12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2023 08:33 | Son Güncelleme: 30.08.2023 08:34

The New York Times yazdı: Yapay zeka devrimi o kadar da hızlı olmayacak

Yapay zeka özellikle de ChatGPT ile yeni bir kırılma noktasını geride bırakırken pek çok kişi bu yeni teknolojinin hayatımızı gelecekte nasıl değiştireceğini hayal ediyor. The New York Times, yapay zeka devriminin başladığını ancak sanılanın aksine bu devrimin hızlı gerçekleşmeyeceğini yazdı
The New York Times yazdı: Yapay zeka devrimi o kadar da hızlı olmayacak

Steve Lohr / The New York Times

JPMorgan Chase'in küresel bilgi işlem müdürü Lori Beer, yapay zekadaki son gelişmelerden heyecanla bahsediyor. Şiirden bilgisayar programlarına kadar her şeyi üretebilen ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarını yeni çağın dönüştürücü unsuru olarak tanımlıyor.

Ancak bu yapay zeka, ülkenin en büyük bankasına yakında gelmeyecek. JPMorgan, bilgisayarlarından ChatGPT'ye erişimi engelledi ve 300 bin çalışanına herhangi bir banka bilgisini chatbot'a veya diğer üretken yapay zeka araçlarına koymamalarını söyledi.

Çok fazla risk var

Beer, şimdilik gizli verilerin sızdırılması, verilerin nasıl kullanıldığı ve yapay zeka tarafından üretilen cevapların doğruluğu konusunda çok fazla risk olduğunu söyledi. Banka, birkaç yüz veri bilimcisi ve mühendisinin bu son teknolojiyi denemesine olanak sağlamak için güvenlik duvarlarıyla çevrili özel bir ağ oluşturdu. Böylece bu sınırlı alanda yapay zeka ile teknik destek ve yazılım geliştirmeyi otomatikleştirmek ve iyileştirmek gibi kullanım alanlarını araştırıyorlar.

Yaygınlaşması yıllar sürebilir

ABD'nin kurumsal hayatında da bakış açısı JPMorgan ile hemen hemen aynı. ChatGPT'nin arkasındaki yazılım motoru olan Üretken Yapay Zeka, heyecan verici yeni bir teknoloji dalgası olarak görülüyor. Ancak şirketler esas olarak bu son teknolojiyi henüz sadece 'deniyor' ve kendi çıkarına nasıl kullanabileceğini düşünüyor. Yine de bu heyecana rağmen henüz yapa yzeka için erken ve birçok şirkette yaygın olarak kullanılması yıllar sürebilir.

Trilyon dolarlar kazandırabilir

Tahminlere göre üretken yapay zeka, üretkenliği keskin bir şekilde artırabilir ve küresel ekonomiye trilyonlarca dolar ekleyebilir. Yine de buhar gücünden internete kadar tarihten alınan ders şu: Büyük yeni teknolojilerin gelişi ve geniş çapta benimsenmesi arasında uzun bir zaman dilimi var. Endüstrileri dönüştüren ve ekonomiyi beslemeye yardımcı olan şey de tam olarak bu.

İnterneti ele alalım. 1990'larda internet ve web'in perakendecilik, reklamcılık ve medya sektörlerini altüst edeceğine dair kendinden emin tahminler vardı. Bu tahminlerin doğru olduğu kanıtlandı, ancak bu on yıldan fazla bir süre sonra oldu. Bu süre zarfında teknoloji gelişti ve maliyetler düştü. Geniş bant internet bağlantıları yaygınlaştı. Kullanımı kolay ödeme sistemleri geliştirildi. Ses ve video akışı teknolojisi çok daha iyi hale geldi.

Yazılım ve hizmet tedarikçisi olan Johnson Controls'ün baş teknoloji sorumlusu Vijay Sankaran, "Bu sefer de benzer bir durumu yaşayacağız, bu yeni teknolojiye insanların büyük ilgi gösterdiğini göreceğiz. Bu süreçte elbette çok şey de öğreneceğiz" dedi.

Üretken yapay zeka finansmanında dev artış

Yatırım çılgınlığı devam ediyor. Girişim yatırımlarını takip eden PitchBook'a göre, 2023'ün ilk yarısında, üretken yapay zeka girişimleri için finansman 15,3 milyar dolara ulaşarak geçen yılın tamamın toplamın neredeyse üç katına çıktı.

