05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 21.11.2025 10:16 | Son Güncelleme: 21.11.2025 10:27

300 yıllık sır: San José Batığından ilk buluntular ortaya çıktı

Karayiplerde batan San José adlı İspanyol savaş gemisinden altın ve bronz paralar, bir porselen fincan ve bir top gün yüzüne çıkarıldı. Milyarlarca dolar değer biçilen hazine, yıllardır Kolombiya devletiyle ABD’li bir kurtarma şirketi arasında süren hukuk mücadelesinin merkezinde
Fotoğraf: Colombia Ministry of Culture
Fotoğraf: Colombia Ministry of Culture
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Kolombiya hükümeti, Karayip Denizi’nde 300 yıl önce batan San José isimli İspanyol kalyonundan ilk hazineleri su yüzüne çıkardı. Kültür Bakanlığı, dalış robotlarıyla yürütülen çalışmalarda gemiden altın ve bronz paralar, bir porselen fincan ve bir topun çıkarıldığını açıkladı.

San José, 1708’de İspanya Veraset Savaşı sırasında Britanya Kraliyet Donanması tarafından batırılmıştı. Gemi, Latin Amerika’daki İspanyol kolonilerinden kral için taşınan büyük miktarda altın, gümüş ve zümrüt yüklüydü. Bugün bu hazinenin toplam değerinin milyarlarca dolar olduğu tahmin ediliyor.

10 milyar dolarlık hukuk savaşı

Hazinenin çıkışı, yıllardır süren uluslararası bir davayı da yeniden alevlendirdi. Kolombiya, batığın 2015’te devlet destekli bilimsel araştırmalarla bulunduğunu savunuyor. ABD merkezli Sea Search-Armada (SSA) ise geminin yerini 1980’lerde kendilerinin tespit ettiğini iddia ederek Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi’nde yaklaşık 10 milyar dolarlık hak talebinde bulunuyor.

“Tarihi bir olay”

Kolombiya Kültür Bakanı Yannai Kadamani Fonrodona, hazinelerin çıkarılmasını 'tarihi bir olay' olarak nitelendirdi:

“Bu çalışma, sualtı kültürel mirasımızı koruma kapasitemizi gösteriyor.”

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü Direktörü Alhena Caicedo Fernández ise bulunan eserlerin 18. yüzyıl Avrupası’nın ekonomik ve siyasi yapısına ışık tutabileceğini söyledi.

Uzun bir koruma süreci başlayacak

Sualtı robotlarıyla çıkarılan eserler, şimdi laboratuvarlarda kapsamlı bir koruma ve onarım sürecine alınacak. Ardından arkeolojik araştırmalarda kullanılacak ve kamuya sergilenmesi planlanacak.

Tarihi kayıtlara göre San José, 1707’de Peru’dan kraliyet kargolarıyla yola çıkan “Flota de Tierra Firme” filosunun bir parçasıydı. Ancak gemi İspanya’ya hiç ulaşamadı; 1708’de Britanya güçleriyle yaşanan çarpışmada Kolombiya açıklarında battı.

Kaynak: Gazete Oksijen