26 Kasım 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2024 23:19 | Son Güncelleme: 21.04.2024 00:33

Artweeks Istanbul yeni mekânı The Ritz-Carlton Residences’ta başladı

Bu yıl 9. edisyonu gerçekleştirilen Artweeks Istanbul, (eski adıyla Artweeks Akaretler), The Ritz-Carlton Residences’ta Bilgili Holding ev sahipliğinde bugün açıldı. Açılış gününden izlenimlerimle Artweeks’i gelin birlikte gezelim
Artweeks Istanbul yeni mekânı The Ritz-Carlton Residences’ta başladı

Esin Hamamcı

İstanbul’un en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Artweeks Istanbul, bu yıl yepyeni ismi ve yepyeni mekanıyla, The Ritz-Carlton Residences’ta gerçekleşiyor. Bugün açılışı gerçekleşen ve tüm seyirciler için ücretsiz olan etkinlik, The Ritz-Carlton Residences B Blok’ta, 28 Nisan’a dek seyircileri ve sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.

Artweeks Istanbul’un yeni mekanı The Ritz-Carlton Residences, geçen edisyonlara oranla çok daha konforlu bir sanat deneyimi sunuyor. Fulya Caddesi’nden doğrudan ulaşılabilen otopark ve Akaretler’in tam tersi olarak tek bir kapıdan giriş-çıkış sağlanıyor olması, ulaşım ve mekandaki seyir konforunu artırıyor. B Blok’a girer girmez Lexus iş birliği bizleri karşılıyor. Alana giriş yaptığınızda ise Bilgili Holding’in özel koleksiyonuyla karşılaşıyorsunuz. Burada kimler var dersiniz, Balkan Naci İslimyeli’den Erol Akyavaş’a, Marc Quinn’den Antoni Gormley ve Bosco Sodi’ye birbirinden önemli sanatçıların eserleriyle karşılaşabilirsiniz. Sadece bu alanda fotoğraf ve video çekimine izin verilmiyor. Ancak dışarı çıktığınızda sizi Soho House’un The Allis’i karşılayacak. Burada verilen mini jazz dinletisinin tadını çıkarabilir, videosunu çekebilir, The Allis’te sergi geziniz sonrası dinlenebilirsiniz. Yapılan iş birlikleriyle her katta bir kafeye yer verilmiş. Artweeks Istanbul 5 kata yayılıyor. 

5 kata yayılan sanat deneyimi

En üst katta (4. kat) Martch Art Project, Antonio Cosentino, Collect Gallery, Anna Laudel, Ruzy galeri alanlarını gezebilir, ressam Antonio Cosentino’nun kökenlerine dair izler bulabilirsiniz. Levanten sanatçı, zamanında yasaklanan edebî metinlerin, kitapların kendisinde bıraktığı izlenimleri kağıt üzerine kömür, sulu boya, akrilik gibi tekniklerle çalışarak tuvaline yansıtıyor. Aynı figürleri farklı formatlarda yeniden yorumladığı eserleriyle kültürel ve tarihi noktalara dair bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz. Anna Laudel, Artweeks’in 9. edisyonuna Ardan Özmenoğlu, Bilal Hakan Karakaya, Cem Sonel, Ekin Su Koç, Emin Mete Erdoğan, Ertuğrul Güngör&Faruk Ertekin, Hanefi Yeter, Hayal İncedoğan, Lal Batman, Ramazan Can, Serkan Küçüközcü, Serpil Yeter ve Tuğçe Diri gibi sanatçılarla katılım sağlıyor. Geziniz bittiğinde Petra Roasting Co’nun kahvelerinden yudumlayarak dinlenebilirsiniz. 

En üstten kattan aşağı katlara inecek olursak, 3. katta sizleri İBB Kültür AŞ-Taksim Sanat, geçen yıl ilk olarak Contemporary Istanbul’un 18. edisyonunda yer alan Rıdvan Kuday Gallery, Frank Art Studio, Kun Art Space, Artopol karşılıyor. Artweeks Istanbul’da belediye iş birliği de öne çıkıyor. İBB Kültür AŞ’nin kamusal sergi alanı olan Taksim Sanat ve Dijital Deneyim Müzesi’nin sergileriyle katılıyor. İstanbul’a değer katan bu iki kamusal mekanın Artweeks’te yer alması kamuyu özelle buluşturması açısından çok değerli.  Adana’da uzun yıllardır farklı bir sektörde faaliyet gösteren oluşum Kun Art Space ve Diyarbakır’dan katılan Rıdvan Kuday Gallery de Anadolu’daki galerilerin izdüşümünü oluşturuyor. 

