26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2022 11:52 | Son Güncelleme: 15.03.2022 12:22

Yüzlerce kişi Mariupol’daki ablukadan kaçtı, on binlercesi hala mahsur

Ukrayna’nın Mariupol şehrinde tahliyeler devam ediyor ancak temiz su ile yiyeceğe ulaşamayan hatta ısınmaya ulaşamayan ve kurtulmayı bekleyen 400 bin kişi daha var
Yüzlerce kişi Mariupol’daki ablukadan kaçtı, on binlercesi hala mahsur

Maria Varenikova ve Marc Santora / The New York Times

Yerel hükümet pazartesi günü yüzlerce insanın kuşatma altındaki Ukrayna şehri Mariupol'dan araba ile kaçtığını açıkladı. Siviller kaçarken yiyecek, su ve ilaç taşıyan bir araç konvoyu şehrin etrafındaki şiddetli çatışmadan güvenli bir yol bulmaya çalışıyordu. Hala Mariupol'da yaşayanların akrabaları kaçmanın hayatta kalmak için en iyi ve belki de tek şans olduğunu söyledi.

"Şehir şimdi tamamen yıkılmış durumda"

Ebeveynleri Mariupol'da bulunan aktivist Olexander Kryvoshapro, "İnsani yardım konvoyunun büyük bir yardım olacağını düşünmüyorum. Çok fazla insan hala orada. Bir zamanlar güzel, büyük ve sürekli gelişen bu şehir şimdi tamamen yıkılmış durumda. Artık orada yaşamak mümkün değil. Tüm insanların tahliye edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

400 bin kişi mahsur kalmış durumda

Isı, yiyecek ve temiz su olmadan ikinci haftaya giren şehirde tahminen 400 bin kişi mahsur kalmış durumda. Şiddetli çatışmalar sırasındaki şehre ulaşma ve insanları tahliye etme girişimleri, günden güne başarısız oldu.

Rusya şehri haftalardır kuşatmış durumda

Yetkililer, pazartesi günü yola çıkan konvoyun 100 ton yardım malzemesi taşıdığını söyledi. Rusya, Azak Denizi'ndeki büyük bir sanayi merkezi olan şehri haftalardır kuşatıyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin yüz binlerce insana yardım etmek için acil bir ateşkes çağrısı yapmasına yol açan insani bir felaket yaşanıyor.

Su, yiyecek ve ısınmaya erişim yok

Şehirde temiz suya, yiyeceğe veya ısınmaya erişim yok. ICRC, "Sivillerin ve savaşçıların cesetleri enkaz altında veya düştükleri yerde, açıkta kalmış durumda" açıklaması yaptı. Ukrayna hükümeti pazar günü 2 binden fazla insanın öldüğü tahminde bulundu. Bu rakam, sadece bir gün önceki tahminin neredeyse iki katı.

Kaçışlar gizli tutuldu

Ukraynalı yetkililere göre, pazartesi sabahı kaçmayı başaran yüzlerce kişi 160 araçla şehri terk etti. Kaçışları güvenli bir mesafe kat edilene kadar gizli tutuldu. Pazartesi öğleden sonra hala hareket halindeydiler, tam konumları ve rotaları ise korunan bir sır.

Toplu mezarlar kullanıyor

Grubun ilk yardım ve barınma imkanlarının sağlanacağı Zaporijya şehrine varması bekleniyor. Eğer oraya ulaşırlarsa, bu bir umut ışığı olacak. Mariupol'da toplu mezarlar artık ölüleri gömmek için kullanılıyor ve uluslararası yardım grupları çok sayıda insanın açlığın eşiğinde olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Tüm iletişim kopmuş durumda

Ancak neredeyse tüm iletişimin kopması, şehirde neler olup bittiğine dair doğru bilgi almayı son derece zorlaştırıyor. Kryvoshapro, içerideki insanlarla temasının her gün sinyal bulabilecekleri tehlikeli bir yere gittiklerinde birkaç saniye sürdüğünü söyledi.

Pazartesi sabahı, bazı olumlu haberler aldı: “Arkadaşlarım bugün aileme biraz ekmek getirebildi. Yani sabah 10 itibariyle, hayatta olduklarını biliyorum." Ardından, ailesiyle temasa geçebildiği için şanslı olduğunu, pek çok kişinin artık iletişim kuramadığını vurguladı. 

Konvoy şehre varsa bile yardım gerecek

Mariupol'dan gelip şu anda Zaporijya'da bulunan Halyna Odnoroh, pazartesi günü kaçan insanların birinden haber aldığını söyledi. Odnoroh, “Oradaki sürücülerden biri meslektaşımın arkadaşı. Tek söyleyebildiği, hareket etmeye ve denemeye devam ettikleri” diye konuştu.

Anlaması en zor kısmın, hayatta kalmak için mücadele eden çok sayıdaki insan olduğunu da sözlerine ekledi. Konvoy şehre varsa bile, yüz binlerce kişinin hala acil yardıma ihtiyacı olacak.

©️ 2022 The New York Times Company