06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2024 11:45 | Son Güncelleme: 05.02.2024 11:45

Bursa’da tadın ve kokunun izini süren performans

Gastronomi ve sanat bağlamında performanslar gerçekleştiren ve çok yönlü bir pratiğe sahip olan çağdaş sanatçı TUNCA, Bursa İmalat-Hane’de gerçekleştirdiği Muhatabı Olmayan Mutfak adlı performansında odağa yemek üzerinden hafızayı ve etkileşimi alıyor
Bursa’da tadın ve kokunun izini süren performans

“Yemek tüm canlılar için olmazsa olmazdır ancak bunun ötesinde, en çok sosyal etkileşim için gereklidir” Sanatçı Tunca’nın performansı için bir araya geldiğimiz Bursa’daki İmalat-Hane’nin hemen girişinde yer alan kataloglardan birinde bu sözler var, Tunca’nın 2018 yılında katıldığı Table Manners projesinin kataloğu bu.

2014 yılından bu yana gastronomi ve sanat bağlamında performanslar gerçekleştiren TUNCA, desenden heykele, video ve performans formlarına uzanan çok yönlü bir pratiğe sahip. Resmi tarihlerden bireysel hikâyelere bellek meselesini önemsiyor, geçmişi araştırmayla ortaya çıkarıp yeniden kurgulamayı ve canlandırmayı seviyor.

TUNCA'nın sanat çalışmalarının önemli bir parçası olan yemek pişirme pratiği ve 20. yüzyıl ütopyaları zemininde yaptığı tarihsel araştırmalarının ürünü olan Muhatabı Olmayan Mutfak, İMALAT-HANE'de 6 Nisan’a dek, iki hafta arayla farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla düzenlediği bu yemek performanslarında, pişirilen yemekler eş zamanlı olarak izleyiciye servis ediliyor.

İnteraktif karşılaşmaların yaşandığı bir yemek daveti

3 Şubat performansı, Kokular ve Tatlar başlığını taşıyordu. TUNCA, koku uzmanı Vedat Ozan ile Arzu Acurol şefliğinde performansını gerçekleştirdi. Menü müthişti: kuru fasulyeli marasa, kestaneli iç pilav, kış paludesi, nohut mayalı nişan ekmeği, küllü suyla acıbademli ev baklavası, kahve ve duziko. Jorela Karriqi iş birliği ile mekana özgü tasarlanan sergi kurgusu içinde düzenlenen performans, konuk ve izleyici arasında interaktif karşılaşmaların yaşandığı bir yemek daveti niteliğindeydi. Kurgulanan mutfakta yerini alan izleyiciler hem metalle temasın soğukluğunu hem uzay mekiğinin içinde olma hissini, hem de ateş başında toplanmış yabancılar grubunun tekinsizliğini deneyimledi. İki saat süren performansta tadın ve kokunun izi sürüldü, hikayelerle yemeklerin bilinmeyen yönleri, sanattaki izdüşümleri anlatıldı, koku molalarıyla deneyim zenginleşti.

Bu performans sanatçının yemek bağlamlı ilk işi değil, daha önce yemek ürettiği performanslarda dikkat çeken farklı başlıklar da çalışmış TUNCA. Sanatseverler liderlerin yemekleri başlık ve temasını hatırlayabilirler, sanatçının 2014 yılında Desire adlı kişisel sergisi büyük ilgi görmüştü. TUNCA, liderlerin favori yemeklerini ve sosyal karşılıklarını tartıştığı Desire adlı projede Stalin’e, Hitler’e, Mussolini’ye, Castro’ya ve daha birçok liderin favori yemeklerine yer vermişti. Bursa İmalat-Hane’de sanatseverlerle buluşan Muhatabı Olmayan Mutfak da köklerini bu sergiden ve Stalin’in aşçısıyla kaleme aldığı yemek kitabından alıyor. Sergide izleyicilerin bu kitabı da inceleme şansı oluyor.

Performansın gerçekleştiği İmalat-Hane’den de bu noktada söz etmek gerekiyor, mekan üçüncü yılını yeni doldurdu. Bursa’nın tek güncel sanat mekanı, şu ana kadar sekiz dikkat çekici sergiye ev sahipliği yaptı. Mekan aynı zamanda sanatçıların seminer ve söyleşilerine de alan açıyor. Kontenjanların tamamen dolduğu etkinliklerin duyurularına ve programa mekanın sosyal medya ve web sitesinden ulaşılabiliyor. Performanslara katılımcılar ücretsiz katılabiliyor, tek şart önden kayıt yaptırmaları.
Site: https://www.imalat-hane.com/