26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2022 17:45 | Son Güncelleme: 09.05.2022 18:11

Vladimir Putin'in Zafer Günü mesajında dikkat çeken ayrıntılar

Vladimir Putin, Zafer Günü konuşmasında savaşın gidişatı hakkında değişiklik sinyali vermedi. Rus liderin Ukrayna'da zafer ilan etmemesi ve nükleer savaş tehditlerine yer vermemesi dikkat çekti
Vladimir Putin'in Zafer Günü mesajında dikkat çeken ayrıntılar

Neil MacFarquhar, Anton Troianovski ve Shashank Bengali / New York Times

  • Başkan Vladimir Putin bugün düzenlenen yıllık Zafer Günü anmalarının açılışında, zırhlı araçların ve tören üniformaları giyen askerlerin arasında konuştu. Ukrayna işgalini hatalı bir şekilde Avrupa’daki Nazizm’e karşı bir mücadele olarak tasvir eden Putin, Rus ordusunu vatan adına savaştıkları için selamladı.

Nazi iftirası

Ukraynalı askerlere savaş boyunca yaptığı gibi 'Naziler' diye iftira atan Putin, askeri operasyonda herhangi bir değişiklik ilan etmedi. Ancak Kızıl Meydan'ndaki askeri geçit töreni sırasında, Rusya'nın Nazi Almanya'sını yenilgiye uğratmaktan duyduğu gururu Ukrayna işgaline destek çekmek için kullanmayı denedi.

Savaşın bedelini kabul etti

Rus liderin Ukrayna'da zafer ilan etmemesi dikkat çekti. Ordusunun defalarca tökezlediği ve şu an giderek daha kanlı bir açmaza kilitlendiği iki ayı aşkın savaşın sona ermediğini ima etti. Aynı zamanda üstü kapalı nükleer savaş tehditlerini de yinelemedi.  Savaşın bedeli hakkında ender açıklamalarından birini yapan Putin, "Her askerin ölümü hepimiz için bir keder" dedi ve hükümetinin hayatını kaybedenlerin ailelerine her türlü desteği sağlayacağına dair söz verdi.

Zelenskiy’den Putin’e Hitler benzetmesi

  • Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bugün yayınlanan konuşmasında Putin'in tarih okumasını reddetti. Rus liderin savaşının "Bugün Hitler rejiminin korkunç suçlarını tekrarladığını" söyledi.

Ukrayna karşı saldırıda

  • Rus kuvvetleri yeni topraklar ele geçiremese de bugün Luhansk bölgesi boyunca füze ve topçu saldırılarıyla doğu ve güney Ukrayna'daki baskısını artırdı. Analistler, ABD ve müttefiklerinden daha fazla silahla desteklenen Ukrayna kuvvetlerinin doğuda şiddetli bir karşı saldırı başlattığını, Rus güçlerini Harkov şehri çevresindeki bölgeye yeniden mevzilenmeye zorlayarak başka yerlerde durdurulmuş operasyonları güçlendirmelerini engellediğini söyledi.

Diğer önemli gelişmeler:

  • Ukrayna, 9 Mayıs’ı kasvetli bir şekilde kutladı. Çelenk koyma törenleri, konserler ve pikniklerin çoğu sıkıyönetim tarafından iptal edildi.
  • ABD First Lady’si Jill Biden, pazar günü batı Ukrayna'ya yaptığı habersiz bir ziyaretin ardından Başkan Joe Biden'ı aradığını ve Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesi için çağrıda bulunduğunu söyledi.
  •  G7 liderleri pazar günü Zelenskiy ile gerçekleştirdikleri sanal toplantıda Rus petrolünü yasaklama veya aşamalı olarak durdurma sözü verdi.
  • Rusya'nın güney Ukrayna'da ele geçirdiği bölgelerde, Kremlin kontrol kurma çabalarını yoğunlaştırdı. Güvenliği artıran Rus kuvvetleri yol levhalarını değiştiriyor ve interneti Rus sunucuları üzerinden yönlendiriyor.

 © 2022 The New York Times Company