29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2024 23:45 | Son Güncelleme: 05.02.2024 23:51

Yapay zeka Google çalışanlarını işten soğuttu

Üretken yapay zeka dünyayı değiştirmeye başladığı gibi teknoloji devlerini de dönüştürüyor. Ancak bu dönüşüm sancılı bir şekilde yaşanıyor ve Google dahil pek çok dev şirkette çalışanlar işinden oluyor. The New York Times, işten çıkarma dalgasıyla yüz yüze olan Google'daki gergin ofis ortamını yazdı
Cambridge'de bulunan Google ofisleri 31 Ocak 2024'te işten çıkarmalarla sarsıldı. Yıl boyunca devam etmesi beklenen çıkarmalar, Silikon Vadisi'nin tartışmasız en coşkulu işyerinde kasvetli bir hava yarattı. (Fotoğraf: Sophie Park/The New York Times)
Cambridge'de bulunan Google ofisleri 31 Ocak 2024'te işten çıkarmalarla sarsıldı. Yıl boyunca devam etmesi beklenen çıkarmalar, Silikon Vadisi'nin tartışmasız en coşkulu işyerinde kasvetli bir hava yarattı. (Fotoğraf: Sophie Park/The New York Times)

Nico Grant / The New York Times

Diane Hirsh Theriault'un iş arkadaşı, Ekim ayında öğle yemeğinden Google'ın Massachusetts'teki ofisine döndüğünde, çalışma kartının turnikeyi açamadığını gördü. Bunun işten çıkarıldığına dair bir işaret olduğunu hemen fark etti.

Hirsh Theriault kısa süre sonra Cambridge'deki Google News mühendisi arkadaşlarının çoğunun da işlerini benzer şekilde kaybettiğini öğrendi. Bir şirket sendikası, haber (Google News) bölümündeki 40'tan fazla kişinin işten çıkarıldığını, ancak bunların bir kısmına daha sonra Google içinde başka yerlerde iş teklif edildiğini söyledi.

Çalışanlar tedirgin

Hirsh Theriault'un yaşadığı deneyim, bir yıl süren önemli işten çıkarmaların ardından son aylarda yapılan kesintilerin çalışanları tedirgin ettiği Google'da giderek yaygınlaşıyor. İşten çıkarmaların projeleri yavaşlattığını ve çalışanların mesai saatlerini işten çıkarmalarla ilgili konuşarak geçirmelerine yol açtığını söyleyen 10 mevcut ve eski Google çalışanı, yürüttükleri işleri hakkında samimi bir şekilde konuşabilmek için isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Google logosu 30 Ocak 2024'te şirketin Manhattan'daki ofislerinin karşısındaki bir restoranın penceresine yansıyor. Google'ın işten çıkarmaları diğer bazı büyük teknoloji şirketlerindekinden daha az oldu ancak kesintiler şirketin işleyişinde daha geniş çaplı değişikliklere eşlik etti. (Fotoğraf: George Etheredge/The New York Times)

 

Dahası, işten çıkarmalar uzun zamandır Google'da çalışmayı tanımlayan anlatıyı değiştirdi. Burası bir dönem bir iş ofisinden çok, yaratıcılığın ve kalıpların dışında düşünmenin teşvik edildiği bir ortam sağlıyordu. Google ofisi çalışmak için eğlenceli ve farklı bir yerdi.

Geleceğe hazırlık için 12 bin çalışan çıkarıldı

Google CEO'su Sundar Pichai bir yıldan uzun bir süre önce şirketin 12 bin kişiyi ya da işgücünün yüzde 6'sını işten çıkaracağını söylemiş ve bunu "geleceğe hazırlanmak için zor bir karar" olarak tanımlamıştı.

Pichai'nin yıl boyunca çok daha küçük çaplı işten çıkarmalar olabileceğini söylediği bu kesintiler bu yıla da sarktı. Ocak ayının başından bu yana şirket; reklam satış bölümünü, YouTube'u ve Google Asistan bölümünü içine alarak 1000'den fazla kişiyi işten çıkardı.

İşten çıkarmaların arkasında yapay zeka mı var?

