşlik eden insan sürücülerin artık yolculuklar sırasında arabalarda kalmadığı daha yeni bir aşamaya geçti. Waymo ve Cruise daha sonra bu araçlarla bazı şehirlerde tamamen sürücüsüz taksi hizmetleri sunmaya başladı.

Cruise o zamandan beri otonom araç operasyonlarını askıya aldı. Ancak Güney Carolina Üniversitesi profesörlerinden ve federal hükümete otomatik sürüş konusunda danışmanlık yapan Bryant Walker Smith, Waymo ve diğerlerinin potansiyel pazarlarda araçlarını geliştirmeye ve test etmeye devam ettiklerini ve teknolojinin yayılacağını söyledi.

Sürücüsüz taksi diğer şehirlere de yayılıyor

Cruise sürücüsüz taksilerini San Francisco, Austin ve Phoenix'te test etmiş ve Houston, Dallas ve Miami'ye genişletmeyi planlamıştı. Phoenix ve San Francisco'da sürücüsüz yolculuklar sağlayan Waymo, daha sonra Los Angeles ve Austin'de hizmetlerini sunacağını söyledi. Bir başka sürücüsüz otomobil şirketi olan Zoox, San Francisco ve Las Vegas'ta robot taksileri tanıtmayı planladığını söyledi ancak bir zaman dilimi vermedi.

Eğitim şart

Sürücüsüz araçların test edildiği diğer şehirler de robotaksilerin tam olarak kullanılmaya başlanacağı zamana hazırlanıyor. Tennessee eyaletine bağlı Nashville İtfaiye Departmanı, itfaiyeciler için otomobiller hakkında yıllık bir eğitim hazırladıklarını söyledi. Seattle İtfaiyesi, her vardiyada bir çalışanın sorumluluklarına sürücüsüz araçlarla ilgili güvenlik konularını da eklediğini söyledi.

Sürücüsüz taksiden memnun şehir de var

Bazı şehirler robot taksilerle yaşadıkları deneyimin daha sorunsuz olduğunu söyledi. Waymo'nun 2020'den bu yana otonom taksi hizmetlerini yürüttüğü Phoenix'in belediye başkanı Kate Gallego, şirketin yerel yetkililerle kapsamlı bir şekilde görüştüğünü ve 200 araçlık bir filoyu havaalanı da dahil olmak üzere yerlere konuşlandırmadan önce güvenlik testleri yaptığını söyledi ve ekledi: "Vatandaşlarımız genellikle bu hizmeti gerçekten takdir ettiler"

Waymo, Cruise ve Zoox, birçok şehirdeki yetkililerle yakın bir şekilde çalıştıklarını ve yerel hizmetler üzerindeki etkileri en aza indirmek için araçlarını geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Waymo, 19 Mart'ta San Francisco'da araçlarının bir ambulansı engellediğine dair hiçbir kanıt olmadığını savundu.

San Francisco İtfaiye Departmanı şef yardımcısı Darius Luttropp (solda) ve departman şefi Jeanine Nicholson, 1 Kasım 2023 tarihinde San Francisco İtfaiye Departmanı merkezinde. Luttropp, şehirdeki sürücüsüz araç olaylarının bu yaz endişe verici bir seviyeye yükseldiğini söyledi. (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)

 

Şehir yetkilileri, geçen yıl San Francisco sakinlerinden robotaksiler hakkında gelen 911 çağrılarının sayısının artmaya başladığını söyledi. Şehir yetkililerinin Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'ne gönderdiği bir mektuba göre, üç aylık bir dönemde 28 olay rapor edildi.

Vakalar endişe verici bir seviyede

Departmanın şef yardımcısı Darius Luttropp, Haziran ayı itibariyle San Francisco'daki otonom araç olaylarının endişe verici bir seviyeye yükseldiğini ve şehrin İtfaiye Departmanı'nın ayrı bir otonom araç vaka formu oluşturduğunu söyledi. 15 Ekim itibariyle bu formla 87 vaka kaydedildi.

Luttropp, "Bu harika teknolojinin bir insan sürücü gibi çalışacağı beklentisiyle ilerliyoruz ancak durum böyle olmadı" dedi.

© 2023 The New York Times Company