15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.06.2023 16:30 | Son Güncelleme: 28.06.2023 16:31

Bu yaz ne okuyacağız?

Birçok yayınevi yeni kitap sayısını az tutmuş olsa da yine de yazı kitapsız geçirmeyeceğiz. Livaneli Kitaplığı’ndan Murakami Sözlüğü’ne, Gülten Dayıoğlu’nun anılarından Hakan Günday ve Dag Solstad’ın romanlarına bu yaz okurlarla buluşacak yeni kitapları derledik
Bu yaz ne okuyacağız?

Damla Karakuş / [email protected]

 

“Livaneli Kitaplığı” geliyor

İnkılâp Kitabevi’nin en önemli projesi “Livaneli Kitaplığı”. Türk edebiyatının usta kalemi Zülfü Livaneli, edebiyat tarihinin 10 değerli eserini özel seçkisinde bir araya getirdi ve seçkideki kitap sayısı ilerleyen günlerde artmaya devam edecek. Tolstoy’dan İnsan Neyle Yaşar, Halil Cibran’dan Ermiş, Virginia Woolf’tan Kendine Ait Bir Oda, Aiskhylos’tan Zincire Vurulmuş Prometheus, Stefan Zweig’dan Satranç, Meçhul Bir Kadından Mektup ve Korku, Lewis Carroll’dan Alice Harikalar Diyarında ve Aynanın İçinden, Jack London’dan Martin Eden’in yer aldığı “Livaneli Kitaplığı”, edebiyatseverlere ufuk açıcı bir okuma vaat ediyor. Pelin Batu ve Cihan Yurdaün, Yılanlı Bahçe’de okuru bir şiirsel yolculuğa çıkaracak. Son olarak Zümra Atalay Mindful Günlüğüm ile okurun karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Zülfü Livaneli

 

Muhsin Ertuğrul’dan denemeler

Can Yayınları temmuz ayında Kurt Vonnegut’un Kuşa Bak adlı öykü kitabını ilk kez okurla buluşturacak. Norah Lange’den Çocukluk Defterleri, John Cheever’dan Nasıl Da Cennete Benziyor ve Muhsin Ertuğrul’un Moskova Notları adlı deneme kitabı yayınevinin temmuz programında. Susan Sontag’in iki yeni kitabı da yayınevinin listesinde: Yoruma Karşı ve Başkalarının Acısına Bakmak. Cemal Süreya’nın üç kitabı; 99 Yüz-İzdüşümler, Şapkam Dolu Çiçek ve Günübirlik bu yaz raflarda olacak. Aslı Ilgın Kopuz’un yeni romanı Zaman Zaman Güneşli de Can Yayınları etiketiyle yayımlanacak. Yayınevinin alt markası Mundi’den de ilginç bir kitap geliyor. Gorillerinki Küçük Olur, İtalyan biyolog-yazar Vincenzo Venuto’nun, çok ilgi gören podcast serisinden hazırlanan bir kitap. Mundi Çocuk’un kült çocuk serisi Elmer da bu yaz toplam on kitaba ulaşacak.

Hakan Günday

 

Hakan Günday ve Elif Şafak sürprizleri

Doğan Kitap bu yaz da okurlarına dopdolu bir liste sunuyor. Elif Şafak’tan Kayıp Ağaçlar Adası, Gülseren Budayıcıoğlu’dan Görünmeyen Kadınlar, Hakan Günday’dan Fanzin, Oktay Akbal’dan Şair Dostlarım ve Sylvia Day’den Çok Yakın adlı eserleri okurlarla buluşturmaya hazırlanıyor. Ayrıca Murakami Sözlüğü de bu yazın sürprizlerinden…

Elif Şafak

 

Nahid Sırrı Örik’in toplu öyküleri

Everest Yayınları bu yaz öykü, roman ve şiirden oluşan seçkilerle okurunun karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Orhan Koçak Virgül Yazıları adlı eseriyle yaza hazırlanırken, Adnan Özyalçıner ve Nahid Sırrı Örik’in Toplu Öyküler’i ciltli baskıyla yayıma hazırlanıyor. Zeynep Göğüş ise yeni romanı Çok Yalan Söyledik ile yazın müjdecisi.