Google'ın ana şirketi Alphabet, yapay zekâya yaptığı yatırımın karşılığını alabilmek için giderlerini azaltmaya çalıştığını açıkladı. Google sözcüsü Courtenay Mencini, Google'ın bürokrasi katmanlarını azaltmaya çalıştığını ve böylece çalışanların şirketin en büyük önceliklerine odaklanabileceğini söyledi. Şirket, kendi çapında bir işten çıkarma yapmadığını ve yeniden yapılanmaların normal iş akışının bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi.

Google News'te yazılım mühendisi olarak çalışan Diane Hirsh Theriault
(Fotoğraf: Sophie Park/The New York Times)

 

Pichai 17 Ocak'ta çalışanlara gönderdiği bir notta, "Gerçek şu ki, bu yatırımın kapasitesini yaratmak için zorlu seçimler yapmak zorundayız" dedi ve ekledi: "Bazı bölümler için bu, rollerin yeniden düzenlenmesi ve bazı durumlarda ortadan kaldırılması anlamına geliyor"

Ofiste yüzler asık

Çalışanlar, iş yerindeki havanın gergin olduğunu ve çalışanların pek çoğunun asık suratlı göründüğünü söylüyor. Google, yapay zeka ürünleri geliştirmek ve Microsoft ve OpenAI gibi rakiplerine ayak uydurmak için vites yükseltirken, şirketin teknolojisini oluşturan bazı insanlar kendilerini daha az önemli hissediyor.

Hirsh Theriault LinkedIn'de yazdığı bir yazıda artık binaların saat 16:30 sularında yarı yarıya boş olduğunu belirtirken, sözlerine şöyle devam etti: "Ben de dahil olmak üzere, eskiden işlerimizi tamamlamak için ya da can sıkıntısından akşamları ve hafta sonları seve seve ofiste kalırdık ve ekstra iş yapardık. Ancak bu durum değişti ve ofisler boş" 

Google'daki çıkarmalar Amazon'a göre daha düşük

Google'ın işten çıkarmaları Meta gibi diğer bazı büyük teknoloji şirketlerindeki işten çıkarmalardan görece daha az oldu. Alphabet'in toplam işgücünün yüzdesi olarak bakıldığında işten çıkarmalar, Xerox ve canlı yayın platformu Twitch gibi şirketlerdeki son kesintilerden çok daha küçük ölçekte gerçekleşti. Google'ın tam zamanlı işgücü 2023 yılı sonunda 182 bin 502 idi ve 2022 yılı sonuna kıyasla sadece yüzde 4 oranında azalma görüldü. Salı günü şirket, 2023'ün son çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 52 artışla 20,7 milyar dolar kâr elde ettiğini açıkladı.

İletişim zayıf

Ancak Google'ın işten çıkarmaları, çalışma gruplarını yeniden düzenlerken ve yönetim katmanlarını kaldırırken şirketin işleyişinde daha geniş çaplı değişikliklere eşlik etti. Çalışanlar yeniden yapılanmanın düzensiz bir şekilde yürütüldüğünden ve iletişimin zayıf olduğundan şikayet ediyor.

Ocak ayında işten çıkarmalar yeniden başladığında, İsviçre'deki bir Google çalışanı, işten çıkarmaların nerede yapıldığına dair çok az şey paylaşıldığı için çalışanların bu süreci kolay bir şekilde takip etmeleri için özel bir sayfa açtı. Çalışanlar, haber raporları, sosyal medya ve ofis dedikodularının yanı sıra bu özel sayfanın da işten çıkarılma sürecinde önemli bir bilgi kaynağı haline geldiğini söyledi.

Google çalışanları uzun bir süre deneysel projeler üzerinde çalışmaya teşvik edildi. Ancak adlarının açıklanmaması koşuluyla konuşan dört çalışan, deneysel bir şeyler yapmanın geçen yıl riskli olduğunu kanıtladığını söyledi. Şirket, yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye çalışan şirket içi kuluçka merkezi Area 120'yi kapattı.

 

Geçen yaz işten çıkarılan Breheny, "Sizi Google'a götüren şey tutkuydu. Bir şeyler yaparken eğlenebiliyordunuz. Uzun süre böyle kaldı" şeklinde konuştu.

© 2024 The New York Times Company