Kurumsal teknoloji yöneticileri, bir dizi tedarikçiden üretken yapay zeka yazılımlarını örnekliyor ve sektörün nasıl şekilleneceğini görmek için izliyorlar. Kasım ayında ChatGPT halka sunulduğunda, IBM'in baş ticari sorumlusu Rob Thomas, Netscape'in 1994 yılında tarayıcıyı piyasaya sürmesine atıfta bulunarak, bunun üretken yapay zeka için bir "Netscape anı" olduğunu söyledi ve "Bu, internete canlılık getirdi" şeklinde konuştu. Ancak bu sadece bir başlangıçtı ve değerlendirilmesi yıllar alan yeni iş fırsatlarına kapı açtı.

8 ila 27 yıl

Danışmanlık firmasının araştırma kolu olan McKinsey Global Institute, yakın tarihli bir raporunda, jeneratif yapay zeka uygulamalarının yaygın olarak benimsenmesi için bir zaman çizelgesine yer verdi. Halihazırda bilinen teknolojide istikrarlı bir gelişme olduğu, ancak gelecekteki atılımların olmadığı varsayıldı. Ana akım benimseme için tahmini ne kısa ne de kesindi ve 8 ila 27 yıl arasında bir aralık belirlendi.

Bu geniş aralık, ekonomik döngüler, hükümet düzenlemeleri, şirket kültürleri ve yönetim kararları hakkında farklı varsayımların devreye sokulmasıyla açıklanıyor. McKinsey Global Institute ortaklarından Michael Chui, "Burada fizik kurallarını modellemiyoruz; ekonomiyi, toplumları, insanları ve şirketleri modelliyoruz. Olanlar büyük ölçüde insan tercihlerinin sonucudur" sözlerini kaydetti.

Doktorlara zaman kazandırdı

Teknoloji, becerilerini yeni sektörlere taşıyan insanlar aracılığıyla ekonomiye yayılıyor. Birkaç ay önce Davis Liang, doktorlar için hasta ziyaretlerini kaydeden ve özetleyen bir sağlık hizmetleri girişimi olan Abridge'e katılmak üzere Meta'daki yapay zeka grubundan ayrıldı. Üretken yapay zeka yazılımı, doktorları hasta notlarını ve faturalandırma raporlarını saatlerce yazmaktan kurtarabilir.

200 bin doları bulan maaş

29 yaşında bir bilgisayar bilimcisi olan Liang, bilimsel makalelerde yazarlık yaptı ve üretici yapay zekayı canlandıran büyük dil modellerinin oluşturulmasına yardımcı oldu. Yetenekleri bugünlerde talep görüyor. Liang bu konuda bilgi vermekten kaçınsa da onun deneyimine ve geçmişine sahip olan ve yapay zeka üreten girişimlerde çalışan kişilere genellikle 200 bin doların üzerinde bir taban maaş ödeniyor ve hisse senedi hibeleri potansiyel olarak toplam tazminatı çok daha yukarılara taşıyabiliyor.

Liang, Abridge'in ana odak noktasının yapay zekanın gücünü sağlık hizmetlerine uygulamak ve "hekimlerin çalışma hayatlarını iyileştirmek" olduğunu söyledi. Liang, Amazon'un yapay zeka grubunda eski bir araştırmacı bilim insanı olan ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapan Zachary Lipton tarafından işe alındı. Lipton bu yılın başlarında Abridge'e baş bilim sorumlusu olarak katıldı.

Zamandan tasarruf etmek ve şirket içindeki işleri kolaylaştırmak, çoğu işletmede üretken yapay zeka için ilk hedefler. Yeni ürün ve hizmetler ise sonrasında geliyor.

Bu yıl JPMorgan, IndexGPT'yi üretken yapay zeka odaklı bir yatırım danışmanlığı ürünü için olası bir isim olarak markalaştırdı. Bankanın teknoloji lideri Beer, "Bu, zaman içinde bakacağımız ve değerlendirmeye devam edeceğimiz bir şey. Ancak henüz başlatmaya yakın değiliz" şeklinde konuştu.

© 2023 The New York Times Company