08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.11.2023 15:55 | Son Güncelleme: 25.11.2023 23:54

Twitter'a (X) yönelik reklam boykotu sanılandan daha büyük

Elon Musk'ın antisemitik komplo teorisini desteklediği iddiasının ardından; IBM, Apple ve The Walt Disney Co. gibi şirketler Twitter'a (X) reklam vermeyi durdurdu. Ancak NYT'nin elde ettiği belgelere göre durum bilinenden çok daha vahim. Şirketin zararı yıl sonuna kadar 75 milyon doları bulabilir
Twitter'a (X) yönelik reklam boykotu sanılandan daha büyük

Ryan Mac ve Kate Conger / The New York Times

Elon Musk'ın Twitter'da (X) antisemitik komplo teorisini desteklemesi ardından, düzinelerce şirket sosyal medya platformundaki reklam/pazarlama kampanyalarını durdurdu. Markalar geri dönmezse şirketin zararının yıl sonuna kadar 75 milyon doları bulabileceği tahmin ediliyor. 

The New York Times'ın bu hafta ulaştığı belgeler; Twitter'ın (X) bilinenden çok daha zor bir durumda olduğunu ortaya çıkardı. Elde edilen raporlar; krizin IBM, Apple ve The Walt Disney Co. gibi şirketlerin geçen hafta reklam kampanyalarını durdurmasının çok ötesin dayandığını gösterdi. Belgelerde aralarından Airbnb, Amazon, Coca-Cola ve Microsoft gibi şirketlerin de bulunduğu 200'den fazla reklam birimi listeleniyor ve bunların çoğunun reklamlarını durdurduğu ya da durdurmayı düşündüğü belirtiliyor.

Olası gelir kayıpları raporlandı

Twitter'ın (X) satış ekibi tarafından düzenlenen raporlarda; duraklayan ve durma riski olan şirketler de dahil olmak üzere bu ayki tüm reklam kesintilerinin etkisi analiz ediliyor. Reklamverenlerin geri dönmemesi halinde şirketin yıl sonuna kadar yaşayabileceği olası gelir kayıpları tespit ediliyor.

Resmi olarak 11 milyon dolarlık risk var

Twitter (X) dün 11 milyon dolarlık gelirin risk altında olduğunu açıkladı. Bazı reklamverenlerin platforma geri dönmesi ve diğerlerinin harcamalarını artırması nedeniyle rakamın kesin olmadığı, dalgalandığı belirtildi. Şirket, New York Times tarafından görüntülenen rakamların ya güncel olmadığını ya da toplam riski değerlendirmek için yapılan dahili bir araştırmayı temsil ettiğini söyledi.

En yoğun dönemde gelir kaybı

Reklamların dondurulması, markaların Kara Cuma ve Siber Pazartesi gibi etkinlikler için tatil promosyonları düzenlemesi nedeniyle geleneksel olarak sosyal medya şirketinin en güçlü çeyreği olan yılın son üç ayında gerçekleşti. Musk yönetimi devralmadan önce şirketin dördüncü çeyrek kazançlarını raporladığı son yıl olan 2021'in son üç ayında şirket 1,57 milyar dolar gelir elde etti ve bunun yaklaşık yüzde 90'ı reklamlardan geldi.

"Kampanyalar planlandığı gibi gitmiyor"

Bazı markalar geçen yıl Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Musk'ın davranışlarından bazılarıysa platformdaki nefret söylemi içeriklerinin artmasından dolayı reklam vermekte tereddüt ediyor. CEO Linda Yaccarino yıl başında yaşanan gelir kaybını ve ABD'de reklamların yüzde 60 oranında azalması telefi edebilmek için reklamverenlerin tatil döneminde Twitter'a (X) geri dönmesi için bir süredir kampanya yürütüyor. Ancak belgeler bunun da planlandığı gibi gitmediğini ortaya koyuyor.

Musk'ın paylamışı sonrası arttı

100'den fazla marka, reklamlarını "tamamen duraklatmış" olarak gösterilirken düzinelercesi de "risk altında" olarak listeleniyor. Birçoğunun özellikle Musk'ın Twitter'daki (X) "Yahudiler, insanlardan kendilerine karşı kullanmayı bırakmalarını istedikleri nefreti tam da beyazlara karşı kullanıyor" paylaşımına "Gerçekleri söyledin" yorumunu yaptığı 15 Kasım'da ya da sonrasında duraklatılmış olması dikkat çekiyor. 

