17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.08.2024 00:00 | Son Güncelleme: 20.08.2024 00:02

Ukrayna Rusya'daki köprüleri havaya uçurmaya başladı

Ukrayna Rus topraklarındaki ilerleyişi sürdürürken, Rus kuvvetlerine kaçış noktası bırakmamak için köprüleri de yok etmeye başladı. The New York Times, Rusya topraklarında ikinci haftasına giren Ukrayna'nın bölgedeki Rus kuvvetlerini dört bir yandan kuşatabileceğini yazdı
Fotoğraf: David Guttenfelder/The New York Times
Fotoğraf: David Guttenfelder/The New York Times

Andrew E. Kramer / The New York Times

Askeri analistler Pazartesi günü, Ukrayna'nın ikmal ya da geri çekilme için tek yol olan köprüleri bombalamasının ardından, bir nehir ile Ukrayna sınırı arasında sıkışmış bir bölgeyi savunan Rus birliklerinin kuşatılma riski altında olduğunu söyledi.

Yaklaşık iki haftadır devam eden Rusya'ya yönelik karşı saldırıda, Ukrayna birlikleri nispeten zayıf olan sınır savunmalarını hızla aştı, otoyollara yayıldı ve kasaba ve köyleri ele geçirerek başlangıçta Rus topraklarının derinliklerine doğru ilerledi.

Köprülerin bombalanması ise Seym Nehri, sınır ve Rusya içinde Ukrayna tarafından kontrol edilen bir bölge arasındaki araziyi hedef alıyor ve burada konuşlanmış Rus güçlerini tuzağa düşürme potansiyeli taşıyor. Ukrayna hava kuvvetleri tarafından yapılan açıklamalara ve Rus yetkililer ile askeri yorumcuların sosyal medya paylaşımlarına göre, nehrin bu bölümünde üç köprü bulunuyor ve hepsi yıkılmış ya da hasar görmüş durumda.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mykola Oleshchuk Pazar günü Telegram'da yaptığı bir paylaşımda “Bir köprü daha gitti” diye yazdı.

Rus kuvvetleri köşeye sıkıştı

Bölgedeki kuvvetlerinin kuşatılma ihtimali, Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta sınırı aşarak gerçekleştirdiği sürpriz saldırıya hazırlıksız yakalanan Rus ordusunda yeni bir problem daha yarattı. Operasyon, cephe hattının başka yerlerinde aylardır geri çekilen Ukrayna kuvvetlerine yeni bir iyimserlik duygusu aşıladı.

Ancak analistler ve Batılı yetkililer Ukrayna'nın stratejik bir başarı elde edip etmeyeceğini söyleyebilmek için henüz çok erken olduğunu söylüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy Pazar günü yaptığı görüntülü konuşmada harekâtın amaçlarından birinin Rusya'nın kendi ülkesiyle olan sınırı boyunca bir “tampon bölge” oluşturmak olduğunu belirtti, ancak ordunun ne kadar geniş bir alanı ele geçirmeye çalışacağı konusunda ayrıntı vermedi.

Askerlerin en büyük kabusu

Rusya ve Ukrayna'da çoğunlukla düz ovalarda süren çatışmalarda, birlikleri kuşatma taktiği her iki ülkenin orduları için de merkezi bir öneme sahip. Kuşatılmak ya da bir nehre sıkıştırılmak askerler için çok korkulan bir sonuç. 

Ukrayna'nın doğusunda uzun süredir devam eden çatışmanın başlarında, bu taktikler siyasi olarak yankı buldu ve Ukrayna, binlerce askerinin Debaltseve kasabasında kuşatılmasının ardından 2015 yılında ateşkesi kabul etti. 2022'de Rus birlikleri Bilohorivka köyünde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan başarısız bir nehir geçişi sırasında kuşatıldı.

Seym Nehri ile Ukrayna sınırı arasındaki bölgede kaç Rus askerinin kaldığı belli değil. Bu bölge, saldırıdan önce nüfusu yaklaşık 5 bin olan Glushkovo kasabasını da içeriyor. Glushkovo, Ukrayna birliklerinin geçen hafta Rus kasabası Sudzha'nın kontrolünü ele geçirmesinin ardından bir sonraki muhtemel hedef olarak görülüyor.

Rus sosyal medya siteleri Pazar günü duyurulan saldırının ardından köprülerden birinin hala ayakta olduğunu ancak tabliyesinde bir delik açıldığını gösteren fotoğraflar yayınladı. Cuma günü Ukrayna hava kuvvetleri tarafından yayınlanan bir videoda, Glushkovo yakınlarında vurulan ilk köprünün asfalt yüzeyinin nehir sularına gömüldüğü görülüyordu.

Pazartesi günü Rus askeri blog yazarları ve bir bölge yetkilisi bölgedeki son köprünün de yıkıldığını duyurdu. Kursk bölgesi valisinin danışmanı Roman Alekhin Telegram'da “Gece düşman üçüncü köprüyü vurdu” diye yazdı. Alekhin, Rus güçlerinin erişimi sağlamak için duba köprüler inşa ettiğine dikkat çekti.

Ne üçüncü köprünün yıkıldığı ne de yerine yenisinin inşa edildiği bağımsız olarak doğrulanamadı. Ukrayna köprüleri vurmak için hangi silahları kullandığını da açıklamadı.

Rus ordusu çekilmek zorunda kalabilir

Orduya yardım eden Ukraynalı bir sivil toplum kuruluşu olan Come Back Alive vakfında askeri analist olan Mykola Bielieskov, Rus birliklerinin ikmalden ya da geri çekilme yollarından mahrum kalma riskiyle karşı karşıya kalmaları halinde bölgeden çekilmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

Bielieskov sözlerini şöyle sürdürdü:

“Köprülere yapılan saldırılar düşmanın Seym Nehri'nin güneyindeki kuvvetlerini muhafaza etmesini zorlaştırır, hatta tamamen engeller” dedi.

Ukrayna güçleri nehir kıyısına ilerlerse, herhangi bir Rus karşı saldırısının önüne doğal bir bariyer koyma avantajını elde edecekler.

Ukrayna içindeki çatışmalar da Moskova'nın lehine devam ediyor. Rus güçleri, Donbas bölgesinin doğusunda stratejik bir demiryolu ve karayolu merkezi olan Pokrovsk'a doğru ilerliyor. Kentin askeri komutanı Serhii Dobriak Pazartesi günü Radio Liberty'ye verdiği demeçte kent sakinlerinin iki hafta içinde kenti boşaltmayı planlamaları gerektiğini söyledi. Rus kuvvetleri şu anda Pokrovsk'un yaklaşık 6 mil doğusunda bulunuyor.

© 2024 The New York Times Company