Nahid Sırrı Örik

 

Gülten Dayıoğlu’ndan anı kitabı

Yapı Kredi Yayınları, yazı Gülten Dayıoğlu’nun kendi deyişiyle yaşam maratonunda tanıştığı insanlara dair izlenimlerinden oluşan Yüzler ve Sözler adlı anı kitabıyla karşılıyor. Dag Solstad’ın Roman 17, Eugene Ionesco’nun Gergedan, Akira Mizubayashi’nin Bin Yıllık Aşk ve İpek Çalışlar’ın Sabiha Sultan adlı eserleri de okurla buluşmaya hazırlanıyor.

Gülten Dayıoğlu

 

Kim Young-ha severler müjde

Timaş Yayınları’ndan Kim Young-ha severlere yeni roman müjdesi: Veda! Dino Buzzati kitaplarına da Baliverna’nın Çöküşü ile bir yenisi eklenecek. Joni Murphy imzalı Konuşan Hayvanlar ise günümüz New York’unda yaşayan bir grup lamanın sınıf mücadelesine dair hicivli bir başyapıt. Gürültülü, Hızlı ve Üstümüze Gelen Dünyada Aşırı Duyarlı Olmanın Saklı Gücü Üzerine Bir Psikoloji alt başlığına sahip olan Duyarlı’nın hakları ise 15 ülkeye satıldı. Bunlara ek olarak Genç Timaş’ın yeni çizgi roman sürprizi ise Kerilynn Wilson’dan Kalpsizler.

Kim Young-ha

 

Sinemaya da uyarlanan Oppenheimer

İthaki Yayınları’nın K. Baran Özbek çevirisiyle dilimize kazandıracağı Numenor’un Dönüşü’nde Tolkien’in Orta Dünya’nın ikinci çağına dair yazıları bir araya geliyor. Shakespeare’in Yazdönümü Gecesi Rüyası ise ödüllü çevirmen Yiğit Yavuz’un çevirisiyle okuruyla buluşmaya hazırlanıyor. Uğur Gülsün çevirisiyle okura ulaşacak olan, Kai Bird ile Martin J. Sherwin’in kaleme aldığı, atom bombasının mucidi olarak tanınan Oppenheimer üzerine yazılmış en kapsamlı kitap Oppenheimer: Amerikalı Prometheus’ın sinema uyarlaması da temmuzda gösterime girecek. Lyudmila Ulitskaya’nın yazdığı ve Hazal Yalın’ın çevirdiği Büyük Yeşil Çadır, Türkçeye ilk kez Fuat Sevimay tarafından çevrilen Aldous Huxley imzalı Zaman Artık Durmalı bu yazın gözdeleri olmaya aday.

Kurt Vonnegut

 

Henry Miller, Muriel Spark, David Foster Wallace eserleri

Siren Yayınları bu yaz Henry Miller’dan Yazmak Üzerine, Muriel Spark’tan Memento Mori ve David Foster Wallace’tan Sicim Teorisi ile raflardaki yerini bulmaya hazırlanıyor.

Muriel Spark

 

Yeni Maggie O’Farrell sürprizi

Domingo Yayınları, bu yaz yayımlanacak Gavin Francis imzalı İyileşme-Kayıp Nekahet Sanatı’nda insanın neden ve nasıl iyileştiğini anlatıyor. Psikolog Tara Porter’ın Selen Ak’ın dilimize kazandırdığı Anlamıyorsun İşte adlı kitabında ise genç kadınlara kendi psikolojileri hakkında içgörü sunuyor. Kurguda ise Kıvanç Güney’in çevirisiyle Maggie O’Farrell imzalı The Marriage Portrait ile Sevda Deniz Karali’nin çevirisiyle Adam Andrusier imzalı İki Hitler Bir Marilyn yaza hazırlanıyor.