Netflix ve Coca-Cola da çekildi

Belgelere göre, Twitter'daki (X) reklamlarını durduran kuruluşlar siyasi kampanyalardan fast food zincirlerine ve teknoloji devlerine kadar uzanıyor. Örneğin Airbnb 1 milyon dolardan fazla reklamı durdururken, Uber 800 bin dolardan fazla reklamı keserek ABD ve uluslararası pazarlardaki kampanyalarını durdurdu. Her iki teknoloji şirketi de konu hakkında yorum yapmayı reddetti. Jack in the Box, Coca-Cola ve Netflix gibi diğer büyük markalar da bazı kampanyalarını durdurdu. Twitter'ın (X) tahminlerine göre Netflix'in durdurulan reklamları yaklaşık 3 milyon dolar değerindeydi. Jack in the Box, Coca-Cola ve Netflix da yorum taleplerine yanıt vermedi.

Devlerin çoğu harcamalarını durdurdu

Microsoft'un çeşitli iştirakleri de platforma reklam vermeyi durdurdu. Belgelere göre bu karar Twitter'ın (X) dördüncü çeyreğinde 4 milyon dolardan fazla gelir kaybına yol açtı. Amazon'un kitap ve müzik birimleri, Google'ın bir iştiraki de aynı yönde karar aldı. NBC Universal dahil olmak üzere harcamalarını durduran diğer bazı markalar, geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamak için Twitter'a (X) ödeme yapmadan platformda içerik yayınlamaya devam etti. Google ve Microsoft yorum yapmayı reddetti. Amazon ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

Media Matters'ı suçladı

Yaccarino bu hafta Twitter (X) çalışanlarıyla yaptığı toplantıda adeta yaşanan gelişmelere meydan okudu. Musk'ın antisemitik paylaşımı onaylamasından hiç bahsetmedi, şirketin sorunlarını solcu medya izleme grubu Media Matters yayınladığı bir rapora bağladı ve durumun geçici olduğunu savundu. Söz konusu rapora göre; IBM ve Apple gibi şirketler reklamlarının aşırı sağcı komplo teorileri ve antisemitik içerikli paylaşımlarla birlikte gösterilmesinden çok rahatsız oluyor. Yaccarino'nun bahsettiği rapor sonrası Musk "şeytani bir örgüt" olarak nitelendirdiği Media Matters'ı hakkında suç duyurusunda bulundu. Dava dilekçesinde; Media Matters'ın reklamların yanına ırkçı ve kışkırtıcı içerikler yerleştirerek platformu yok etme amacı taşıdığını iddia edildi. Şirket, bu durumu "kötü niyetli" ve "tipik kullanıcı deneyimini yanıltıcı" bir biçimde gösterdiğini öne sürdü.

"Baskılara boğun eğmeyeceğiz"

Çarşamba günü şirketin, çalışanlarına gönderdiği ve New York Times'ında ulaştığı bir e-postada "Dışarıdan gelen eleştirilere ya da baskılara boyun eğmek Twitter'ın (X) hiçbir zaman işleyeceği bir yol değildir. Twitter'daki (X) insanlar ifade özgürlüğü savunucularıdır. Bu temel hakka ve gelişen bir demokrasinin kritik denge ve denetleme mekanizmalarına inananlarla dayanışma içindeyiz" denildi. 

Reklam veren şirketlere kalp dağıttı

Musk bu hafta boyunca Amerikan futbolu ligi (NFL) de dahil olmak üzere Twitter'a (X) reklam vermeye devam eden şirketleri kutladı. Mesela bir kalp emojisi kullanarak NFL'i sevdiğini söyledi. (New York Times 2023'ün başlarında platformda pazarlama yapmayı büyük ölçüde durdurdu, ancak bir sözcüye göre şirketin spor yayını The Athletic reklam satın almaya devam etti).

Savaşla ilgili tüm geliri bağışlanacak

Elon Musk ayrıca Twitter'da (X) Gazze'deki savaşla ilgili reklam ve aboneliklerden elde edilen tüm geliri, İsrail'deki hastanelere ve Gazze'deki Kızılhaç/ Kızılay’a bağışlayacağını duyurdu. Fon; yardım grupları, haber kuruluşları ve çatışmayla ilgili içeriklerin reklamını yapan diğer gruplar tarafından satın alınan reklamlardan elde edilen geliri içerecek. Yaccarino, Musk'ın orijinal gönderisine bir rica ekledi: Reklam verin ve yardım edin.

© 2023 The New York Times Company