20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 08.04.2022 04:30 | Son Güncelleme: 10.04.2022 15:08

1 numaralı tatlı serseri

Bruce Willis hastalığı sebebiyle setlerden emekliliğini açıkladı. Ondaki şeytan tüyünü bulmak çok zor olacak
Bruce Willis’in filmleri 5.3 milyar dolar gişe hasılatı kazandı. Hiç Oscar adayı olamadı. Bir kez Altın Küre kazandı (Mavi Ay). En kötülere verilen Razzie ödüllerinin gediklilerinden, son adaylığı rahatsızlığı nedeniyle iptal edildi
Bruce Willis’in filmleri 5.3 milyar dolar gişe hasılatı kazandı. Hiç Oscar adayı olamadı. Bir kez Altın Küre kazandı (Mavi Ay). En kötülere verilen Razzie ödüllerinin gediklilerinden, son adaylığı rahatsızlığı nedeniyle iptal edildi

Bruce Willis kendisini bir TV dizisiyle sevdiren ama sonra rol aldığı büyük filmlerle de ününü pekiştiren bir aktör. Oyunculuk alanında yıllarca emek vermiş ama şöhreti 30 yaşından önce yakalayamamıştı.

Amerikan ordusuna mensup bir babanın ve Alman bir annenin oğlu olarak 1955’te Batı Almanya’da doğan Willis daha liseden itibaren oyuncu olmak için sahnelere attı kendisini. Liseden sonra geçici işlerde çalışırken tiyatroyla ilgilenmeye devam etti. 1980’lerin başlarında neredeyse figüranlık sayılabilecek fırsatlar bulabildi sadece. İlk uzun rolü, 1984’te ünlü polisiye dizi Miami Vice’taki bölüm oyunculuğuydu. 

Ama bir sene sonra Miami Vice’ın en büyük rakibi olacaktı. Başrolünü kaptığı Mavi Ay reytinglerde çok başarılıydı. Willis kişiliğindeki şeytan tüyünü dizinin seçmelerinde gösterebilmiş ve tanınmamış bir oyuncu olsa bile deneyimli aktris Cybil Shepherd ile partner olabilmişti. Tatlı serseri diyebileceğimiz bir özel dedektif olan David Addison karakteri onun muzip mizacına ve görüntüsüne de epey uymuştu (Alev Sezer’in enfes dublajını da analım). 

Zor Ölüm

1987’de Kim Basinger ile başrolde olduğu Blake Edwards komedisi Kör Talih (Blind Date) çok tutmadı ama dar alanda sıkışmış kahramanlı filmler furyası başlatan Zor Ölüm’deki başrolü kapmasıyla kariyerinde yepyeni bir sayfa açıldı.

Ucuz Roman’la vites yükseltti

Televizyon şöhretlerinin sinemada tutunmaları kolay değildi o yıllarda: Don Johnson, Tom Selleck gibi TV yıldızları sinemada kalıcı olamıyordu. Ama Bruce Willis başardı. Aralarda birkaç zayıf seçimlerde bulunsa da 1990’larda Brian De Palma, Robert Zemeckis, Robert Altman gibi iyi yönetmenlerin projelerinde rol aldı. Zor Ölüm serisindeki rolünü de devam ettirirken gişe filmlerinde de iyi-kötü bazı seçimler yaptı. 

1994’te Quentin Tarantino’nun Ucuz Roman’ı Willis’e kariyerinde vites attırdı.

Willis’in iyi yönetmenlerin elinde doğru projelerde çok iyi performanslar çıkardığını gördük hep. M. Night Shyamalan’ın en iyi iki filmi Altıncı His ve Ölümsüz’de, Terry Gilliam’ın tuhaf fütüristik gerilimi 12 Maymun’da ve Luc Besson’un eğlenceli bilim kurgusu 5. Güç’te çok iyi performanslar sergiledi. 

Armageddon

Ama 2000’lerde Günah Şehri ve Tetikçiler dışında çok da iyi projeler seçemedi. İki tane de hiç de fena olmayan pop-blues albüm yaptı diğer yandan. 

Bruce Willis’in filmografisinde 2020’den itibaren garip bir durum ortaya çıktı. Her zaman çok doğru seçimler yapmıyordu belki ama Covid yıllarında kariyerinin en berbat filmlerinde rol almaya başladı. Düşük bütçeli, basit senaryolu, avantür maceralardı bunlar. İki yılda tam 21 filmde rol aldı. Ve geçenlerde bunun, aktörün hızla ilerleyen hastalığı yüzünden bakıma muhtaç kalacağı günlerde kendisi ve ailesi sıkıntıya düşmesin diye hızlı bir şekilde para kazanmayı amaçlaması yüzünden olduğu ortaya çıktı. Her film için sette iki gün geçirdiği ve bunun karşılığında 2 milyon dolar aldığı konuşuldu.

Beynin konuşma ve anlama yetilerini kontrol eden bölgesinde ortaya çıkan bir bozukluk olan afazi teşhisi konduğu için setlerden zorunlu emekli olan Willis’in durumu herkesi üzdü.

Willis’in ilk eşi Demi Moore’dan olan üç, 2009’dan beri evli olduğu Emma Heming’den de iki kızı var. Moore yeni bir evlilik yapmış olsa da ilk ailesiyle olan bağını asla koparmayan Willis, beş kızına ve eşine rahat yaşayabilecekleri bir gelecek bırakmak için iş yapamaz hale gelene kadar kulağına yerleştirdiği küçük kulaklıklarla son filmlerindeki sahnelerini güç bela tamamladı.

Bruce Willis’in her zaman ilgi çekici olan kamera personası böyle bir sonu hiç hak etmiyordu doğrusu. 

Pulp Fiction

Eski karısının nikahına katıldı

• 1997’de sinema dergisi Empire’ın “Tüm Zamanların En İyi 100 Film Yıldızı” listesinde 22’nci sıradaydı.

• Kariyerinde üç kere “Artık dünyayı kurtardığı filmlerde oynamayacağım” demişti.

• Oyunculuk kekemeliğini aşmasını sağladı: “Korkunç bir kekemelik yaşadım. Sonra lisede biraz tiyatro yaptım ve kelime ezberlediğimde kekelemedim. Bir mucizeydi.”

• Zor Ölüm’deki John McClane rolü, Arnold Schwarzenegger ve Sylvester Stallone reddettikten sonra ona geldi. 

• Demi Moore, Sylvester Stallone ve Arnold Schwarzenegger’le beraber 1994’te restoran zinciri Planet Hollywood’u açtı.

• Eski karısı Demi Moore’un Ashton Kutcher’la nikahına katılmıştı.

• Friends dizisine katılan ilk konuk oyuncu oldu ve buradaki performansıyla Emmy kazandı.

Platformlardaki Bruce Willis filmleri

BluTV: Öksüz Brooklyn, 12 Maymun, Hızlı ve Emekli, G.I. Joe: Misilleme, Hudson Hawk, Çakal

beINCONNECT: Ucuz Roman, Tetikçiler, Ölüm Kadına Yakışır Travma Merkezi

puhutv: Öldürme Arzusu, Cehennem Melekleri 2, Ateş ile Yangın

Mubi: Moonlight Kingdom