19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 06.09.2024 00:04

Ukrayna'nın doğusu Rusya'nın ana hedefi

Kiev, Ukrayna'nın doğusunda giderek zayıflayan savunma hatlarını güçlendirmek için takviye kuvvetler gönderirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü bölgeye yönelik tehditlerini arttırdı ve Moskova'nın bölgedeki taarruzunu ordusunun birincil hedefi olarak nitelendirdi
Fotoğraf: Nicole Tung/The New York Times
Fotoğraf: Nicole Tung/The New York Times

Marc Santora - Anton Troianovski / The New York Times

Vladivostok'ta düzenlenen uluslararası bir konferansta konuşan Putin, ordusunun Donbas'ın doğusundaki zorlu ilerleyişini Ukrayna'nın başarısız askeri stratejisinin bir kanıtı olarak göstermeye çalıştı. Ukrayna'nın Kursk bölgesinde yüzlerce kilometrekarelik Rus topraklarını ele geçirmesini ise zaman içinde üstesinden gelinecek bir durum olarak değerlendirdi.

Putin, Ukrayna'nın Kursk taarruzuna “oldukça büyük ve iyi eğitimli birlikler” konuşlandırarak hata yaptığını söyledi.

Putin konferansta şunları söyledi: “Düşmanın amacı bizi tedirgin ve endişeli hale getirmek, birlikleri bir bölgeden diğerine aktarmak ve başta Donbas olmak üzere kilit bölgelerdeki taarruzumuzu durdurmaktı. İşe yaradı mı yaramadı mı? Hayır”

Ukrayna'nın hedefi pazarlıkta elini güçlendirmek

Analistler, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik saldırısının tek amacının asker kaydırmak olmadığını belirterek, bunun bir moral desteği sağladığını ve Ukrayna'nın gelecekteki ateşkes görüşmelerinde kullanabileceği bir tampon bölge yarattığını kaydetti. 

Putin ise “Düşman kilit bölgelerde kendini zayıflattı ve birliklerimiz saldırı operasyonlarını hızlandırdı” açıklamasında bulundu. Putin, “En önemlisi, taarruzumuzu engellemeye yönelik hiçbir eylem gerçekleşmiyor” diye ekledi.

Tahliye giderek zorlaşıyor

Donbas'taki durum, özellikle kuşatma altındaki Pokrovsk kentinde Ukrayna için giderek daha zor bir hal aldı. Çatışmalardan kaçan ailelerle dolu son tahliye treni bu hafta şehirden ayrıldı ve yetkililer Perşembe günü şiddetli Rus bombardımanı nedeniyle seferlerin süresiz olarak askıya alınacağını duyurdu.
Askeri yöneticiler, aralarında 1000'den fazla çocuğun da bulunduğu 26 binden fazla sivilin artık otomobil, otobüs ve yaya olarak tahliye edilmek zorunda kalacağını söyledi.

Rus güçleri, bir önceki saldırıya öncülük ettiği 2014 yılından bu yana Donbas'ın tamamını ele geçirmeye çalışıyor. Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalini başlattıktan ve bölgeyi ele geçirmek için cephaneliğindeki neredeyse tüm konvansiyonel silahları kullandıktan 30 ay sonra Kremlin henüz bölgedeki en önemli şehirlerden bazılarının kontrolünü ele geçiremedi.

Geçtiğimiz sonbahardan bu yana doğu cephesinde aralıksız saldırılar düzenleyen Rusya, Ukrayna ve Batılı ülkelerin tahminlerine göre bazen günde 1000 kadar askerini kaybederken yalnızca sınırlı kazanımlar elde etti.

Ukrayna'nın geçen ay Kursk operasyonunu başlatmasından çok önce Ruslar, Ukrayna güçleri için hayati bir lojistik merkez olan Pokrovsk yönünde önemli ilerlemeler kaydediyordu. Altı aydan fazla süren şiddetli çatışmaların ardından Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın bölgedeki savunma merkezinin yaklaşık 20 mil derinliğine uzanan ve Pokrovsk'un yaklaşık 5 mil uzağında sona eren büyük bir çıkıntı oluşturmayı başardı.

