25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.05.2023 04:30 | Son Güncelleme: 27.05.2023 17:47

Bizde senaristler birleşemiyor ki greve gitsinler

Senaristlerin ABD’deki grevi Türkiye’ye taşıması pek mümkün görünmüyor. Ne kapsamlı bir sinema kanunu var, ne de sendikalara üye olup bir araya gelen senaristler. Sektörü bir araya getiren tek şey şimdilik “telif” sorunu. Yasada telif hakkı var ama pratikte kimseye ödenmiyor
Yargı’nın senaristi Sema Ergenekon: “Maalesef televizyonlarda tekrar tekrar yayınlansa bile dizilerimiz, henüz telif ödemesi alamıyoruz.”
Yargı’nın senaristi Sema Ergenekon: “Maalesef televizyonlarda tekrar tekrar yayınlansa bile dizilerimiz, henüz telif ödemesi alamıyoruz.”

Neslihan Akdaş

ABD’li 10 binden fazla senarist 2 Mayıs’tan bu yana grevde. Grevin ana nedenlerinin başında Netflix, Apple TV+ ve Amazon Prime gibi dijital platformlarda ücret eşitsizliği ve özellikle TV dizilerinde senaryo ekibindeki zorunlu kişi sayısının yetersizliği geliyor. Senaristler Birliği WGA (The Writers Guild of America) ile yapımcıları temsil eden AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) uzun müzakerelere rağmen ortayı bulamadı; bu sorunlara daha yüksek maaş tabanı ve senaryo yazımında yapay zeka kullanımının düzenlenmesi gibi sorunlar da eklendi. Ve sonucu milyon dolar zarara neden olacak grev başladı. Peki böyle bir grev Türkiye’de olur mu? Olursa neden olur? Türkiye’de senaristlerin temel sorunları neler? Konuyla ilgili senarist birliği temsilcileri ve biri ulusal kanallarda diğeri dijital platformlardaki cesur işleriyle dikkat çeken senaristlere sorduk.