25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2022 10:21 | Son Güncelleme: 03.05.2022 11:13

Ukrayna'da sahte seçim hazırlığı

Üst düzey bir Amerikalı diplomat, Rusya'nın Doğu Ukrayna'da iki ve muhtemelen ülkenin güneyinde üçüncü bir bölgeyi ilhak etmeye hazırlandığı konusunda uyarıda bulundu
Ukrayna'da sahte seçim hazırlığı

Marc Santora, Shashank Bengali ve Matina Stevis-Gridneff / The New York Times

Rus kontrolündeki harap şehir Mariupol’den sivillerin ilk büyük ölçekli tahliyesi devam ederken, Batılı liderler pazartesi günü Ukrayna'ya artan agresif yardım vaatlerini eyleme geçirmek için çalışıyordu.

AB enerji ambargosuna hazırlanıyor

  • AB bu hafta Rus petrolüne ambargo uygulamaya hazırlanıyor. AB'nin enerji bakanları ülkelerinin Rus enerji kaynaklarından acilen uzaklaşmasına nasıl yardımcı olabileceklerini tartışıyordu. Avrupa'daki bazı çekincelere rağmen Macaristan gibi ülkeler ambargoyu kabul etmeye hazır görünüyor. Üyeleri uzun süredir Rus enerjisine bağımlı olan bir blok için bu ambargo bir zamanlar düşünülemez bir adımdı.

3 bölgede referandum gündemde

  • Üst düzey bir Amerikalı diplomat, Moskova'nın planlarına ilişkin son derece güvenilir haberlere atıfta bulunarak Rusya'nın Doğu Ukrayna'da iki ve muhtemelen ülkenin güneyinde üçüncü bir bölgeyi ilhak etmeye hazırlandığı konusunda uyarıda bulundu. Amerika'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı büyükelçisi Michael Carpenter, Kremlin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde büyük olasılıkla sahte seçimler düzenleyeceğini, güneydeki Herson şehrinde de benzer bir referandum yapabileceğini söyledi. 

ABD ilave 33 milyar dolarlık paketi onaylayacak

  • ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi savaşın başlamasından bu yana Kiev'i ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi olduktan günler sonra, pazartesi günü Varşova'da Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya geldi. Pelosi, Moskova’nın Batı’ya savurduğu misilleme tehditlerine rağmen Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin mümkün olan en güçlü askeri tepki ve en sert yaptırımlarla cezalandırılması gerektiğini vurguladı.  Biden hükümeti ABD'nin savaşa doğrudan askeri müdahalesini reddetti. Ancak bu hafta, Senato'nun Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'ya 33 milyar dolarlık ek askeri yardım talebini kabul etmesi bekleniyor. ABD, Afganistan'daki savaşta her yıl yaptığı gibi bu yıl da Ukrayna'ya yardım etmek için harcama yapacak

Diğer önemli gelişmeler

  • Sabah erken saatlerdeki bombardımana rağmen Ukraynalı yetkililer Mariupol'den geniş çaplı tahliyeyi sürdürme sözü verdi. Tahliye, bir zamanlar Avrupa'nın en büyük çelik fabrikalarından birinin enkazı altındaki sığınaklarda haftalardır mahsur kalan yüzlerce sivil için muhtemelen son umut olarak görülüyor.
  • Bir İngiliz istihbarat teşkilatı, savaştaki Rus kayıplarının sarsıcı olduğunu ve Ukrayna'ya konuşlandırılan işgal birliklerinin dörtte birinin muhaberede etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
  • Karadeniz limanındaki yetkililerin sokağa çıkma yasağı getirmesinden saatler sonra, Rus füzeleri altyapıyı ve en az bir dini binayı hedef alarak pazartesi günü Odesa şehrini vurdu. 
  • CIA, paylaşacak bilgileri olan Rusları arıyor. Pazartesi günü YouTube ve çeşitli sosyal medya platformlarında muhbirlerin dark web üzerinden teşkilata nasıl güvenli şekilde ulaşabileceğine dair talimatlar yayınladı.

 © 2022 The New York Times Company