15 Mart 2025, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.02.2025 11:34 | Son Güncelleme: 06.02.2025 15:53

"Yüksek tehlikeli" olarak belirlendiler: ABD'de 10 göçmen El Kaide şüphelilerinin hapishanesine gönderildi

ABD'de Trump yönetimi "yüksek tehlike unsuru" olarak nitelendirdikleri 10 göçmeni Guantanamo Körfezi'nde El Kaide üyesi olmakla suçlanan kişilerin tutulduğu hapishaneye gönderdi. Tehlikeli bulunan kişiler, Guantanamo'ya gönderilen diğer göçmenlerden ayrı tutulacak
Guantanamo Körfezi'ndeki Camp 6 hapishanesinden boş bir hücre (Doug Mills/NYT)
Guantanamo Körfezi'ndeki Camp 6 hapishanesinden boş bir hücre (Doug Mills/NYT)
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Hamed Aleaziz, Eric Schmitt ve Carol Rosenberg / The New York Times

ABD savunma yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Trump yönetimi çete bağlantılarından şüphelenilen 10 göçmeni, Küba'daki Guantánamo Körfezi'nde El Kaide üyesi olmakla suçlanan kişilerin tutulduğu aynı hapishanede tutuyor.

Pentagon, bu açıklamayı, ABD güçlerinin Başkan Donald Trump’ın talimatı doğrultusunda üsse göçmenler için bir çadır kent hazırladığı sırada yaptı. Savunma Bakanlığı, salı günü üsse getirilen ilk 10 göçmenin, hazırlanan alana yerleştirilmek için fazla tehlikeli olduğunu belirtti.

Söz konusu kişiler, terör şüphelileri ve mahkumlarının bulunduğu askeri hapishanenin boş bir bölümüne yerleştirildi. Bu alan, diğer sınır dışı edilenlerin İç Güvenlik Bakanlığı tarafından tutulacağı bölgeden uzak bir noktada bulunuyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, çarşamba günü yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin Tren de Aragua adlı Venezuelalı bir çetenin üyeleri olduğunu belirtti. ABD hükümeti, geçen yıl bu çeteyi insan kaçakçılığı ve diğer suç faaliyetleri nedeniyle “uluslararası suç örgütü” olarak nitelendirmişti. Çetenin kökeni, Venezuela’daki bir hapishaneye dayanıyor.

ABD hükümeti uzun süredir Guantánamo Körfezi’nde göçmenleri tutuyor; bunlar genellikle denizde yakalanan Kübalılar ve Haitililer oluyor. Ancak savaş esirleri her zaman göçmenlerden ayrı tutuldu. Göçmenler İç Güvenlik Bakanlığı’nın, El Kaide şüphelileri ise Savunma Bakanlığı’nın gözetimi altında bulunuyor.

Trump'ın Guantanamo kararı

ABD içinde bulunan göçmenleri Guantánamo üssüne taşıma kararı, Trump’ın ülke genelinde sınır dışı işlemlerini ve göçmenlik denetimlerini artırdığı bir dönemde geldi. Trump, geçen hafta üste bulunan küçük çaplı 120 yataklı merkezin kapasitesinin 30 bin sınır dışı edileni barındıracak şekilde genişletilmesi talimatını verdi.

Salı akşamı, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi, sosyal medyada paylaştığı bir videoda, söz konusu kişilerin Teksas’ın El Paso kentinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-17 uçağına bindirildiğini gösterdi.

“Guantánamo Körfezi’ne uçuşlar başladı” ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, “En tehlikeli suçluların ülkemizde yeri yok” denildi.

Göçmenlik yetkilileri, ABD genelinde özel hapishanelerde ve yerel cezaevlerinde yaklaşık 40 bin göçmeni gözaltında tutuyor. Ancak Trump, geçen hafta Guantánamo’nun kullanılmasının gözaltı kapasitesini iki katına çıkarabileceğini öne sürdü.

Göçmenlerin tesiste ne kadar süre tutulacağı ve sonraki süreçte nereye gönderilecekleri henüz netlik kazanmazken, ABD’li yetkililer  söz konusu kişilerin ya kendi ülkelerine ya da “uygun bir başka varış noktasına” gönderileceğini belirtti.

Savunma Bakanlığı, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bu 10 yüksek tehdit unsuru şu anda boş gözaltı tesislerinde tutuluyor” dedi. “ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi, bu kişilerin kendi ülkelerine veya uygun bir başka varış noktasına sevk edilene kadar güvenli bir şekilde gözaltında tutulmasını sağlamak amacıyla bu önlemi alıyor.”

Venezuelalılar, ortak yemek ve dinlenme alanlarına sahip, 200 hücreli orta güvenlikli bir hapishane binası olan Camp 6’da tutuluyor. Pentagon, bu 10 kişinin Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi’nin gözetimi altında olduğunu belirtti.

Söz konusu tesis, üssün nüfusun yoğun olduğu tarafında, ABD güçlerinin göçmenler için çadır kampları inşa ettiği alandan oldukça uzakta bulunuyor. İki bölge, Guantánamo Körfezi ile birbirinden ayrılıyor.

Venezuelalıların tutulduğu hapishane binası, Camp 5 olarak adlandırılan, 75 hücreli daha küçük bir maksimum güvenlikli hapishanenin hemen yanında bulunuyor. Çarşamba itibarıyla, Pentagon’un 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlananlar ve terörle mücadele kapsamında uzun süredir tutulan diğer mahkumlar da dahil olmak üzere toplam 15 savaş esirini burada tuttuğu belirtildi.

© 2025 The New York Times Company