27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2022 14:54 | Son Güncelleme: 07.05.2022 15:09

Yüksek enflasyon sürerken Fed yetkilileri savunmada

Fed’in enflasyonu tahmin edememesi ve ağır hamleleri merkez bankasını eleştirilerin odağına oturttu. Ekonomiye zarar vermeden enflasyonu dizginlemeye çalışan Fed, ileride faizi tekrardan artıracak gibi görünüyor 
Yüksek enflasyon sürerken Fed yetkilileri savunmada

Jeanna Smialek / The New York Times

Federal Rezerv yöneticisi Christopher Waller, cuma gecesi rahatsız edici bir görevle karşı karşıya kaldı. Önde gelen akademik iktisatçılarla dolu bir konferansta, "Para Politikası Eğrinin Arkasında Nasıl Kaldı ve Nasıl Geri Dönülür?" isimli bir konuşma yaptı.

ABD’nin para politikasını belirleyen Fed yetkilileri, enflasyon son 40 yılın en yüksek hızında yükselirken kendilerini savunmada buldu. Cuma günkü Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü'ndeki olay, Fed'in son politikalarına ilişkin artan şüpheciliğin henüz en net ifadesiydi.

Fed baskı altında

Fed faiz oranlarını yükseltiyor. Çarşamba günü faiz oranlarını 2000'den bu yana en büyük artışla yükseltti. Ancak cuma günü önde gelen iktisatçılar, yüksek hükümet harcamalarının tüketici talebini artırmasıyla enflasyonun 2021'de daha yüksek olacağını geç anladıkları için merkez bankacılarını kınadı. İktisatçılar, Fed’i duraksayarak tepki vermekle eleştirdi. Bazıları, merkez bankasının hala çekingen davrandığını düşünüyor.

Hızlı karar almak zor

Waller, Fed'in geçen yıl aldığı kararları savundu. Pek çok enflasyon tahmincisi 2021 fiyat patlamasını tahmin etmekte başarısız oldu. Waller, Eylül ayında enflasyonun bir sorun olduğu netleşince Fed’in politika desteğini kaldırmaya yöneldiğine dikkat çekti.

Enflasyonun çoğu meslektaşından biraz daha yüksek olacağını tahmin eden Waller, "Fed, 2021 sonlarında kendini gösteren enflasyonun gücünü hafife alma konusunda yalnız değildi" dedi. Fed'in politika belirleme komitesinin, büyüklüğü göz önüne alındığında fikir birliğine varmasının süre aldığını söyledi. Fed’in 12 bölge başkanı ve Washington’da yedi valisi var.

Enflasyon tahmin edilebilirdi

Waller, "Üyeler karar birliğine varmak için uzlaşmak zorunda. Yani bu süreç politikada daha kademeli değişikliklere yol açabilir" diye konuştu. Bu tür açıklamalar şimdiye kadar Fed'i pek korumadı. Eski Harvard başkanı ve Hazine sekreteri Larry Summers cuma günü erken saatlerde, hükümetin ağır harcamalar yapması nedeniyle ekonomik bir aşırı ısınmanın tahmin edilebilir olduğunu öne sürdü. Eski bir Fed valisi Kevin Warsh, enflasyonu "Amerikan halkı için açık ve mevcut bir tehlike" olarak nitelendirdi ve Fed'in tepkisinin yavaş olduğunu belirtti.

Faiz artışı yeterli mi?

Enflasyon baskıları artmaya başladıkça Fed çok ağır tepki verdiği için ateş altında kaldı. Ancak hızlı fiyat artışlarını yakalayıp yeniden kontrol altına almak için oranların ne kadar hızlı ve ne kadar artması gerektiği konusunda yeni bir tartışma gelişiyor.

Fed bu hafta faiz oranlarını yarım puan artırdı ve daha fazlasının geleceği tahmin ediliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, yetkililerin 0,75 puanlık daha büyük bir hamleyi tartışmadıklarını söyledi. Bu da merkez bankacılarının büyümeyi aniden durdurup ekonomiyi şok altına sokmadan enflasyonu kontrol etmeyi umduklarını gösteriyor.

Ekonomik büyümeyi yavaşlatmak istemiyorlar

Minneapolis Federal Rezerv Bankası başkanı Neel Kashkari cuma günkü yazısında, "Arz kısıtlamaları hızlı bir şekilde gevşerse, politikayı nötr hale getirmemiz veya enflasyonu geri getirmek için mütevazı bir şekilde üzerine çıkmamız gerekebilir" dedi. Nötr, ekonomiyi ne canlandıran ne de yavaşlatan politika ortamını ifade ediyor. Yetkililer, enflasyon düşmeye başlamadığı takdirde agresifleşeceği, olası işsizliği artıracağı ve resesyona neden olacağı konusunda netler.

© 2022 The New York Times Company