2. kata indiğimizde Haluk Akakçe’nin özel koleksiyonundan seçilen parçaları gezebilirsiniz. Yine özel koleksiyon alanında bu katın girişinde sizleri Burcu Esmersoy’un özel koleksiyonundan bazı eserler karşılıyor. Bunlar arasında Jacqueline Roditi, Ekin Su Koç gibi sanatçılar mevcut. The Key Art Gallery, Ferda Art Platform, Sevil Dolmacı galerinin stantlarında da yine sanatçılarından seçili eserler sizleri bekliyor. 

Güneş Terkol’un eserleri Artweeks’te

Ferda Art Platform’da bu yıl 60. Venedik Bienali ana sergide yer alan sanatçı Güneş Terkol’un Paris’teki stüdyosunun dış görünümünün onda bıraktığı izlenimi, dışarıda gördüklerini anlattığı eserini görebilirsiniz. Aynı zamana Sinan Ortakçı’nın doyumsuzluk, iştah gibi kavramsal çalışmalarını, eserlerini inceleyebilirsiniz. Sanatçı Dilek Yaman’ın eserini de yine galeri alanında görebilirsiniz. Yakında Ferda Art Platform’un Şişli apartmanlarına yer verecek yeni bir sergisinde işlerine rastlayacağımızın haberini de vermiş olalım. The Key Art Gallery, yine Anadolu’dan, Eskişehir’den katılan bir galeri olarak öne çıkıyor Burada Deniz Köse Savaş, Duygu Aydoğan, Emir Yasin Yağmurca, Nevres Akın, Taylan Türkmen, Emir Furkan Tekkalmaz gibi sanatçıların eserlerine yer veriliyor. Sanatçılar, eserlerinde farklı yaklaşımları benimsemeleriyle öne çıkıyor. 

Tüm gün vakit geçirebileceğiniz bir sanat mekanı

Sevil Dolmacı Galeri, uzun yıllardır hem Türkiye’den hem de uluslararası alandan pek çok sanatçının işlerine yer veriyor. Art Basel Miami’de de enstalasyonuyla yer alan ve epey ilgi gören sanatçı Daniel Knor, dünyanın farklı noktalarından malzemeler topluyor. Bu malzemelerle ürettiği eseri yine galerinin alanında görebilirsiniz. Yine Ekrem Yalçındağ’ın yuvarlak biçimde oluşturduğu çalışmasını, Ozan Oganer’in Mevlana’nın sözlerinden etkilenip ten ve beden birlikteliğine değindiği eseri Saluki’yi izleyebilirsiniz. Saluki, Trakya bölgesindeki kadınların ördüğü dantellerden oluşmasıyla da dikkat çekici bir özelliğe sahip. Tony Cragg’ın Quadruped adlı heykel çalışmasında ise farklı yüzleri keşfedebilirsiniz. Bu kattaki dinlenme alanımızsa Le Pain Quotidien oluyor. Tüm yeme-içme mekanlarının katlara özenle yerleştirilmiş olması, Artweeks Istanbul’u tüm gün vakit geçirebileceğiniz keyifli bir etkinlik haline getiriyor. 

1. katta Minoa’da kitap kahve alışverişinizi yapabilirsiniz. Görebileceğiniz galeriler ise Mine Art Gallery, Beral Madra, Sedef Gali, MERKUR Galeri ve Kairos olacak. -1. katta da Nexus-One Akaretler 101 sergisini hatırlayabilir, Burhan Doğançay Müzesi’nin sergisini gezebilirsiniz. Artweeks’in mimarlarından Sabiha Kurtulmuş’un kurucusu olduğu MERKUR Galeri, 9. edisyona Beral Madra küratörlüğünde bir sergiyle katılıyor. Bu stant görsel sanatın bilgeliği kavramına odaklanıyor. Bu kavram üzerine düşünmek isteyenleri alana davet ediyor. Sanatçılar ise şöyle; Lalepar Aytek, Ahmet Elhan, Nalan Yırtmaç, Çağrı Saray, Erinç Seymen, İhsan Oturmak, Leyla Emadi, Neriman Polat, Sabire Susuz