26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2022 19:45 | Son Güncelleme: 20.04.2022 21:51

Ukrayna ve Rusya doğu cephesinde çatışmaya başladı

Ukrayna ve Rusya ordusu 480 kilometrelik doğu cephesinde çatışmalara başladı. Çatışmanın kanlı geçmesi bekleniyor. Şimdilik el değiştiren önemli bir bölge yok. Mariupol’da ise kadınlar ve çocukların tahliyesi için geçici anlaşma sağlandı
Ukrayna ve Rusya doğu cephesinde çatışmaya başladı

Marc Santora / The New York Times

Rus kuvvetleri, güneydoğudaki Mariupol kentinde çelik fabrikasında çevrelenen Ukraynalı askerlerin birkaç saat içinde ölebilecekleri konusunda uyarıda bulundu. Rusya uzun doğu cephesi boyunca topçu ve füze saldırıları yağdırarak Ukrayna'daki saldırılarını artırdı.

Mariupol’dan kadınlar ve çocuklar tahliye edilecek

Mariupol'daki Ukraynalı askerler Rusya'nın teslim olma talebini tekrardan reddetti. Ancak kadınların ve çocukların kuşatma altındaki liman kentini tahliye etmesine izin vermek için geçici bir anlaşmaya varıldı. Çelik fabrikasının içinde barınan sivillerin bölgeden önerilen kaçış rotası aracılığıyla ayrılıp ayrılamayacakları belirsiz. 

Rusya Donbas’a asker yollamaya devam ediyor

ABD ve Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın Mariupol'un kuzeyinden Harkov'a uzanan 480 kilometrelik doğu cephesi boyunca Ukrayna kuvvetlerini ezmeyi, kuşatmayı ve ele geçirmeyi amaçladığı yeni bir saldırı başlattığını; Donbas’a asker, topçu birlikleri ve askeri teçhizat göndermeye devam ettiğini söyledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy gece yaptığı açıklamada "İşgalci ordusunun savaşa hazır birliklerinin neredeyse tamamı devletimizin topraklarında ve Rusya'nın sınır bölgelerinde yoğunlaşmış" diye konuştu.

Ayrılıkçıların kısa tarihi

Rusya Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirememesinin ardından yeniden doğuya odaklandı. Donbas’ta 2014'te başlayan çatışmalar ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerinin kurulmasıyla sonuçlanmıştı. Ukrayna kuvvetleri Rus destekli ayrılıkçılarla şiddetli çatışmaları sırasında yıllarını hendekler kazarak ve savunma mevzilerini güçlendirerek geçirdi. Şimdi, Rusya işgalini burada yoğunlaştırıyor. 

Rusya taarruza başladığının sinyalini verdiği günlerden bu yana henüz büyük bir savaş yapılmadı ve önemli bir bölge el değiştirmedi. Ancak Moskova'nın üstün silahları ve Donbas’ın daha elverişli bir arazisi kanlı bir savaşın geleceğini gösteriyor.

Diğer gelişmeler

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın yeni Rus saldırısını durdurmasına yardımcı olmak için ABD’nin daha fazla topçu göndereceğini söyledikten bir gün sonra üst düzey ABD savunma yetkilileriyle görüşme planladı. Müttefikler, Ukrayna’nın savunmasının uzun menzilli füzelere, obüslere ve silahlı insansız hava araçlarına dayanması beklenen doğudaki savaş için daha gelişmiş silahlar sağlamaya çalışıyor.

Bugün Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin en büyük çelik üreticilerinin başkanları, hevesli genç yöneticiler ve girişimcilerle Rusya ekonomisini ve ülkenin ağır yaptırımlar altındaki gelişimini tartışacak.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'dan başka ülkelere kaçan insan sayısının 5 milyonu aştığını bildirdi.

 © 2022 The New York Times Company