Tehlike öngörülemez noktaya geldi

Bu ilerleme Ukrayna'nın üstesinden gelmeye çalıştığı yeni tehlikeler yarattı. Çıkıntının kuzeyinde Ukraynalılar, Rusya'nın Ukrayna'nın bir başka kalesi olan Chasiv Yar'a doğru ilerlemesini engellemeyi başardı. Yakınlardaki bir başka kale olan Toretsk'teki kanlı şehir çatışmaları Rusların bu yöndeki ilerleyişini yavaşlattı. Ancak durum öngörülemez olmaya devam ediyor.

Ruslar güneyde, Donbas'ın genel savunmasında kritik rol oynayan iki kasaba olan Kurakhove ve Vuhledar'a yönelik saldırılarını hızlandırdı. Bu kalelerin düşmesi, bölgedeki genel savunmanın daha geniş çapta çökmesine yol açabilir.

Analistler Ukrayna'nın Kursk'taki cesur askeri hamlesinin son 18 ayda belki de hiç olmadığı kadar dinamik bir savaş alanı yarattığını kaydetti.

Foreign Affairs'de yayınlanan bir değerlendirmede Michael Kofman ve Rob Lee, “Ukrayna; Rus güçlerini doğudan uzaklaştırarak 750 millik cephenin diğer kısımlarının çökmeyeceğine, Kursk'ta çok sayıda asker ve teçhizat kaybetmeyeceğine ve Kursk'taki operasyonlarından elde edeceği faydaların başka yerlerdeki maliyetlerden daha ağır basacağına oynuyor” diye yazdı.

Kursk taaruzu Ukrayna'nın doğu cephesini rahatlatır mı?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kursk taarruzunun doğu cephesindeki baskıyı hafifleteceğini umduğunu söyledi. Ancak bu stratejinin başarısı belirsiz. Kremlin, Ukrayna'nın Kursk taarruzunu engellemek için Rus birliklerini doğudan uzaklaştırmak yerine, askerlere ve diğer birliklere güveniyor gibi görünüyor.

Putin'in savaşta izlediği yeni yol haritası Ukrayna'nın kritik altyapısını vurarak, ekonomiyi daraltarak ve füze ile insansız hava aracı saldırılarıyla halkı köşeye sıkıştırarak Ukrayna'nın gücünü kırabilir.

Bu taktikler, Salı günü Poltava'da 53 kişinin ölümüne ve yaklaşık 300 kişinin yaralanmasına neden olan füze saldırısı da dahil olmak üzere, son 10 gün içinde Ukrayna şehirlerine yapılan bir dizi yıkıcı saldırıda açıkça görüldü.

Zelenskiy'nin Ukrayna'nın zafere nasıl ulaşabileceğine dair kendi vizyonu var ve planını bu ayın sonlarında ABD'ye seyahat ettiğinde ABD Başkanı Joe Biden'ın yanı sıra eski Başkan Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e de sunacağını söyledi.

Hedefimiz Rusya'yı savaşı sona erdirmeye zorlamak

Zelenskiy bu hafta NBC News'e verdiği bir röportajda “Kendi payımıza, kesinlikle savaşın sona ermesini istiyoruz” dedi ve zafer planının tamamen Rusya'yı savaşı sona erdirmeye zorlamayı amaçladığını söyledi.

Zelenskiy, bunun da ancak Rusya'nın savaşın maliyetini doğrudan hissetmesini sağlayarak ve Kursk'a yapılan saldırının gerekçelerini açıklayarak mümkün olabileceğini söyledi.

Ukrayna'nın bu harekatı, Rusya'nın derinliklerini vurmak için uzun menzilli silahların kullanılmasını yasaklayan ABD politikasında bir değişikliğe yol açmadı. Zelenskiy ve yakın çevresindeki üyeler bu izni almak için durmaksızın lobi yaptılar.

Zelenskiy, bu hafta kabinedeki revizyonun hem içeride hem de dışarıda mücadeleye yeni bir enerji getirme çabasının bir parçası olduğunu söyledi.

Ancak bu revizyon büyük ölçüde üst düzey pozisyonların, siyasi yükselişlerini Zelenskiy'e borçlu olan yetkililerle doldurulmasıyla sonuçlandı ve Ukrayna'nın stratejik hedeflerini gerçekleştirme biçiminde büyük değişiklikler yapılması pek olası görünmüyor.

© 2024 The New York Times Company