22 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.02.2024 21:33 | Son Güncelleme: 29.02.2024 21:34

Ukrayna tükeniyor: Pentagon kendi silahlarını gönderiyor

İşgalin üçüncü yılında Ukrayna giderek zayıflarken, ABD desteğinin sekteye uğraması sahada üstünlüğü Rusya'ya bırakıyor. Biden yönetiminin mühimmatları yenilemek için parası tükenmiş olsa da Pentagon stoklarından ihtiyaç duyulan silahın Ukrayna'ya gönderilmesi gündemde
Ukrayna tükeniyor: Pentagon kendi silahlarını gönderiyor

Eric Schmitt / The New York Times

İki ABD'li yetkili ve üst düzey bir milletvekiline göre Biden yönetimi, hükümetin bu mühimmatları yenilemek için parası tükenmiş olsa da, Ukrayna'ya Pentagon stoklarından çok ihtiyaç duyulan silah ve mühimmat sağlayıp sağlamamayı değerlendiriyor.

Yetkililer böyle bir hamlen daha büyük bir askeri yardım paketinin onaylanmasına kadar Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini ayakta tutmaya yardımcı olacak kısa vadeli bir önlem olacağını söyledi.

Ancak yönetim, Pentagon'un stoklarından tekrar yararlanıp yararlanmamayı değerlendirirken hem siyasi riskleri hem de ABD ordusunun hazır olup olmadığına ilişkin soruları tartıyor.

Zaman kazanmak için mantıklı

Silahlı Hizmetler Komitesi'ne başkanlık eden Senatör Jack Reed, bir röportajda "Bu masada olduğunu bildiğim bir şey" dedi. Kısa bir süre önce Ukrayna gezisinden dönen Reed, zaman kazanmak için aşamalı olarak böyle bir geçici tedbiri destekleyeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın iki yıl önce geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 44,2 milyar dolar askeri yardımda bulundu.

Bu miktarın yaklaşık yarısı başkanlık geri çekilme yetkisi (PDA) adı verilen özel bir yetki kapsamında gönderildi. Bu yetki, yeni sözleşmeler kapsamında silah üretilmesi için gereken birkaç ay ya da yılı beklemek yerine, yönetimin Pentagon stoklarını derhal Ukrayna'ya transfer etmesine olanak tanıyor. Son sevkiyat Aralık ayında yapıldı.

Yönetimin hala Kongre'den yaklaşık 4 milyar dolar değerinde silah ve mühimmat çekme yetkisi var. Ancak Aralık ayında ABD'nin Ukrayna'ya bağışladığı mühimmatı yenileyen ayrı bir fon tükendi. Pentagon ve Beyaz Saray yetkilileri o tarihten bu yana ABD ordusunun hazır olma durumunu riske atarak Savunma Bakanlığı'nın stoklarını yerine yenisini koyamadan tüketmeye hazır olmadıklarını belirttiler.

Ukrayna tükeniyor

Bu düşünce, Ukrayna'nın savaş alanında giderek daha vahim bir duruma düşmesi nedeniyle değişiyor. Batılı yetkililer ve analistler, Ukrayna kara kuvvetlerinin topçu, hava savunma silahları ve diğer mühimmatlarının tükenmekte olduğunu ve savaşın ilk aylarından bu yana belki de en tehlikeli konumda olduklarını söylüyor.

Şubat ayı ortasında Ukrayna doğudaki Avdiyivka kentinden çekildi. Bu, ülkenin geçen yıl Bahmut'un düşüşünden bu yana savaş alanında yaşadığı ilk büyük kayıptı. Biden yönetimi geri çekilmeden Kongre'nin Ukrayna'nın savaş çabalarını desteklemek için ek para sağlamamasını sorumlu tuttu.

Senato, Ukrayna için 60.1 milyar dolar içeren bir acil yardım tasarısını kabul etti. Ancak tasarının Temsilciler Meclisi'ndeki akıbeti belirsiz ve Meclis Başkanı Mike Johnson tasarıyı oylamaya sunma niyetinde olmadığını belirtti.

Bazı yetkililer, Savunma Bakanlığı stoklarının şimdi azaltılmasının, Kongre'nin uzun vadeli yardım paketi konusunda harekete geçme baskısını azaltacağından endişe ediyor.

Bu aynı zamanda yönetimi, Ukrayna'ya yardıma karşı çıkan Cumhuriyetçilerin, Pentagon stoklarını yenilemeden böyle bir hamlenin Orta Doğu'daki düşmanlıklar ve Çin ile artan gerginlikler sırasında ABD'ye zarar vereceği yönündeki eleştirilerine maruz bırakacak.

60,1 milyar dolarlık yardım paketi

En azından şimdilik yönetim, CNN'in daha önce bildirdiği geri çekilme seçeneğini kamuoyu önünde tartışmıyor. Bunun yerine 60.1 milyar dolarlık yardım tasarısı üzerinde duruyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, The New York Times'ın sorularını yanıtlarken "Temsilciler Meclisi'ni ulusal güvenlik ek paketini mümkün olan en kısa sürede geçirmeye odaklanmış durumdayız" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ukrayna'nın bu paketteki kaynakların tamamına ihtiyacı var ve Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, Ukrayna'nın ihtiyaçlarını tam olarak karşılamanın başka bir yolu olmadığından, ezici bir çoğunlukla geçeceği bir oylamaya sunmalıdır."

Askeri yetkililer, yeşil ışık alır almaz Ukrayna'ya topçu mühimmatı, hava savunma önleyicileri ve diğer silahları göndermeye hazır olduklarını söylüyorlar.

Genelkurmay lojistik direktörü Korgeneral Leonard J. Kosinski Çarşamba günü Ukrayna ile ilgili bir konferansta yaptığı konuşmada "Hâlâ her gün toplanıyoruz ve onaylandıktan sonra gönderebilmemiz için gereken her şeyi takip ediyoruz" dedi.

© 2024 The New York Times Company