23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2022 21:49 | Son Güncelleme: 01.03.2022 22:44

Zelenskiy: Putin savaş suçu işliyor

Ukrayna'dan gelen mülteciler, Polonya Przemysl'de marketin önünde toplandı - 28 Şubat 2022 (Fotoğraf: Maciek Narbdalik/The New York Times)
Ukrayna'dan gelen mülteciler, Polonya Przemysl'de marketin önünde toplandı - 28 Şubat 2022 (Fotoğraf: Maciek Narbdalik/The New York Times)

Valerie Hopkins, Andrew E. Kramer, Marc Santora ve Michael Schwirtz/The New York Times

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’yı savaş suçu işlemekle itham etti. Başkan, Rusya’nın kasıtlı bir şekilde sivilleri hedef aldığını belirtirken, 65 kiometrelik bir konvoy oluşturan Rus tank ve araçları salı sabahı Kiev’in kuzeyinde konuşlandı.

Putin daha güçlü silahlara başvurabilir uyarısı

Rus askerleri, Ukrayna ordusunun sert direnişi ve ülke çapında milyonlarca öfkeli Ukraynalı ile karşılaşırken Batılı yetkililer Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha güçlü silahlara başvurabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

Rus güçleri şimdiden Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri Harkov’u ablukaya almaya başladı. Pazartesi günkü bombardıman, savaşın şu ana kadarki en ölümcül manzarasıydı ve Avrupa’da II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük askeri harekatın olası değişimine işaret etti.

Harkov Belediye Başkanı Terekhov: "Cinayet"

Salı sabahı Harkov belediye binasının tam karşısında büyük bir patlama meydana geldi. Belediye Başkanı İgor Terekhov Facebook’ta yayınladığı videosunda, “Bugün yaşananlar bunun sadece bir savaş olmadığını gösterdi. Bu Ukraynalı insanlara, bizlere yönelik cinayet” diye konuştu. 

Rus askerlerin, Ukrayna halkının kararlılığını kırmak adına, Kiev'e yaptıkları bombardımanın hızlanabileceği hakkında artan bir endişe var.

Ukrayna ordusu başkenti savunuyor

Salı sabahı, Ukrayna ordusu şehrin dış sınırlarının kontrolünü ellerinde tuttuklarını ve Rus birliklerin başkente yönelmesini engellediklerini açıkladı. 

Ordu, Rus ajanlarının Ukraynalı asker ve polislere ait üniformaları giyerek Kiev’e sızmaya çalıştıkları uyarısında bulundu. Aynı zamanda Rusya’nın ajanlarını, sivil ve askeri altyapıları sabote etmek için görevlendirdiğini vurguladı.  

Gece boyunca hava saldırısı sirenleri karanlıkta yankılanırken, Kiev'in 2,8 milyon sakininin çoğu sığınaklarda toplandı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı moral desteği amacıyla, salı sabahı bir sığınakta şehrin marşını söyleyen çocukların videosunu paylaştı. 

Zelenskiy 16 çocuğun öldürüldüğünü açıkladı

Zelenskiy çatışmaların ilk dört gününde Rus bombardımanı sonucu 16 Ukraynalı çocuğun öldüğünü açıkladı. Salı günkü saldırıdan sonra ise sayının daha fazla artabileceğini söyledi.

Ukrayna lideri pazartesi gününün sonlarına doğru Facebook’ta bir video paylaştı: “Bugün Rus askerler Harkov’u roketatarlarla bombardımana tuttu. Bu kuşku yok ki bir savaş suçudur. Barışcıl bir şehir ve barışcıl yerleşim bölgeleri... Etrafta tek bir askeri unsur yok”.

Rusya'ya uluslararası muhalefet 

Bu arada Moskova hem ulusal hükümetlerden ve hem de uluslu şirketlerden gelen ve giderek güçlenen bir küresel muhalefetle karşı karşıya.

Rus Rublesi, değerinin dörtte birini kaybederek çöküş yaşadı ve Rusya Merkez Bankası salı gününe kadar Moskova'da hisse senedi alım-satımını durdurdu. Ulusal havayolu şirketi Aeroflot, Rus uçaklarının hava sahalarını kullanmasının yasaklanmasından sonra Avrupa'ya tüm uçuşlarını iptal etti.

Mastercard birden fazla finans kuruluşunun ödeme sistemini kullanmasını engelledi. Shell, Volvo ve Mercedes-Benz, Rus iş ortaklarıyla bağlarını kesmek için adımlar attı.

Ruslar savaşın ekonomiye yansımalarıyla uğraşırken, yaklaşık 500 bin Ukraynalı da güvenlik amacıyla ülkelerinin sınırındaki Avrupa Birliği üyesi ülkelere yöneldi. 

Bunun yanında Ukraynalıların birçoğu savaşmak için ülkesinde kaldı ve silahları yetersiz bir ordunun, Rusların planlarını bozmada ne kadar faydalı olduklarını kanıtladı. Ancak Batılı askeri analistler, Putin'in emrindeki askeri gücün tüm vahşiliğini henüz ortaya koymadığı görüşünde.

© 2022 The New York Times Company