19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.04.2022 14:53 | Son Güncelleme: 21.04.2022 15:20

Trump International Hotel 375 milyon dolara satıldı

Washington'daki Trump International Hotel'in barından son çağrı! Donald Trump'ın başkanlığı döneminde herhangi bir mekandan çok daha farklı bir statü kazanan otel, 375 milyon dolara el değiştiriyor...
Trump International Hotel'in lobisi Nisan 2022 (Erin Schaff/The New York Times)
Trump International Hotel'in lobisi Nisan 2022 (Erin Schaff/The New York Times)

Eric Lipton / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki dört yılının büyük bir bölümünde dışarıda yemek yeme yeri, müttefikleri için bir buluşma mekanı ve nüfuz ve erişim arayanlar için bir çeşit pazar yeri olarak hizmet veren Trump International Hotel el değiştiriyor. Floridalı bir yatırımcı grubu oteli satın alıp, Trump adını kaldıracak ve Waldorf Astoria markası altında yeniden faaliyete sokacak.

Farklı bir statü kazandı

263 odalı otel, 2016’da Trump'ın seçilmesinden sadece birkaç hafta önce açılmış olmasına rağmen Washington'daki tarihçilerin kabul ettiği gibi, bir ABD başkanının sahip olduğu herhangi bir mekandan çok daha farklı bir statü kazandı. Otelin genişletilen lobisi Trump'ın Kabinesi, Kongre'deki Cumhuriyetçiler, yabancı devlet adamları, dini muhafazakarlar ve ABD’deki Trump hayranları için bir buluşma noktasına dönüştü.

 (Stefani Reynolds/The New York Times)


Bu özellikleri sayesinde otel Trump Ailesi’ne milyonlarca dolar kazandırdı. Hatta Başkanlık yemini öncesi kullanım için Trump’ın kampanya hesabından otele 1 milyon dolar ödendi.

375 milyon dolara satılıyor

Oteli, Miami merkezli bir yatırım şirketi olan CGI Merchant Group 375 milyon dolara satın alıyor. Trump Ailesi, oteli satın almak için kullandığı kredinin faizleri ve renovasyon için harcanan paralar düşüldükten sonra yaklaşık 100 milyon dolar kar sağlayacak. Satış işleminin ay sonundan önce bitmesi bekleniyor.

Eski postane olarak biliniyor

Pennsylvania Bulvarı'ndaki bina federal hükümete ait. 315 metrelik bir saat kulesi bulunan bina Washington'daki en yüksek üçüncü yapı özelliğini taşıyor. Bina 1934’e kadar ABD Posta İdaresi’nin Genel Merkezi olarak kullanıldı. Halen de eski postane olarak biliniyor.

Farklı iş ve hükümet grupları otelde kaldı

Trump daha yemin edip Beyaz Saray’a taşınmadan önce bile otelde lobi faaliyetleri başlamıştı. Örneğin, yemin töreninden önce bir blok oda kiralayan Suudi Arabistan ekibi, oda ücreti olarak 190 bin dolar, yeme içme faturalarına da 78 bin dolar ödemişti. Çok geçmeden, aralarında Bahreyn, Kuveyt, Türkiye ve Azerbaycan'dan yabancı iş ve hükümet grupları otelde konakladı.

33 ülkeden heyetleri ağırladı

Sadece oteldeki faaliyetleri izlemek için bir internet sitesi kuran gazeteci Zach Everson, Trump’ın başkanlığı sırasında 33 ülkeden heyetlerin oteldeki etkinliklere katıldığını veya konakladığını tespit etti.

Hazine Bakanı otelde yaşadı

Everson'ın sayımına göre Trump’ın kabinesinden en az 29 kişi ve en az 35 Cumhuriyetçi senatör otelde görüldü. Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Washington'a yerleştikten sonra bir süre otelde yaşadı. Federal hükümet, bakanı korumak için otelde kalan Gizli Servis ajanlarının 33 bin dolarlık faturasını ödedi.

Başkanlık tarihçisi Jon Meacham, daha önce görevdeki bir başkanın destekçilerinin Beyaz Saray'dan birkaç blok ötede başkana ait bir işletmeye sık sık giderek haraç ödedikleri bir mekan bulunmadığını söyledi.

"Çok üzücü bir durum"

Washington’da benzer bir toplanma yerinin önem kazandığı bir dönem hatırlamaya çalışan ve kendi kendine başkanların isimlerini sıralayan Meacham "Hayır, hayır, hayır, hayır. Bu, Amerikan başkanlığının ticarileşmesinin canlı bir simgesi. Çok üzücü bir durum” dedi.

"Amerika'nın yolsuzluk mekanıydı"

Trump'ın 2016’daki seçim kampanyasında çalışan ve daha sonra Malezya hükümetine danışman olan Healy Baumgardner, otel için "Amerika'nın yolsuzluk mekanıydı. Dolandırıcıların merkeziydi” ifadesini kullandı.

Washington'daki Trump oteli, New York, Toronto, Panama City ve Vancouver’in ardından 2017’den beri Trump markasını kaybeden beşinci otel olacak. Ailenin sadece Birleşik Krallık’ta 5 oteli kalacak.

Trump Ailesi, 2016’dan 2020’ye kadar Washington otelinden yıllık 15 milyon ile 40 milyon dolar arasında değişen gelir bildirdi. Oda fiyatlarının ortalama 500 dolar olduğu otelin toplam gelirinin büyük kısmı alışık olmadık şekilde yiyecek ve içecek satışlarından geldi. Bu, Trump’ın görev süresinin ilk üç yılında otelin lobisinde sürekli yaşanan izdihamdan kaynaklanıyor.

Başkanlık sonrası kalite düştü

Trump’ın Beyaz Saray’ı terk etmesinin ardından oteldeki kalite düşüşü oldukça belirgindi. Örneğin “Yarım kiloluk bir ıstakoz, sekiz istiridye, dört jumbo karides'ten oluşan 120 dolarlık Trump Tower adlı tabak lobideki Benjamin Bar and Lounge’ın menüsünden çıktı. Müşterileri arasında Donald Trump'ın da bulunduğu lüks İtalyan takım elbise üreticisi Brioni’nin butiği kapandı. Ivanka Trump adlı spa ve BLT Prime adlı ana restoran da yakında kapanacak.

Beyaz Saray eski basın sekreteri, 2018'de bir kitap partisinde (Eric Thayer/The New York Times)

 

Ancak otel hala muhafazakar siyasi aktivistler ve lobicileri kendine çekiyor. Geçenlerde bir akşam, Kongre'de lobi yapmak için Washington'da bulunan yaklaşık iki düzine domuz çiftçisi, bir Cumhuriyetçi kadın grubunun karşısında oturmuş, kokteyl ve Chardonnay’lerini yudumluyordu. Lobidekiler arasında, Trump'ın adı cepheden sökülmeden önce oteli görmek isteyen şehir dışından turistler de vardı.

On Emir'li gönderme

Nashville, Tennessee'den ziyarete gelen Trump destekçisi Suzanne McCafferty, 1956 tarihli On Emir'de Charlton Heston'ın canlandırdığı karaktere bir göndermede bulunarak, "Musa'nın adı her yerden silinsin. Adını sildikleri zaman, iktidardakiler eminim çok mutlu olacaklar” dedi.

  © 2022 The New York Times Company