19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.03.2022 17:18 | Son Güncelleme: 28.03.2022 17:40

Ukraynalı yetkililer ülkenin ikiye bölünmesinden endişe ediyor

The New York Times muhabiri Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri aktardı
Ukraynalı yetkililer ülkenin ikiye bölünmesinden endişe ediyor

Austin Ramzy / The New York Times

Rusya’nın Kiev ve diğer büyük kentlerde karşılaştığı direniş ilerlemelerini durdurdu. Rus kuvvetler şimdi Ukrayna’nın doğusunu kontrol altına almaya öncelik veriyor.

Ukraynalı yetkililer, Rusların kontrol ettiği ve etmediği bölgeler olarak ülkelerinin ikiye bölünmesinden endişe duyduklarını söyledi. Bu durum akıllara II. Dünya Savaşı sonrası Almanya ve Kore örneklerini getirdi.

Ancak Rusların Ukrayna genelindeki saldırıları devam ediyor. Ukrayna ordusu, dün erken saatlerde Kiev’de büyük patlamalar yaşandığını ve Rus kuvvetlerin başkentin doğusu ve kuzeybatısındaki bölgeleri ve anayolları ele geçirmeye çalıştığını açıkladı.

İngiliz Savunma Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, Rus donanmasının Ukrayna'nın Karadeniz kıyısını abluka altına alarak deniz ticaretinden etkin bir şekilde izole ettiğini ve "Ukrayna genelindeki hedeflere" giden gemilerden ara sıra füzeler fırlattığını söyledi.

Zelenskiy "Geri çekilebilirsiniz" dedi

Savunma analistleri, güney Ukrayna'daki Mariupol’un haftalarca süren Rus bombardımanından sonra düşebileceğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy pazar günü yaptığı açıklamada, şehri savunan Ukrayna güçleriyle sık sık görüştüğünü ve hayatta kalmaları risk altındaysa onları geri çekilmeye teşvik ettiğini söyledi. Askerlerin sivil, ölü ve yaralıları terk etmek istemedikleri için kaldıklarını söyledi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin Türkiye'de yeniden başlaması bekleniyor. Önceki toplantılarda savaşın sona erdirilmesi yönünde çok az ilerleme sağlanmıştı. Zelenskiy, pazar günü geç saatlerde çevrimiçi olarak yayınlanan bir konuşmada ülkesinin güvenlik garantisinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasını talep etmeyi sürdürdüğünü söyledi.

Zelenskiy, Rus yetkililerin pazar günü kendisi ile yapılan bir röportajı yayınlamaları halinde Rus gazetecilere karşı yasal işlem yapma tehdidinde bulunmasını eleştirdi. Röportajı yalnızca ülke dışından bazı gazeteciler yürüttü, Rusya'daki gazeteciler bir rol almadı. Ukrayna lideri konuyla ilgili olarak “Bu kadar trajik olmasaydı gülünç olurdu. Kendi devletlerinde ifade özgürlüğünü yok ettiler ve komşu devleti yok etmeye çalışıyorlar. Böyle bir tepki varsa, o zaman her şeyi doğru yapıyoruz. Demek ki gerginler” dedi.

Şehir yetkilileri, Kiev'deki okulların pazartesi günü çevrimiçi olarak yeniden açılacağını açıkladı. Öğretmenler, halihazırda Rus işgalinden baskı altında olan öğrencilere hafif iş yükleri vermeye teşvik ediliyor.

© 2022 The New York Times Company