26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2023 09:07 | Son Güncelleme: 13.05.2023 09:31

Adalar’a yeni müze: Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi

İstanbul Büyükada’daki tarihi Haritadonis Köşkü uzun zamandır restorasyondaydı. Restorasyonu tamamlanan köşk, 2 Mayıs’ta İstanbul Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak kitapseverlerle buluştu
Adalar’a yeni müze: Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi

Esin Hamamcı

19. yüzyılda Haritadonis adlı bir kişiye ait olan, Büyükada’daki Haritadonis Köşkü’nün restorasyonu bir süredir devam ediyordu. Restorasyon mart ayında tamamlandı ve köşk Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak 2 Mayıs’ta açıldı. Açılışta Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu kısa bir konser de verdi. 

Adalar, sanat ve edebiyat dünyamızdan pek çok ismin yaşadığı, ilham aldığı bir yer. 2 Mayıs’ta açılışı yapılan Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi ile birlikte, İstanbul’da bakanlığa bağlı kütüphanelerin sayısı 70’e yükselmiş oldu. Bu yılın başında ise 250 yıllık bir geçmişe sahip Rami Kışlası restore edilerek İstanbul Rami Kütüphanesi adında bir kültür ve sanat yerleşkesine dönüştürülmüştü. Kütüphanelerin okuyucuların, araştırmacıların, vatandaşların ihtiyaçlarına cevap veren ve yaşayan bir mekân olması önemli. 11. müze kütüphanesi olan Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi ise bu ihtiyaca cevap veren önemli bir kazanım. 

Adalı yazarların eserleri ve eserleri Ada’da geçen yazarlar bir arada

Kütüphanenin ferah ve geniş yapısı okurlara güzel bir okuma salonu imkânı sağlayacak şekilde yapılmış. Kütüphane Ada’da yaşayan veya eserleri Ada’da geçen yazarların eserlerine yer veriyor. Aynı zamanda bu yazarlara ait bilgi panoları ve odaları da mevcut. Köşkün her biri odası ayrı bir okuma salonuna dönüştürülmüş. Burada sadece Adalı yazarların eserleri değil, Türk ve dünya edebiyatından yazarların eserleri mevcut. Roman, şiir ve öykü gibi türlerin dışında araştırma-inceleme, eleştiri, ansiklopedi, sözlük gibi farklı türlerde araştırmacılara olanak sağlayan önemli kaynak kitaplar da raflarda yerini bulmuş. Koleksiyonda, eserlerinde Adalar’a yer vermiş 92 yazarın yazma eserleri de bulunuyor. Online çalışma ve dinlenme alanları da hizmete açık. Bekir Sıtkı Erdoğan’ın daktilosu ise kızı Sahil Dural tarafından kütüphaneye bağışlanmış ve çalışma salonunda sergileniyor. 

Sait Faik Abasıyanık'a ait bazı hatıra eşyaları, Darüşşafaka Cemiyeti tarafından, kütüphanede sergilenmesi adına bağışlanmış. Yine Melih Cevdet Anday'ın eşi Suna Anday, Bekir Sıtkı Erdoğan'ın kızı Sahil Dural kütüphaneye hatıra eşyalarla katkıda bulunmuş. Bunlar arasında yazarlara ait karalama metni, okudukları kitaplar, dolma kalem, gözlük ve fotoğraflar gibi eşyalar yer alıyor.

Aslına uygun restore edilen ve 3300 kitapla hizmete başlayan Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin yeni yazarlara da ilham kaynağı olması dileğiyle…