18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2023 04:30 | Son Güncelleme: 04.08.2023 23:26

Bu serginin merkezinde doğa var

İGA İstanbul Havalimanı’nın kültür ve sanat merkezi İGART, sanatçı Mehmet Kavukcu’nun ‘Doğa’ isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Ağustos sonuna kadar görülebilir
Hülya Çelik
Hülya Çelik
Bu serginin merkezinde doğa var

Prof. Dr. Mehmet Kavukcu’nun, İstanbul’un uluslararası sergi mekanı İGART’ta açılan yeni sergisi “Doğa” sanatçının 2016, 2017 ve son olarak 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra gerçekleştirdiği performansları bir araya getiriyor. İnsanın doğayla kurduğu ilişkiyi tüm yakıcılığıyla ele alan sergide sanatçının performans videoları, fotoğrafları ve Hatay deprem bölgesinden topladığı objeler yer alıyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Gülveli Kaya’nın yaptığı serginin ayrıntılarını, aynı zamanda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi olan Kavukcu ile konuştuk.

‘Doğa’yı merkeze alan performanslarınızı bir araya getiren bu sergi nasıl oluştu?

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinin hemen sonrasında, o bölgeye gidip ‘deprem gerçeğinin’ tüm canlılarda, doğa üzerinde bıraktığı etkilere şahit olmak istedim. Edineceklerim üzerinden performanslar veya enstalasyonlar üreterek kendi sözümü söyleme çabası içindeydim. Hatay’da tüm şehri gezindim. Enkaz objelerini topladım. Doğa üzerinde yaptığım performanslarda, objelerin yoğun duygu durumuyla doğa ve sanat üzerinden bütünleşik bir yaşam dili oluşturmaya çalıştım. Bu sergi de, İGART Sanat Projelerinin Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın teklifiyle başlayan bir süreçti.